Dei Energy News

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙ «ΚΡΑΥΓΕΣ» ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ΑΦΥΠΝΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ


Αν μη τι άλλο, το Δελτίο Τύπου του Σωματείου ¨ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ¨ με τίτλο «Οι Ανυπόστατες ΑΠΕ – καλύψεις της Greenpeace» «έβγαλε είδηση». Είδηση που δεν είναι άλλη από το ότι η Greenpeace έχει Γραφείο Τύπου, που μάλιστα εδρεύει στη Δυτική Μακεδονία και δεν είναι άλλο από τους Οικολόγους Πράσινους Δυτικής Μακεδονίας που έδωσαν στη δημοσιότητα απάντηση «με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον της Greenpeace».
Μια απάντηση που δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια επανάληψη των ίδιων και των ίδιων πραγμάτων, τίποτα περισσότερο από μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο ότι ο λιγνίτης βλάπτει την υγεία και την τσέπη μας.
Μια απάντηση που όχι μόνο δεν αποσαφηνίζει τα πράγματα, αλλά δημιουργεί και περισσότερα ζητήματα, αφού αναλώνεται σε δήθεν απορίες, που δεν έχουν καμιά σχέση με την ουσία του πράγματος, την οποία αντί να την απαντήσουν, τεχνηέντως την βάζουν και πάλι σαν ερώτημα προς τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ: «Αν έχετε στοιχεία για το ποιο είναι το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη ανά κιλοβατώρα δώστε τα, με βιβλιογραφικές αναφορές και τεκμηριωμένα νούμερα, όπως απαιτεί η επιστήμη και η δεοντολογία».
Είναι γνωστό ότι το πόνημα της GREENPEACE χρησιμοποιεί στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), αλλά «Αν και ο ΕΟΠ υπολόγισε τους θανάτους και τις χρόνιες παθήσεις που προκαλούνται από τη ρύπανση προκειμένου να καταλήξει στο οικονομικό κόστος, δεν έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις εκτιμήσεις». Στον δε ιστότοπο του ΕΟΠ, έχει αναρτηθεί η μελέτη με τίτλο «Revealing the costs of air pollution from industrial facilities in Europe», στην οποία  γίνεται πολύ προσεκτική αναφορά σε θέματα θνησιμότητας (mortality) και βλαβών στην υγεία (heath damages), καθώς και στη μεθοδολογία που ακολουθείται. Είναι μάλλον φανερό ότι ο ΕΟΠ, γνωρίζοντας και αξιολογώντας τη σοβαρότητα του θέματος, σκοπίμως επέλεξε να μην ανακοινώσει αυτά που η GREENPEACE με μεγάλη ευκολία ανακοινώνει στην ελληνική κοινή γνώμη.
Το πόσο ΑΠΕγνωσμένοι είναι κάποιοι να μας πείσουν ότι θα μας σώσει η πράσινη ενέργεια είναι πλέον γνωστό.
Το πόσο καλά ξέρουν το παιχνίδι της δημιουργίας εντυπώσεων είναι κάτι που το ζούμε καθημερινά. Το γεγονός και μόνο ότι «γνωρίζουν» και «παραθέτουν» τις «απώλειες» που θα σημειωθούν με τη λειτουργία το 2018 της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V», το αποδεικνύει περίτρανα. Αν πραγματικά θέλουν να κερδίσουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, ας μας πούνε πόσοι θα είναι.  
Το πόσο προσεγμένοι είναι οι ελιγμοί τους όταν προσπαθούν να αποφύγουν την ουσία του πράγματος, είναι κάτι που το έχουμε πια μάθει καλά.
Αντί λοιπόν να προσπαθούν –δήθεν- να ρίξουν τους τόνους «για να συνεννοηθούμε», ας αποδείξουν πρώτα ότι έχουν αυτή την πρόθεση.
Ας δώσουν απαντήσεις.
Ας δώσουν τα επιστημονικά στοιχεία που θα ξεπεράσουν τα όρια της παραπληροφόρησης και θα ρίξουν επιτέλους φως στα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News