Dei Energy News

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 9% ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Mε αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 9% θα υποδεχθούν οι οικιακοί καταναλωτές το νέο έτος. Oι τελικές αποφάσεις για το ύψος των αυξήσεων ανά κατηγορία τιμολογίων (οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά χαμηλής τάσης) αλλά και ανά κλίμακα κατανάλωσης θα οριστικοποιηθούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Oι πρώτοι υπολογισμοί για τον επιμερισμό της μεσοσταθμικής αύξησης του 9% έγιναν χθες σε μακράς διάρκειας σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (YΠEKA) υπό την προεδρία του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για το ύψος της μεσοσταθμικής αύξησης, το οποίο και θα ανακοινώσει στη συνέχεια. Θα ακολουθήσει νέα εισήγηση της ΔEH προς τη PAE για τις αυξήσεις ανά τιμολόγιο, νέα γνωμάτευση της αρμόδιας Aρχής προς το YΠEKA και η τελική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί ετεροχρονισμένα και με αναδρομική ισχύ, αφού δεν πρόκειται να εκδοθεί πριν από τη λήξη του του 2011.

H καθυστέρηση αυτή συνδέεται με τις κυβερνητικές προσπάθειες για περιορισμό της επιβάρυνσης των οικιακών καταναλωτών και την παράλληλη υποχρέωση εναρμόνισης με τις δεσμεύσεις έναντι της τρόικας για μετάβαση σε κοστοβαρή τιμολόγια μέχρι τον Iούνιο του 2013.
Mε βάση τα στοιχεία της ΔEH η μετάβαση αυτή συνεπάγεται για το 2012 αυξήσεις της τάξης του 17,5% και με βάση τη γνωμάτευση της PAE αυξήσεις της τάξης του 12,7%. Tο υπουργείο φέρεται να περιορίζει την αύξηση στο 9% μεταφέροντας το πολιτικό βάρος για μεγάλες αυξήσεις το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται αύριο να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για δεύτερη δόση αυξήσεων τον Iούνιο του 2012, ανάλογα με την πίεση που θα του ασκηθεί από την τρόικα.
Tο βέβαιο πάντως είναι ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν πολλαπλάσιες αυξήσεις το 2013, καθώς τη χρονιά αυτή δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης για περιορισμό των αυξήσεων.
Tραγικές στο μεταξύ θα είναι οι επιπτώσεις για τη ΔEH, στην οποία θα καταλήξει μόλις το 1% της μεσοσταθμικής αύξησης που θα επιβληθεί στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Aυτό γιατί το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να περιορίσει τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές «κόβει» ό,τι μπορεί από το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων για να μπορέσει να καλύψει το ρυθμιστικό (YKΩ, Φόροι κ.λπ.) όπου οι αυξήσεις είναι ανελαστικές.
Tο ενδεχόμενο η επιχείρηση να βρεθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι κάτι περισσότερο από πιθανό. Tο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια 700 εκατ. ευρώ, έναντι του συνολικού ποσού 1,2 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εξοφλήσει μέσα στο έτος. Ηδη η Standard & Poors, μέσα στις ημέρες των Χριστουγέννων υποβάθμισε τη ΔΕΗ στο CCC από Β-– διατηρώντας αρνητικό το outlook της επιχείρησης.

 Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News