Dei Energy News

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

"Θηλιά" από την τρόικα για ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, λιγνίτες και νερά

Ασφυκτική πίεση, σε δύο επίπεδα, δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με τις προς πώληση ενεργειακές επιχειρήσεις. Αφενός μεν να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις, ειδικά για τη ΔΕΗ που θεωρείται «φιλέτο», και αφετέρου να προχωρήσει στην εκποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων που είχε την προηγούμενη εβδομάδα η τρόικα με την κυβέρνηση και τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου. 
 Η δραματική υστέρηση στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις σε σχέση πάντα με εκείνα που για τα οποία είχε δεσμευθεί η χώρα και η παραδοχή εκ μέρους του Ταμείου ότι για τους πρώτους 3-4 μήνες του χρόνου είναι πολύ πιθανό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να παραμείνει εντελώς παγωμένο, οδήγησε τους εκπροσώπους της τρόικας να απαιτήσουν σε αυστηρή γλώσσα «άρον – άρον» πωλήσεις των θεωρούμενων ως «φιλέτων» του ελληνικού Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, καθώς  και των προνομιακών ακινήτων.
Πρόθεση πλέον της κυβέρνησης και του Ταμείου Αξιοποίησης είναι να έρθουν όλα τα projects πιο κοντά. Και αν η προκήρυξη για τη ΔΕΠΑ, θεωρητικά τουλάχιστον, μπορεί να βγεί σύντομα, (μετά και την αναμενόμενη σημερινή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ΕΛΠΕ για πώληση της συμμετοχής τους από κοινού με το δημόσιο), ενώ η πώληση του 35% των ΕΛΠΕ προγραμματίζεται για τον Απρίλιο, η υπόθεση της ΔΕΗ δεν θεωρείται καθόλου εύκολη. Και τούτο διότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ έχει αποκλείσει την πώληση μέσω χρηματιστηρίου και συναρτά την πώληση ποσοστού της επιχείρησης με την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς λιγνίτη και με τη δημιουργία «μικρών ΔΕΗ», δηλαδή πακέτων που θα περιλαμβάνουν και υδροηλεκτρικούς εκτός από λιγνιτικούς σταθμούς. Αυτή όμως η προοπτική και χρονοβόρα είναι και αμφίβολου αποτελέσματος.
Υδροηλεκτρικά
Η υπόθεση πάντως της πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, πάγιο έτοιμα όλων όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, βρίσκεται στο «φάκελο» της τρόικας, καθώς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχει διατυπώσει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Το ισχύον μνημόνιο προέβλεπε υποχρέωση παραχώρησης πρόσβασης ιδιωτών στο 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ και μεταφορά της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ σε ανεξάρτητη αρχή. Οι προτάσεις για το νέο πρόγραμμα προβλέπουν, πλέον, συνδυασμό της πώλησης λιγνιτικών μονάδων με υδροηλεκτρικές «προκειμένου να δημιουργηθεί ανταγωνισμός στην παραγωγή ενέργειας».
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή, με συνδυασμό πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ανταλλαγών ενέργειας. Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν προφανώς από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα.
Μείωση και στη στήριξη των ΑΠΕ
Οι νέες προτάσεις της τρόικας για τα ενεργειακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπουν ακόμη:
- Αναθεώρηση του μηχανισμού υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα προχωρήσει σε μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας για τις νέες μονάδες (όχι αναδρομικά).
- Βελτίωση της λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αναθεώρηση των Κωδίκων λειτουργίας της αγοράς, ώστε να διασφαλισθεί διαφανής και χωρίς διακριτική μεταχείριση πρόσβαση των παραγωγών στα δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας.
Πουλάνε και τα ΕΛΠΕ
Όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, η οποία έχει αποφασιστεί πλέον να πωληθεί ως «πακέτο», σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση των ΕΛΠΕ προκειμένου να ληφθεί απόφαση για πώληση της συμμετοχής τους στη ΔΕΠΑ  από κοινού με το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η γ.σ. θα κληθεί να εγκρίνει την σύναψη με το Ελληνικό Δημόσιο, μνημονίου συμφωνίας για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ ή επί μέρους εταιριών της.
Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ., μετά από ανάλυση της κατάστασης που ισχύει σε επίπεδο ρυθμιστικών θεμάτων (ρόλος ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στην αγορά, unbundling) και των δεδομένων της συγκυρίας (χρηματοδοτικές ανάγκες επενδυτικού προγράμματος σε συνδυασμό με υψηλές τιμές αργού, στενότητα τραπεζικού συστήματος, χαμηλά περιθώρια διύλισης) έκρινε ότι είναι προς όφελος της ΕΛΠΕ να συνεργαστεί με το Ελληνικό Δημόσιο για την από κοινού πώληση της ΔΕΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν ποσοστό 35% στη ΔΕΠΑ. Η σημερινή απόφαση αίρει και την τελευταία εκκρεμότητα σε σχέση με την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα. 
Έτσι, αμέσως μετά θα βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού, που τοποθετείται χρονικά για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News