Dei Energy News

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Από το http://www.energypress.gr/portal/

Θέμα ημερών είναι πλέον η έναρξη της αποστολής των πρώτων σημειωμάτων που αφορούν το ειδικό τέλος ακινήτων. Οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, που θα συμπεριλαμβάνουν το τέλος ακινήτων, θα αρχίσουν να φτάνουν στους καταναλωτές στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, αναγράφοντας σε εμφανές σημείο ότι αν η πληρωμή δεν γίνει εντός 40 ημέρων, τότε η επιχείρηση θα κόβει το ρεύμα.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν η αποστολή των πρώτων παρτίφων ξεκινήσει στο τέλος της εβδομάδας, τότε και οι 7 περίπου εκατ. πελάτες της ΔΕΗ θα έχουν παραλάβει τους λογαριασμούς που αφορούν στην πρώτη δόση του τέλους ακινήτων, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ενόψει λοιπόν της άφιξης των πρώτων «φουσκωμένων» με το τέλος λογαριασμών, ιδού μερικές χρηστικές πληροφορίες :
Καταρχήν υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης ακινήτου και αν το ρολόι είναι στο όνομα του ενοικιαστή, τότε πρέπει να το πληρώσει και να το συμψηφίσει με τα ενοίκια.
Του τέλους εξαιρούνται μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και όσοι επιδοτούνταν τουλάχιστον μέχρι και έξι μήνες από την έκδοση του λογαριασμού της ΔΕΗ. Και στις δύο περιπτώσεις, πρέπει την προηγούμενη χρονιά το οικογενειακό τους εισόδημα να ήταν χαμηλότερο των 12.000 ευρω (με προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί).
Όσο για τη μειωμένη επιβάρυνση των 0,5 ευρώ/ τ.μ. , δικαιούχοι είναι μόνο οι πολύτεκνοι, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα ήταν χαμηλότερο των 3.000 ευρώ, και οι ανάπηροι ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου.
Αν οι δικαιούχοι της μειωμένης επιβάρυνσης δεν απέστειλαν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου το sms με τον ΑΦΜ τους στον αριθμό 54610, τότε θα καταβάλουν κανονικά την πρώτη δόση, και έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν το μήνυμα εκπρόθεσμα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Εφόσον η αίτησή τους γίνει δεκτή θα ληφθεί υπόψη στον πρώτο λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ, μετά την έγκριση της αίτησης, οπότε θα ακολουθήσει κάποιος συμψηφισμός.
Ένα ακόμη ερώτημα αφορά σε εκείνους που έχουν έρθει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ και πληρώνουν σε δόσεις. Υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς ; Όχι, και αυτοί ακριβώς οι καταναλωτές είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τη ΔΕΗ, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πρόκειται για 320.000 καταναλωτές που επειδή αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, κατόπιν συμφωνίας με τη ΔΕΗ πληρώνουν σε δόσεις. Αυτοί στην ουσία, χάνουν τη δυνατότητα διακανονισμού που έχουν. Τώρα καλούνται να πληρώσουν όπως και οι άλλοι καταναλωτές το τέλος, διαφορετικά θα τους κόβεται το ρεύμα.
Τι προτίθεται λοιπόν να κάνει η ΔΕΗ με όσους δεν πληρώσουν στην ώρα τους ; Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να παραβεί το νόμο, που την αναγκάζει να διακόπτει την παροχή. Εκείνο, όμως που είναι στη διακριτική της ευχέρεια να αποφασίσει, είναι το από ποιόν θα ξεκινήσει να κόβει. Πληροφορίες λοιπόν από την επιχείρηση λένε ότι το σχέδιο είναι οι όποιες αποκοπές να ξεκινήσουν από τα ακριβά προάστια, τα μεγάλης επιφάνειας ακίνητα και γενικά από καταναλωτές με υψηλούς λογαριασμούς. Στόχος, της ΔΕΗ είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αποκοπές σε φτωχικές συνοικίες.
Τέλος, ένα κρίσιμο ερώτημα αφορά σε όσους έσπευσαν να διακόψουν την παροχή τους, θα γλιτώσουν τη καταβολή ; Οχι, παρά μόνο αν την είχα ήδη διακόψει πριν τις 17 Σεπτεμβρίου 2011. Οσοι έκαναν αιτήσεις διακοπής στη ΔΕΗ, μετά την ημερομηνία αυτή, θα πληρώσουν κανονικά και τις δύο δόσεις του τέλους του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News