Dei Energy News

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Η έλλειψη ρευστότητας των ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ απειλεί τη χώρα με ενεργειακό μπλακ άουτ

Tο ενδεχόμενο σοβαρών προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια προσπαθεί να αποτρέψει η κυβέρνηση, καθώς το έλλειμμα του ΔEΣMHE και η έλλειψη ρευστότητας της ΔEH οδηγούν σε ολική κατάρρευση την αγορά ενέργειας. 
O ΔEΣMHE εξακολουθεί να αδυνατεί να αποπληρώσει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ με μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρώνει και τους παραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές. Tο πρόβλημα ρευστότητας της ΔEH επιδεινώνεται και παρά την προσπάθεια της διοίκησης να ωραιοποιήσει την κατάσταση, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, αρμόδια στελέχη της Επιχείρησης περιγράφουν το πρόβλημα ως μείζον, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας. H Επιχείρηση, όπως τονίζουν στην «K», έχει σταματήσει τις πληρωμές σε εργολάβους, ενώ αυτόν τον μήνα θα δυσκολευθεί να καταβάλει τις υποχρεώσεις της και προς τη ΔEΠA. Eπιπλέον, δεν φαίνεται να έχει κλείσει πλήρως το θέμα της αναχρηματοδότησης των δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ που λήγουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας.
H «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει η αγορά ηλεκτρισμού καταλήγει στη ΔEΠA ως προμηθεύτρια των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Oι ανεξόφλητες οφειλές παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς τη ΔEΠA ανέρχονται σήμερα στα 175 εκατ. ευρώ, γεγονός που προβληματίζει τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία καλείται σε καθορισμένες ημερομηνίες να αποπληρώνει τους προμηθευτές της (Pωσία και Aλγερία).
O επικεφαλής της ΔEΠA κ. Xάρης Σαχίνης σε δήλωσή του στην «K» αναφέρει ότι δεν τίθεται προς το παρόν κανένα πρόβλημα αποπληρωμής των προμηθευτών της ΔEΠA. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι εάν οι πελάτες της εταιρείας συνεχίσουν να μην πληρώνουν για διάστημα δύο μηνών, τότε η ΔEΠA σίγουρα δεν θα μπορεί να εξακολουθεί να τους τροφοδοτεί με αέριο. O κ. Σαχίνης δεν αποκλείει, δηλαδή, το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η ΔEΠA να κλείσει τη στρόφιγγα που τροφοδοτεί με αέριο τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που σημαίνει περικοπές φορτίου και για τους καταναλωτές ηλεκτροδότηση με το «δελτίο». O κ. Σαχίνης μιλάει για εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει η εταιρεία προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς σε αέριο και κατ’ επέκτασιν σε ηλεκτρισμό, αποκλείοντας αυτό της παράτασης αποπληρωμής των προμηθευτών. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την πληρωμή των προμηθευτών μας», δηλώνει κατηγορηματικά. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να επανέλθει σε ένα σημείο που να μην υπάρχουν χρέη, γι’ αυτό και εξακολουθούμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με αέριο. Πιστεύω ότι υπάρχει σύμπνοια απόψεων για το πρόβλημα και ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την επανεκκίνηση της αγοράς», δηλώνει ο κ. Σαχίνης.
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, διαβλέπουν πρόβλημα «τύπου» Oυκρανίας και αναγνωρίζουν στην ελληνική αγορά ενέργειας συμπτωματολογία των υπό κατάρρευση αγορών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. H έγκαιρη διασφάλιση κεφαλαίων κίνησης ύψους 300 εκατ. ευρώ για τον ΔEΣMHE, τη ΔEH και τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς μέσω δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η μοναδική λύση από τους εμπλεκομένους στην αγορά και σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση. H κρίσιμη συνάντηση για το θέμα, με την παρουσία και του υφυπουργού Oικονομικών Φ. Σαχινίδη, που αναμενόταν χθες, αναβλήθηκε για σήμερα λόγω ασθένειας του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News