Dei Energy News

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Υψηλής… επιβάρυνσης, οι αυξήσεις στη Μέση Τάση

Νέο πλήγμα δέχονται οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται ρεύμα στη Μέση Τάση, οι οποίες με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένα πάγια ισχύος έως και 300%, σε σχέση με τα πάγια που πλήρωναν το 2011. Παράλληλα στα νέα απελευθερωμένα τιμολόγια που παρουσιάστηκαν καταργείται ο διαχωρισμός μεταξύ βιομηχανίας και εμπορικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα χαλυβουργίες, υαλουργίες, χαρτοβιομηχανίες και βιομηχανίες τσιμέντων να προμηθεύονται ρεύμα στην ίδια τιμή με εμπορικές αλυσίδες, εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ, κτίρια γραφείων κλπ. Το πρόβλημα επιτείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της απουσίας … εναλλακτικών για τους πελάτες, μετά τις εξελίξεις με τους δύο μεγάλους ιδιώτες προμηθευτές. Αυτό βεβαίως ισχύει μόνο για τους εμπορικούς πελάτες της μέσης τάσης, καθώς οι ιδιώτες προμηθευτές δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε πελατολόγιο από το χώρο της βιομηχανίας.
Πάγιο ισχύος
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν κάνει τα ενεργειακά επιτελεία των εταιρειών και την επεξεργασία των νέων χρεώσεων, οι μεγάλοι χαμένοι των νέων τιμολογίων είναι οι καταναλωτές με μεγάλο συντελεστή χρησιμοποίησης. Για παράδειγμα σε μια βιομηχανία με συντελεστή χρησιμοποίησης 80%, το πάγιο ισχύος αυξάνεται από τα 1666 ευρώ στα 7250 ευρώ το μήνα δηλαδή αύξηση 335%. Αντίθετα όσο χαμηλώνει ο συντελεστής χρησιμοποίησης τόσο περιορίζεται και η αύξηση στο πάγιο (πχ σε πελάτες σε ΣΧ 20% η αύξηση στο πάγιο είναι 32%). Σημειώνεται ότι στο πάγιο ισχύος, αυξήθηκε τόσο η τιμή της ισχύος ανά MW όσο και οι συντελεστές προσαύξησης, με αποτέλεσμα μεγάλοι χαμένοι να είναι όσοι έχουν υψηλό συντελεστή χρησιμοποίησης κατά κύριο λόγο βιομηχανικές μονάδες..
Ενέργεια
Από μέση τιμή ενέργειας 55,4 ευρώ /MWh , πλέον το κόστος της ενέργειας ανεβαίνει στα 57 ευρώ /MWh. Το σύνολο της ανταγωνιστικής χρέωσης, δηλαδή πάγιο ισχύος και χρέωση ενέργειας αυξάνεται σημαντικά:
Για πελάτες με συντελεστή χρησιμοποίησης 80% η αύξηση είναι 18,8 % αφού από 58,2 ευρώ πλέον θα πληρώνουν 69,2 ευρώ /MWh, ενώ από 16,8 έως 18,5% κυμαίνεται η αύξηση στην ανταγωνιστική χρέωση για πελάτες με συντελεστή χρησιμοποίησης από 40 έως 60%. Για παράδειγμα στο ΣΧ 60% η ανταγωνιστική χρέωση από 62 ευρώ /MWh θα πάει στα 73,3 ευρώ/MWh ή αλλιώς 11,3 ευρώ /Mwh παραπάνω.
Αντιδράσεις
Σημειώνεται ότι με τα νέα τιμολόγια, ουσιαστικά ανακαλούνται οι μειώσεις που είχαν δοθεί πέρυσι σε μεγάλους καταναλωτές στη μέση τάση, που έχουν καλό συντελεστή χρήσης. Εκτός όμως από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, οι πελάτες στη μέση τάση επιβαρύνονται και με υψηλά τέλη ΑΠΕ και ΥΚΩ (στη μέση τάση οι καταναλωτές δεν πιάνουν το πλαφόν), δηλαδή 5,35 και 6,9 ευρώ /MWh αντίστοιχα. Συνολικά η αύξηση μαζί με τις αυξήσεις στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις κυμαίνεται μεταξύ 14 και 19%.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα κοκτέιλ αυξήσεων για τη μέση τάση, που δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στις επιχειρήσεις. Έτσι αναμένεται να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των μικρομεσαίων, της βιοτεχνίας, του εμπορίου αλλά και της βιομηχανίας που προμηθεύονται από τη μέση τάση.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News