Dei Energy News

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

"Ξαναστήνεται" ο μηχανισμός της ΔΕΗ για να εισπράξει το έκτακτο τέλος

Από το http://www.energypress.gr/portal/

Πυρετώδεις συσκέψεις, πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στη ΔΕΗ, η οποία καλείται μέσα σε λίγες ημέρες που απομένουν για την έκδοση των λογαριασμών του Οκτωβρίου, να λύσει μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που έχουν ανακύψει. Ακόμη και το γεγονός ότι η υπουργική απόφαση για την επιβολή του τέλους δεν έχει υπογραφεί, στην ουσία «δένει» τα χέρια της επιχείρησης, καθώς ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί μια σειρά από πρακτικά θέματα γύρω από το έκτακτο τέλος.
Για παράδειγμα αδιευκρίνιστο παραμένει το θέμα του τρόπου επιβολής του μειωμένου τέλους για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και του ανέργους. Το ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί είναι ποιοι πληρούν τα κριτήρια και εάν θα πρέπει ο φορολογούμενος να προσκομίσει κάποια δικαιολογητικά στη ΔΕΗ εφόσον είναι άνεργος. Επίσης ενόψει της προετοιμασίας των λογαριασμών έχουν ανακύψει θέματα συμβατότητας και ενημέρωσης του λογισμικού καθώς και λογιστικά προβλήματα. Εξάλλου κάποιοι δήμοι δεν έχουν ενημερώσει τη ΔΕΗ για τις τιμές ζώνης ανά περιοχή.
Την ίδια στιγμή, δημιουργούνται προβλήματα και στους πελάτες της εταιρείας που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε διακανονισμό των οφειλών τους σε δόσεις. Ενώ μέχρι σήμερα οι συνεπείς πελάτες, που ζητούν ευκολίες πληρωμής μπορούν να εξασφαλίσουν την πληρωμή των λογαριασμών τους σε δόσεις, με την επιβολή του έκτακτου τέλους, η παροχή διευκολύνσεων   καθίσταται προβληματική , αν όχι αδύνατη.
Τα θέματα αυτά έχουν τεθεί επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες σε συσκέψεις αρμοδίων στελεχών της επιχείρησης. Εκτός όμως από τα πρακτικά ζητήματα, υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα που αφορά στο τέλος αυτό καθεαυτό. Και αυτό γιατί οι πελάτες της ΔΕΗ θα κληθούν ως   φορολογούμενοι, να καταβάλουν μέσα σε έξι δόσεις, ποσό το οποίο συνολικά θα   ξεπερνά τον ετήσιο τζίρο της επιχείρησης. Το εγχείρημα θεωρείται από την εταιρεία ως εξαιρετικά σύνθετο και προκαλεί σημαντικό ρίσκο, υπό την έννοια του   κινδύνου για αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών αλλά και των επισφαλειών. Επίσης σε επιχειρησιακό επίπεδο, η λειτουργία της ΔΕΗ αναμένεται να επιβαρυνθεί καθώς αυξάνονται τα χρηματοοικονομικά βάρη, δημιουργούνται ζητήματα αύξησης του όγκου εργασιών και λειτουργικότητας, με δεδομένο ότι πχ τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ που εισπράττουν σήμερα λογαριασμούς της τάξης των 50 – 70 ευρώ, θα κληθούν να εισπράξουν λογαριασμούς των 300 – 450 ευρώ.
Ανεξάρτητα από τα προβλήματα, πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θέτει επ’ ουδενί θέμα μη συμμόρφωσης στις αποφάσεις της κυβέρνησης και ήδη συνεργάζεται με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα και να προχωρήσει κανονικά η είσπραξη του τέλους. Κάτι που σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν στο EnergyPress πηγές των εργαζομένων, θα είναι πολύ δύσκολο να συμβεί τουλάχιστον για τον Οκτώβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News