Dei Energy News

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΗ: Το πρόβλημα ρευστότητας, οι οίκοι και τα... "φέσια" του δημοσίου


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στη διετία 2010 – 2011 και παρά την οικονομική κρίση η ΔΕΗ χρηματοδότησε επενδύσεις ύψους 2,1 δισ., αποπλήρωσε δάνεια 2,2 δισ. και άντλησε νέα δανειακά κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. ευρώ και αφού προηγουμένως κατέβαλε μέρισμα 415,2 εκατ. ευρώ και φόρο εισοδήματος 490 εκατ. ευρώ. Προ ημερών, ωστόσο, ο επικεφαλής της εταιρείας Α. Ζερβός, αμέσως μετά τις κουτσουρεμένες αυξήσεις που εγκρίθηκαν για τη ΔΕΗ στα τιμολόγια του ρεύματος, είχε χτυπήσει καμπανάκι προειδοποιώντας ότι τα χειρότερα έρχονται. Αιτία το γεγονός ότι από το σύνολο των αυξήσεων μόνο 1,5% πηγαίνει στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο (πάνω από 8%) στο κράτος (ΕΦΚ, ΦΠΑ, τέλος λιγνίτη) και το φθηνό ρεύμα για τους οικονομικά αδύναμους (ΥΚΩ).
Είχε πει λοιπόν τότε ο κ. Ζερβός: «Ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία ύφεσης και περιορισμένης ρευστότητας, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι τράπεζες και οι οικονομικοί αναλυτές επενδυτές, εξαρτούν την αξιολόγησης μιας εταιρείας όπως η ΔΕΗ που δραστηριοποιείται σε ρυθμιζόμενο περιβάλλον, από την ξεκάθαρη και προβλέψιμη τιμολογιακή πολιτική για τη διαμόρφωση των εσόδων της και τη δυνατότητά της να μειώνει το χρέος της».
Οι δηλώσεις Ζερβού, δεν ήταν τυχαίες....

Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της ΔΕΗ από την Standard & Poor’s, σε CCC από Β- , με τον οίκο να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μειωμένη ρευστότητα της επιχείρησης που έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το τελευταίο εξάμηνο. Ο οίκος προειδοποιούσε μάλιστα ακόμη και για νέα αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης σε περίπτωση «πιθανής αδυναμίας της ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Η S&P εκτιμούσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε εάν η ΔΕΗ αποτύγχανε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, δεν καταφέρει να εξασφαλίσει επιπλέον γραμμές χρηματοδότησης για τις επενδύσεις της, περιοριζόταν περαιτέρω η ρευστότητά της, και εμποδιζόταν η πρόσβασή της σε ρευστότητα εξαιτίας της κρίσης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εξάλλου το σύνολο των αναλυτών που παρακολουθούν την εταιρεία, είχε σχολιάσει αρνητικά το ποσοστό των αυξήσεων που δόθηκε τελικά στη ΔΕΗ (επαναλαμβάνουμε ότι οι σημαντικότατες αυξήσεις που δόθηκαν κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στο κράτος αφού είναι αύξηση της φορολογίας). 

Αν και οι πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι η ΔΕΗ έχει καταφέρει να κλείσει τις συμφωνίες αναχρηματοδότησης των δανείων που λήγουν στο πρώτο τρίμηνο (700 εκατ. ευρώ) ωστόσο φαίνεται να συνεχίζουν να υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε ρευστότητα.

Τα φέσια του δημοσίου

Λύση πάντως στο τρέχον πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, που κατά κύριο λόγο προκλήθηκε εξαιτίας της απορρόφησης των αυξήσεων στα τιμολόγια από το ίδιο το Δημόσιο, θα μπορούσε να δοθεί εάν το ίδιο το δημόσιο φανεί συνεπές απέναντι στην εταιρεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλές του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 82 εκατ. ευρώ αφορούν στο στενό δημόσιο τομέα. Μόνο από τους σηματοδότες της Αττικής, που δεν έχουν πληρωθεί από το 1998, το ΥΠΕΧΩΔΕ χρωστά 51 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα το πιο εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η ΔΕΗ έχει καταθέσει 44 αγωγές και έχει κερδίσει 32 δίκες, χωρίς να έχει καταφέρει να εισπράξει τα χρήματα αυτά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News