Dei Energy News

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΗ: Το παρασκήνιο της… διάλυσης της συμμαχίας των 5

Σε τροχιά ομαλότητας επανέρχεται πλέον η ανώτατη διοικητική βαθμίδα της ΔΕΗ, μετά από ένα διάστημα που εν μέσω προσωπικών φιλοδοξιών, παρασκηνιακών συμμαχιών και διαβουλεύσεων, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί η διοίκηση Ζερβού. 
Η στήριξη που παρείχε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης η κυβέρνηση ήταν άμεση και όπως κυκλοφορεί στους κόλπους της ΔΕΗ, πιθανότατα απέτρεψε την εκδήλωση ενός ακόμη «επεισοδίου» οργανωμένης αμφισβήτησης του κ. Ζερβού, στο έκτακτο Δ.Σ. που είχε ζητήσει η περίφημη ομάδα των 5, με ημερήσια διάταξη τα... ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης. Το θέμα ωστόσο είχε ήδη «απαντηθεί» στη διάρκεια του προηγούμενου Δ.Σ. όταν και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εννεαμήνου, οπότε όπως κυκλοφορεί εντόνως στους διαδρόμους της Χαλκοκονδύλη, φαίνεται να υπήρχαν άλλοι σχεδιασμοί. Που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ  καθώς Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλος, κινήθηκαν άμεσα, συγκάλεσαν – όπως προβλέπεται από το καταστατικό – έκτακτη γενική συνέλευση και προχώρησαν στην αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. που ορίζονται από το δημόσιο.
Η ομάδα
Πάντως μεταξύ των αντικατασταθέντων, περιλαμβάνεται και ο Κ. Πανέτας, που δεν είχε ταχθεί με το μέρος της ομάδας των 5 και η οποία αποτελείτο από τους Μπαράτση, Πετρόπουλο (το συγκεκριμένο μέλος ήταν εκείνος που «ζήτησε το λόγο» στο προηγούμενο Δ.Σ. για τους χειρισμούς Ζερβού στην κατάληψη της ΓΕΝΟΠ στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών) Τσαρούχα, Νέλλα και Κατσουλάκο (μέλος Δ.Σ. εκπρόσωπος μειοψηφίας).   
Στον αντίποδα ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο Δ.Σ. ο Α. Ζερβός ουδέποτε απώλεσε τη στήριξη των εκπροσώπων των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι ως πρώην συνδικαλιστής ο Ι. Τσαρούχας, πιθανόν να «πόνταρε» και στις δικές τους ψήφους προκειμένου να περάσει η «μομφή» εναντίον του προέδρου.
Ανακοίνωση
Παρότι οι εξελίξεις «συμπαρέσυραν» και τον Κ. Πανέτα, ο ίδιος φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να μην εκδοθεί ανακοίνωση – καταγγελία των μελών του Δ.Σ. που αντικαταστάθηκαν. Δηλαδή ο κ. Πανέτας αρνήθηκε να συνυπογράψει, λένε οι πληροφορίες, τη σχετική ανακοίνωση που προωθείτο, με αποτέλεσμα να παγώσει η κίνηση. Όσο για το τυπικό μέρος,  δηλαδή για το  εάν η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν νόμιμη ή παράτυπη, κύκλοι της ΔΕΗ επιμένουν ότι το καταστατικό προβλέπει ρητά τη δυνατότητα σύγκλησης Γ.Σ. από το δημόσιο για την αντικατάσταση μελών του Δ.Σ. και αυτό έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν. Η διαφορά τώρα είναι ότι τα μέλη που αντικαταστάθηκαν δεν είχαν παραιτηθεί και ουσιαστικά απομακρύνθηκαν.
Κυβέρνηση
Στο πολιτικό σκέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι με την ευκαιρία που δόθηκε από την αναταραχή στο Δ.Σ. μπόρεσε να προχωρήσει κάποιες πρώτες αλλαγές που επεξεργαζόταν για τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ήθελε να προσδώσει στο Δ.Σ. της εταιρείας περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, με έμφαση στο κομμάτι της χρηματοδότησης αλλά και της διοίκησης, ενόψει των αλλαγών που επίκεινται στην οργανωτική δομή.
 Το παρελθόν
Η ομάδα των πέντε, φαίνεται ότι… συγκροτήθηκε με αφορμή την περίφημη υπόθεση της BCI. Ωστόσο μιλάμε για αφορμή καθώς το deal με τα αιολικά του Καραγκουλέ, είχε ουσιαστικά κλειστεί από την προηγούμενη διοίκηση (Αθανασόπουλος – Γκαρής) και όχι από τους Ζερβό – Τσιπουρίδη. Δηλαδή έγινε μια μάλλον άδικη προσπάθεια να χρεωθούν την εξαγορά, που τελικά μετά το σάλο που προκλήθηκε μπήκε στο συρτάρι. Έκτοτε είχαν εκδηλωθεί και άλλα μικρότερα επεισόδια αμφισβήτησης, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί στο 11μελές Δ.Σ. μια άτυπη ισορροπία 6-5. Που φυσικά αλλάζει άρδην, με τις χθεσινές αλλαγές και την επαναβεβαίωση της στήριξης της κυβέρνησης στη διοίκηση Ζερβού.

 http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News