Dei Energy News

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μονομερείς αυξήσεις επιβάλει η ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση

Σε μονομερείς αυξήσεις προχωρά από 1ης Μαρτίου η ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση, όπως ανακοίνωσε με επιστολή της προς όλους τους πελάτες στις 8 Φεβρουαρίου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας.Ήδη η ΕΒΙΚΕΝ έστειλε την περασμένη Παρασκευή επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε διαδικασία διαβούλευσης για το ενεργειακό κόστος στην υψηλή τάση. Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης (τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση υπό τον ΓΓ Ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ, της ΕΒΙΚΕΝ και της ΡΑΕ) και αναμένονταν οι εισηγήσεις της ΡΑΕ η ΔΕΗ προχωρά στην επιβολή μονομερών αυξήσεων αιφνιδιαστικά απειλώντας να ακυρώσει όλη τη διαδικασία και τη μέχρι τώρα πρόοδο, όπως υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ.
Η επιστολή
Με την επιστολή της 8ης Φεβρουαρίου προς όλους τους πελάτες ΥΤ η ΔΕΗ κινείται, σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, εκτός του
συμφωνημένου πλαισίου και ανακοινώνει άμεσες από 1ης Μαρτίου μονομερείς αυξήσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί με τους πελάτες της ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την εξατομίκευση των τιμολογίων σύμφωνα με το προφίλ του κάθε καταναλωτή.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ απειλεί με καταγγελίες των συμβάσεων ΥΤ από 1ης Μαρτίου, και παράλληλα με τιμολόγηση αυθαίερατα βάσει ενός από τα προτεινόμενα τιμολόγια ακόμα και χωρίς τη συμφωνία του πελάτη. Η ΔΕΗ από την πλευρά της επικαλείται τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους πελάτες ΥΤ που όπως λέει η ΕΒΙΚΕΝ δεν έχουν λάβει χώρα και «δυσανάλογες κοστολογικές επιβαρύνσεις» προκειμένου να αιτιολογήσει την απαράδεκτη – πάντα σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ – μονομερή κίνηση ως «απαραίτητη ενέργεια προς διασφάλιση των συμφερόντων της».
Η ΕΒΙΚΕΝ ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική βελτίωση στις τελευταίες προτάσεις της ΔΕΗ παρά μόνο δευτερεύουσες παρεμβάσεις που έχουν συζητηθεί και απορριφθεί ενώ επιπλέον δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο δεύτερο σκέλος της διαβούλευσης που αφορά τη μέθοδο επιμερισμού και το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.
Σήμα κινδύνου
Στην ίδια επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς μια θετική εξέλιξη είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης να επωμιστούν όλο το βάρος των αυξήσεων». «Η εγχώρια βιομηχανία προσβλέπει στην τετραμερή διαδικασία σαν την τελευταία δυνατότητα επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε εκρηκτικό… Εν τω μεταξύ κινδυνεύει να χαθεί όλος ο ενεργοβόρος παραγωγικός ιστός της χώρας με τραγικά αποτελέσματα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απασχολεί, την ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου καθώς και τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας» καταλήγει η επιστολή.
Τέσσερις επιστολές
Η επιστολή της περασμένης Παρασκευής είναι η τέταρτη κατά σειρά που στέλνει η ΕΒΙΚΕΝ με αντικείμενο θέματα ενεργειακού κόστους, προς τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ. Οι διαδοχικές επιστολές εστάλησαν στις 9, 14, 15 και 17 Φεβρουαρίου. Στην πρώτη χρονικά επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει την ανησυχία της για την πορεία των συζητήσεων με τη ΔΕΗ και ζητεί την παρέμβαση της ΡΑΕ για την άρση του αδιεξόδου. Στη δεύτερη επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ διαμαρτύρεται για τα νέα τιμολόγια μέσης τάσης που ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ αναφέροντας ότι οι πραγματικές αυξήσεις που επιβλήθηκαν είναι της τάξης του 15 με 20% και εκφράζει το φόβο ότι θα αποτελέσουν το οριστικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα πολλών κλάδων που θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Στην τρίτη επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρεται στο κόστος του φυσικού αερίου, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν έχουν επωφεληθεί από τις μειωμένες τιμές εισαγωγής LNG.

http://www.energypress.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News