Dei Energy News

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η επιτυχία της ΔΕΗ με το χαράτσι την καθιστά τον ιδανικό εισπράκτορα του Δημοσίου.


Ο υπουργός Οικονομικών, αντί να βασανίζεται να βρει τρόπους να εισπράξει τα χρέη προς το Δημόσιο, ας κάνει την απλή αλλά αποτελεσματική, όπως φαίνεται από το χαράτσι, πράξη να αναθέσει στη ΔΕΗ την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αντί να απειλεί με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Το μέτρο θα μπορούσε να είναι εξόχως αποτελεσματικό για τα μικρά ποσά και να φέρει στα ταμεία ζεστό χρήμα, χωρίς ταυτοχρόνως να προκαλέσει τη δίκαιη κατακραυγή και αντίδραση των συνεπών φορολογουμένων που δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν το ένα χαράτσι μετά το άλλο και τη μια έκτακτη εισφορά μετά την άλλη, ενώ θα ήταν και πράξη στοιχειώδους δικαιοσύνης.
Για παράδειγμα, υπάρχουν 716.000 οφειλέτες με χρέος έως 3.000 ευρώ και άλλοι 161.000 που χρωστάνε από 3.000 έως 150.000 ευρώ.
Σίγουρα η ΔΕΗ θα μπορούσε σε μία διετία ή τριετία να εισπράξει όλες τις οφειλές της πρώτης κατηγορίας και μεγάλο μέρος από τη δεύτερη.
Οπότε το Δημόσιο θα έβαζε στα Ταμεία κάποια δισεκατομμύρια.
Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση είτε να μην πάρει νέα μέτρα για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός είτε να μην εισπράξει το χαράτσι του 2012 στα ακίνητα ή αν επιθυμεί να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν περιέλθει σε κατάσταση ένδειας ύστερα από την οριζόντια περικοπή των συντάξεών τους, γιατί κι αυτοί έχουν ψυχή, κύριε υπουργέ...

Ο φόβος στους πολίτες για να μην βρεθούν χωρίς ρεύμα, εαν δεν πληρωθεί το χαράτσι που τους έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση, άνοιξε την "όρεξη" σε πολλούς, να βλέπουν το κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος σαν τον Μπαμπούλα για την είσπραξη των Δημόσιων Εσόδων.  Το διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας τα πρακτικά της Βουλής κατά την συζήτηση για το Χαράτσι όπου Βουλευτές το διατυπώνουν ξεκάθαρα ότι ο μοναδικός εισπρακτικός μηχανισμός αποτελεί σήμερα η ΔΕΗ και γι΄αυτό επιβλήθηκε μέσο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.  Αδιαφορώντας εάν παραβιάζει κοινοτική οδηγία και δημιουργεί Κοινωνική ένταση. Διαβάζοντας το Σάββατο 17/12/11 στο Έθνος το άρθρο του Θ. Λυρτσογιάνη, διαπιστώνει κανείς ότι στο έμμεσο μέλλον, πιθανόν, όσοι θα έχουμε οφειλές στο Κράτος θα βρεθούμε στο σκοτάδι. Η επιτυχία είσπραξης του χαρατσιού μέσο του ηλεκτρικού ρεύματος, θα οδηγήσει να εισπράττεται π.χ το ΦΠΑ, τα πρόστιμα της εφορίας και όλες οι οφειλές προς το κράτος με τον ίδιο Φασιστικό τρόπο. Η αρθρογραφία που δειλά-δειλά αναπτύσσεται, έχει σαν στόχο να διαμορφώσει την κοινωνική αποδοχή του μέτρου αυτού. Δυστυχώς σαν πολίτες αντιδρούμε παθητικά στα μέτρα αυτά. Έχουμε οδηγηθεί στα όρια της παράνοιας, αντιμετωπίζοντας στο δρόμο τον κάθε συμπολίτη σαν εχθρό, λες και αυτός ευθύνεται για το σταυρό του μαρτυρίου που ο καθένας μας κουβαλά στην καθημερινότητά του.  Και από την άλλη έχουμε πολιτικούς, που ψήφισαν αυτό το μέτρο, και όλα τα άλλα, να προκαλούν με δηλώσεις του, ότι αυτά τα μέτρα σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Ενώ εδώ τα δεχόμαστε.......
 
Θ.Κανελλόπουλος πρόεδρος 
Τ.Ε. ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Πατρών-Αιγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News