Dei Energy News

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αγωνία για την καταβολή του εφάπαξ στους συνταξιούχους της ΔΕΗ

Τα χρήματα που αναμένονται δε θα φτάσουν ούτε για 80 απο τους 704 δικαιούχους της Εορδαίας!
Θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας βάσει των καταστάσεων διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Κ. Ανδρεάδης
Έκδηλη είναι η ανησυχία για την καταβολή του εφάπαξ των συνταξιούχων της ΔΕΗ λόγω της υποχρηματοδότησης του ασφαλιστικού τους οργανισμού ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 318 εκ. ευρώ, όπως διαφάνηκε και στη γενική συνέλευση του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Εορδαίας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Πτολεμαΐδα.
Ο λόγος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, είναι ότι ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός του οργανισμού για την κάλυψη των ασφαλισμένων ανέρχεται σε 906 εκ. ευρώ, δόθηκαν μονάχα τα 600 εκ. €, εκ των οποίων το 45% προοριζόταν για την καταβολή της κύριας σύνταξης, ενώ το μεγαλύτερο ποσό από τα 318 εκ. ευρώ που υπολείπονται από τον μη καταβληθέντα προϋπολογισμό του 2011 προορίζονται για την καταβολή του εφάπαξ, ποσό που ανέρχεται συγκεκριμένα σε 205 εκ. για δικαιούχους μέχρι 31/12/11, ενώ το υπόλοιπο ποσό προορίζεται για φάρμακα, νοσοκομειακές δαπάνες, ιατρικές αμοιβές και ασφάλιστρα.
Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε, «οι εισπράξεις του ΤΑΥΤΕΚΩ που πήγαιναν για καταβολή εφάπαξ (8%) και για φάρμακα (3%) έγιναν κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα όσο κατεβαίνει η αξία των κρατικών ομολόγων να μειώνεται και το ποσό που προοριζόταν για την καταβολή των συντάξεων». Σημείωσε μάλιστα ότι μόνο για την καταβολή των συντάξεων αυτών που βγήκαν στη σύνταξη το 2010 και το 2011 στην περιοχή της Εορδαίας και ανέρχονται σε 704 άτομα, απαιτούνται πάνω από 35 εκ. € και ότι απαιτούνται άλλα 3 εκ. ευρώ για το υπολειπόμενο ποσό για την καταβολή του 10%. «Τα χρήματα όμως που θα έρθουν στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας για καταβολή εφάπαξ ανέρχονται σε 2,5 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο εφάπαξ 70-89 ατόμων μονάχα, καθώς ενώ μειώνεται το ποσοστό του εφάπαξ αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων».
Επισήμανε ωστόσο ότι μετά από παρέμβαση του σωματείου «θα κρατηθεί αυστηρά η σειρά των καταστάσεων των δικαιούχων. Θα πληρωθούν οι συνάδελφοι κατά σειρά όπως έχουν οι καταστάσεις και όχι όπως δηλώνουν ορισμένοι, αυτό έχει διασφαλιστεί με παρέμβαση του σωματείου», καθώς οι καταστάσεις στάλθηκαν στην Αθήνα και «όπως μας διαβεβαίωσε η υπεύθυνη του αρμόδιου τμήματος του οργανισμού οι καταστάσεις αυτές θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά μετά τις 10 Μαρτίου για να αρχίσουν να πληρώνονται οι δικαιούχοι».
Δήλωσε ταυτόχρονα «ότι δεν υπάρχει φόβος για την κύρια σύνταξη», εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες για το κατά πόσο θα αντέξει το επικουρικό, λέγοντας πως «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα αντέξει μέχρι τα μέσα του 2012 εάν δεν βρεθεί μια χρυσή τομή χρηματοδότησης του ταμείου», αφού «με τα χρήματα που θα εισπράξει το 2012 το ΤΑΥΤΕΚΩ ή θα πληρώσει χρέη, ή θα αρχίσει να πληρώνει δαπάνες του ’12 οπότε θα μείνουν τα χρέη του ’11».
Ο κ. Ανδρεάδης ενημέρωσε επίσης για την προσφυγή της ΠΟΣ-ΔΕΗ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων ΔΕΗ), της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και συλλόγων άλλων κλάδων συνταξιούχων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αίτημα την ακύρωση της παράνομης ,όπως την χαρακτήρισε, απόφασης για περικοπή των συντάξεων και του εφάπαξ, καθώς πρόκειται για χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Αναφορά έκανε και στη λειτουργία του ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας, όπου μετά τη διευθέτηση που έγινε με την ανάρτηση καταστάσεων ασφαλισμένων αντί να πηγαίνουν 400 άτομα την ημέρα «προσέρχονται και εξυπηρετούνται ημερησίως γύρω στους 80 ασφαλισμένους, κι αυτό χάρη στο ότι οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν και εργάζονται ακόμα και πέραν του ωραρίου τους».
Σημείωσε όμως ότι ενώ υπάρχει πληθώρα αποδείξεων για πληρωμή φαρμάκων, τα χρήματα που έχουν βεβαιωθεί για το ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας «υπολογίζεται να φθάσουν μέχρι τέλος Μαρτίου και μετά θα υπάρξει ένα μεγάλο κενό, γιατί ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου θα σταματήσει η πληρωμή φαρμάκων και θα αρχίσει ξανά το φαινόμενο των ουρών» και τόνισε ότι το ΤΑΥΤΕΚΩ «οφείλει να περάσει γρήγορα τον προϋπολογισμό από το Δ.Σ. και να τον προωθήσει για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, διότι τα χρήματα είναι πάρα πολύ λίγα και δεν θα μπορούν να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί».


Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

http://www.e-ptolemeos.gr/topics.php?category=7&topic=16256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News