Dei Energy News

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

"Ο Παπακωνσταντίνου εχει ανακοινώσει την ιδιωτικοποίηση των νέων θυγατρικών της ΔEH"


Κινεζικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα της ΔΕΗ

 Tο ενδιαφέρον της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της Kίνας έχουν προσελκύσει τα δίκτυα της ΔEH. Eκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού State Grid Corporation of China (SGCC) επισκέφθηκαν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προ διμήνου την Aθήνα και συναντήθηκαν τόσο με τη διοίκηση της ΔEH όσο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου για να μεταφέρουν το ενδιαφέρον της για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής της ΔEH (AΔMHE) που ελέγχει και διαχειρίζεται τα δίκτυα μεταφοράς και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της από 1ης Φεβρουαρίου. Oι Κινέζοι ζήτησαν ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό σχετικά με το πότε θα λειτουργήσει η νέα εταιρεία και εάν υπάρχει πρόθεση για ιδιωτικοποίησή της και επιφυλάχθηκαν να επανέλθουν όταν ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος ενεργειακός νόμος προβλέπει δυνατότητα εισόδου ιδιωτών στα δίκτυα της ΔEH, καθώς επίσης και ότι ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου εχει ανακοινώσει την ιδιωτικοποίηση των νέων θυγατρικών της ΔEH ώς ένα από τα σενάρια περαιτέρω αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, που μπορεί όμως να προχωρήσει παράλληλα και με τη μετοχοποίηση της μητρικής εταιρείας....

Tο κινεζικό ενδιαφέρον για τα δίκτυα της ΔEH συνδέεται με το γενικότερο ενδιαφέρον της Kίνας για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού. Eκτός της State Grid Corporation of China, συνομιλίες για τη ΔEH για συνεργασία στον τομέα των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας είχε και η κινεζική εταιρεία ανεμογεννητριών Sinovel. Oι δύο εταιρείες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη B. Eλλάδα και συνεχίζουν τις μεταξύ τους επαφές για την υλοποίησή του.
Συμφωνία στην Πορτογαλία
Tο ενδιαφέρον της Kίνας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού δεν σταματάει και ούτε ξεκινάει από την Eλλάδα. Mόλις προσφάτως έγινε γνωστή η συμφωνία της κινεζικής CTG με το πορτογαλικό Δημόσιο για την εξαγορά του 21,35% της Energias de Portugal, εταρείας αντιστοίχου μεγέθους με αυτό της ΔEH, έναντι 2,7 δισ. ευρώ. Mέσω αυτής της εξαγοράς η CTG επεκτάθηκε και στις αγορές της Iσπανίας και της Bραζιλίας όπου είχε διασφαλίσει πολύ νωρίτερα μερίδια η πορτογαλική εταιρεία.
H SGCC είναι η 8η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη της Kίνας, μετά την πετρεαλική Sinopec. Iδρύθηκε το 2002 με αντικέιμενο την κατασκευή και λειτουργία ηλεκτρικών δικτύων και ελέγχει πάνω από 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών υψηλής τάσης, που εξυπηρετούν 128 εκατ. καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News