Dei Energy News

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Στο 17,8% και όχι κατά 14% θα είναι οι περικοπές

Από το http://www.tanea.gr/
Επιπλέον κούρεμα στο μισθολογικό τους κόστος περίπου 11%-18% περιμένει τις εισηγμένες στο ΧΑ ΔΕΚΟ, με βάση όσα προβλέπει η τελική μορφή της ρύθμισης που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτήν, «το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά, του πάσης φύσεως προσωπικού, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 65% του αντίστοιχου κόστους, όπως αυτό ήταν στις 31/12/2009». Στην πράξη αυτό σημαίνει μαχαίρι 35% του μισθολογικού κόστους για τη διετία 2010-2011.
Και επειδή η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου, το επιπλέον hair cut στους μισθούς των ΔΕΚΟ πρέπει να γίνει άμεσα.
Στην περίπτωση πάντως της ΔΕΗ, το μισθολογικό κόστος πρέπει να ψαλιδιστεί περαιτέρω κατά 17,8% και όχι κατά 14%, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Πέρυσι εξοικονομήθηκαν 290 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη χθεσινή ρύθμιση, βάσει και των εκτιμήσεων της διοίκησης θα πρέπει να περικοπούν επιπλέον γύρω στα 180 εκατ. ευρώ.
Και δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει, η διοίκηση σκοπεύει να καλέσει άμεσα τη ΓΕΝΟΠ προτείνοντάς της να δεχθεί την περικοπή σειράς ανορθολογικών παροχών (όπως υπερβολικές υπερωρίες, επιδόματα βάρδιας ακόμη και σε όσους δηλώνουν ασθένεια), διαφορετικά οι μειώσεις θα πρέπει να γίνουν οριζόντια, κάτι που θα πλήξει εξίσου υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους.
Σε κάθε περίπτωση, από τα 4.235 ευρώ τον μήνα που ήταν οι μέσες μεικτές απολαβές των εργαζομένων στη ΔΕΗ στα τέλη του 2009, αυτές πρέπει να υποχωρήσουν στα 2.753 ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για περαιτέρω μείωση 590 ευρώ, αφού, μετά τις περικοπές σήμερα βρίσκονται στα 3.346 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News