Dei Energy News

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Παπακωνσταντίνου: Σύντομα οι αποφάσεις για λιγνίτες

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας για την εξασφάλιση πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου σε σημερινή συνέντευξη τύπου σχετικού με την εκκρεμότητα για την υπόθεση των λιγνιτών.
Το πλαίσιο αυτό θα περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες. Αφ’ ενός μεν την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αφ’ ετέρου δε την ανταλλαγή λιγνιτικής ισχύος ανάμεσα στη ΔΕΗ και σε άλλους ενεργειακούς παίκτες. Με τα μέτρα αυτά η Ελλάδα θα «πλησιάσει» την απαίτηση της Κομισιόν για παραχώρηση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής.
Μάλιστα εξέφρασε τη διαφωνία του με την έκθεση της τρόικας που μιλούσε για καθυστερήσεις στον ενεργειακό τομέα, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και υπάρχει συμφωνία με την Κομισιόν για παράταση. Επίσης τόνισε με νόημα ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχει αλλάξει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης καθώς έχει βάλει στο τραπέζι και τη λύση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και αυτό έχει αξιολογηθεί ως πολύ θετικό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας η λύση που θα επιλεγεί για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή θα συνδυαστεί με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που έχει επιλέξει το υπουργείο Οικονομικών η βέλτιστη διαδικασία. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» στην οποία θα περιέλθουν κάποιες από τις μονάδες της σημερινής επιχείρησης.
ΑΠΕ
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο διάλογο που έχει ανοίξει για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ και την αλλαγή του συστήματος του ειδικού τέλους ΑΠΕ. Όπως είπε είναι θετικό που ο κλάδος των φβ (ΣΕΦ) συζητά τη μείωση των εγγυημένων τιμών και πρόσθεσε ότι εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν τότε θα ικανοποιηθεί και το αίτημα για αύξηση του μεριδίου των φβ από τα 2,2 στα 6 GW που ζητείται. Επίσης τόνισε ότι ο διάλογος που έχει ανοίξει με τους φορείς της αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν βρεθεί σημεία επαφής όπως για παράδειγμα, στην ανάγκη για μελλοντική μείωση των εγγυημένων τιμών, για αλλαγή του τέλους ΑΠΕ το οποίο σήμερα κατά γενική αποδοχή λειτουργεί στρεβλά καθώς και για ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και τη λήψη αποφάσεων που θα ενισχύουν την εγχώρια προστιθέμενη αξία.

ΔΕΣΜΗΕ
Όσο για το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ τόνισε ότι ελήφθησαν αποφάσεις (επίσπευση δημοπρασιών δικαιωμάτων και επιστροφή οφειλόμενου ΦΠΑ στο διαχειριστή) που θα μειώσουν στο μισό το έλλειμμα των 150 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα οι συζητήσεις που γίνονται με τους φορείς θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και το 2012 που είναι μια μεταβατική χρονιά, ενώ από το 2013 τα πράγματα αλλάζουν ριζικά κυρίως εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού του κόστους των ρύπων.
ΕΦΚ ηλεκτροπαραγωγής
Για τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι έχει ζητήσει να μην ισχύσει για τους ηλεκτροπαραγωγούς κάτι που ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτό λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι αναζητούνται εναλλακτικές και εξετάζεται εάν και για ποιους δε θα ισχύσει ΕΦΚ στο αέριο.
Αζερμπαϊτζάν
Τέλος για το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν ο υπουργός ανέφερε η κρατική εταιρεία της χώρας SOCAR του μετέφερε το ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση, κάτι που σε συνδυασμό με ανάλογες δηλώσεις αξιωματούχων του Κατάρ δείχνει ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία που προχωρά.

ΠΗΓΗ: http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News