Dei Energy News

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Διευκρινίσεις Ζερβού για τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ

Διευκρινίσεις σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες πελάτες της ΔΕΗ και την πορεία είσπαρξης των χρεών τους προς την επιχείρησης έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άγγελου Κολοκοτρώνη, ο οποίος κατήγγειλε ότι την ίδια ώρα που απειλούνται με διακοπή ρεύματος χιλιάδες καταναλωτές επειδή δεν έχουν πληρώσει το ειδικό τέλος, η επιχείρηση δείχνει απρόθυμη να εισπράξει τα χρέη μεγαλοοφειλετών πελατών της.
«Η πολιτική και διοικητική ιεραρχία των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχει επανειλημμένως ενημερωθεί, μέσω επιστολών, για τη συνδρομή τους στη ρύθμιση των οφειλών τους», αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στο έγγραφό του.
Όπως αναφέρει ο κ. Ζερβός, ως λύση για τις οφειλές από πλευράς ΔΕΗ έχει προταθεί ο σταδιακός συμψηφισμός με αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης προς το ελληνικό δημόσιο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ενημερώνει επιπλέον ότι «γίνονται συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες και γραπτές οχλήσεις με τη μορφή εξωδίκων, και σε αρκετές περιπτώσεις έχει κινηθεί από πλευράς ΔΕΗ, η δικαστική διαδικασία διεκδίκησης των οφειλών τους».

Ο κ. Ζερβός στο έγγραφό του αναφέρεται ενδεικτικά στην περίπτωση της Διεύθυνσης Κατασκευών Έργων Συντήρησης Οδοποιίας του υπουργείου Υποδομών, που το συσσωρευμένο χρέος της από καταναλωθείσα ηλεκτρική ενέργεια των φωτεινών σηματοδοτών που υπάρχουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής τον περασμένο Νοέμβριο ανήρχετο σε 51 εκατομμύρια ευρώ.
Λόγω μη ανταπόκρισης της εν λόγω Διεύθυνσης για διευθέτηση του χρέους, η ΔΕΗ από το 2002 έχει ξεκινήσει προσφυγές στη δικαιοσύνη, που σήμερα έχουν φτάσει τις 44. Έχουν εκδοθεί 32 αποφάσεις οι οποίες δικαιώνουν τη ΔΕΗ και αφορούν σε 21,5 εκατομμύρια, «νομιμοτόκως οφειλόμενα». Για τις 20 όμως από τις ανωτέρω αποφάσεις έχουν γίνει προσφυγές εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο. Από αυτές έχει συζητηθεί η μία που αφορά ποσό ύψους 451.619 ευρώ και έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση που δικαιώνει τη ΔΕΗ.
«Παρά το ότι τα επιδικασθέντα ποσά δεν πληρώνονται στη ΔΕΗ, η επιχείρηση σεβόμενη τον κοινωνικό της χαρακτήρα, συνεχίζει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στη συγκεκριμένη Διεύθυνση, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται συνεχώς και εγείρονται νέες αγωγές», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ και επισημαίνει ότι η φύση συγκεκριμένων πελατών, όπως για παράδειγμα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, «δεν επιτρέπει την ευχερή αποκοπή τους λόγω χρέους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της ΔΕΗ απέναντί τους, όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών τους». Ενόψει των παραπάνω η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή, μέσω επιστολών, της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να διευθετηθούν με βιώσιμους διακανονισμούς τα χρέη των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.
Σε άλλες περιπτώσεις οφειλών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενημερώνει ο κ. Ζερβός, όπως είναι οι οφειλές από δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης, οι διακοπές ρεύματος αποτελούν το έσχατο μέτρο που εφαρμόζει η ΔΕΗ, αφού προηγουμένως έχουν εξαντληθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

 http://www.energypress.gr/portal/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News