Dei Energy News

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Energa - Hellas Power: οι στρεβλώσεις, οι αφανείς μέτοχοι και οι λογαριασμοί της Ελβετίας

Την αποδέσμευση των λογαριασμών τους προκειμένου να διευθετηθούν όσες από τις οφειλές τους προς το ΔΕΣΜΗΕ δεν αμφισβητούνται και την ένταξή τους εκ νέου στο Μητρώο προμηθευτών  προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην λιανική του ρεύματος θα διεκδικήσουν με νομικές κινήσεις στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέτοχοι της Worldwide Energy Limited, ιδιοκτήτη των εταιρειών Energa και Hellas Power. Αυτό υποστήριξαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Noe Benziane, Alan Cable, Νίκος Αγγελόπουλος και οι νομικοί σύμβουλοι, Γλυκερία Σιούτη και Νίκος Νικολινάκος.
Ταυτόχρονα κινούνται νομικά διεκδικώντας ποσά συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ από το δημόσιο και το ΔΕΣΜΗΕ με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί, όπως υποστηρίζουν, λόγω των στρεβλώσεων της αγοράς, για τις οποίες παρουσίασαν αναλυτικό κατάλογο. 
Παράλληλα οι εκπρόσωποι της εταιρείας, παρουσιάζοντας τη δική της εκδοχή για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά που οδήγησαν στη διαγραφή των εταιρειών από το μητρώο του ΔΕΣΜΗΕ, έκαναν λόγο για πραξικοπηματικές κινήσεις, με στόχο το κλείσιμο της αγοράς ηλεκτρισμού.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «η αγορά έκλεισε, η εικόνα και η φήμη των εταιρειών Energa & Hellas Power έχει πληγεί πλέον ανεπανόρθωτα.

Η Διοίκηση των δυο εταιρειών θα κινηθεί πλέον δικαστικά και θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της, προκειμένου να προσβάλλει τις συγκεκριμένες Αποφάσεις στα ελληνικά δικαστήρια και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Διοίκηση θα επιδιώξει τη δικαίωσή της για τις παρατυπίες και τις παράνομες πρακτικές που ακολουθήθηκαν».
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι νόμιμοι εκπρόσωποι της WEL (worldwide energy ltd) δεν αποκάλυψαν την ταυτότητα των μετόχων της εταιρείας, περιοριζόμενοι
στο ότι πρόκειται για ένα εταιρικό σχήμα SPV (μπορεί να έχει από 2 έως 25 μετόχους – επενδυτές) το οποίο δημιουργήθηκε ένα περίπου μήνα πριν την εξαγορά των Energa και Hellas Power γι αυτόν ακριβώς το σκοπό, και το οποίο αποφάσισε να εισέλθει στην ελληνική αγορά και να επενδύσει στο συγκεκριμένο τομέα καθώς εντόπισε μια επιχειρηματική ευκαιρία: αγόρασε με σχετικά χαμηλό τίμημα μια δραστηριότητα που καταρχήν θα ήταν ζημιογόνος, με την προσδοκία να αποκτήσει μεγάλα μερίδια αγοράς και μεγάλα κέρδη όταν απελευθερωθεί πραγματικά η αγορά ηλεκτρισμού και αρθούν οι στρεβλώσεις, οι οποίες όπως είπαν δεν μπορούν να «σταθούν» επί πολύ σε μια ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης είπαν ότι ενδιαφέρθηκαν για την ελληνική αγορά, με την προοπτική των πωλήσεων μονάδων της ΔΕΗ και ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που θα επέτρεπε στις εταιρείες - καταναλωτές να συνάπτουν απ΄ευθείας συμβάσεις με ιδιώτες προμηθευτές.
Οι εκπρόσωποι της WEL αρνήθηκαν ρητά ότι υπάρχει σχέση της εταιρείας με τους πρώην μετόχους των Energa και Hellas Power.
ΥΚΩ
Για την απόφαση του ΣτΕ επί της καταγγελίας για τις περίφημες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας έκαναν λόγο «για δικαίωση των εταιρειών για ποσά που υπερβαίνουν τα 80 εκατ. ευρώ». Θυμίζουμε ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει κοινοποιηθεί, πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι το δικαστήριο δικαίωσε τις καταγγελίες στο κομμάτι που αφορά στη δομή της αγοράς των νησιών και στο κομμάτι που αφορά στα εμπόδια που υπάρχουν για τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών εταιρειών στα νησιά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών «η απόφαση του ΣτΕ πρακτικά ακύρωσε την υπουργική απόφαση που επέβαλε τις χρεώσεις ΥΚΩ για τα έτη 2009 – 2010 – 2012»
Πάντως, όπως διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, τυχόν ποσά που θα επιστραφούν από το ΔΕΣΜΗΕ, μπορεί να συμψηφιστούν με οφειλές τους προς το διαχειριστή, στη συνέχεια ωστόσο θα πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές, καθώς πρόκειται για χωριστές χρεώσεις που πλήρωσαν οι καταναλωτές και όχι οι εταιρείες. Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η ζημιά που έπαθαν οι εταιρείες λόγω του ότι έχασαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω του ότι υποχρεώθηκαν να χρεώνουν ΥΚΩ στους πελάτες τους, μπορεί να αποτιμηθεί και να αποτελέσει μια ακόμα διεκδίκηση εκ μέρους τους.
Απαντήσεις
Για την πληθώρα ερωτηματικών και καταγγελιών γύρω από την υπόθεση της μεταβίβασης των δύο εταιρειών οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Alan Cable γενικό διευθυντή και τον Noe Benziant διευθυντή της worldwide energy ltd, μεταξύ άλλων έχουν ως εξής:
Για τους λογαριασμούς στην Ελβετία: οι λογαριασμοί στην Ελβετία είναι καθόλα νόμιμοι, δεν ανήκουν σε κανένα φυσικό πρόσωπο, αλλά αντίθετα είναι λογαριασμοί της εταιρείας. Η κίνηση της μεταφοράς χρημάτων αποτελούσε κίνηση διαχείρισης κινδύνου. Επίσης μετά το πάγωμα των λογαριασμών, ζητήθηκε από πελάτες η εξόφληση οφειλών εναλλακτικά σε δύο λογαριασμούς στην Ελλάδα και έναν στο εξωτερικό, γιατί είχαν δεσμευτεί οι άλλοι λογαριασμοί και έπρεπε να βρεθούν χρήματα για τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Από τους λογαριασμούς στην Ελβετία, όπως είπαν, έχουν πληρωθεί, μετά τη δέσμευση των εν Ελλάδι λογαριασμών, αρκετά εκατομμύρια προς το Ελληνικό δημόσιο για την εξόφληση του τέλος ακινήτων.
Για τη μη ύπαρξη φυσικού προσώπου στη WEL: η Worldwide Energy Limited εκπροσωπείται από συγκεκριμένα άτομα. Τα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Υπάρχουν 2 έως 25 φυσικά πρόσωπα – επενδυτές. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 20 χιλιάδες ευρώ ωστόσο το ποσό αυτό, όπως ειπώθηκε δεν αντιπροσωπεύει τη δυνατότητα των μετόχων και τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια.
Για τους πρώην μετόχους: Διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχει σχέση της WEL με τους πρώην μετόχους.
Για την παρουσία του κ. Δεκόλη στις δύο εταιρείες: Είναι προσωπικός φίλος του Αχιλλέα Φλώρου, ο οποίος και του ζήτησε να αναλάβει τις εταιρείες για την τυπική ολοκλήρωση της μεταβίβασης των εταιρειών καθώς οι βασικοί μέτοχοι είχαν άλλες υποχρεώσεις. Η κίνηση, σύμφωνα με τους ίδιους, δείχνει το ενδιαφέρον των παλαιών μετόχων για την τύχη και την πορεία των εταιρειών.
Για την ανάμειξη της αρχής καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες: δεν υπάρχει καμία εγκληματική ενέργεια πίσω από τις ενέργειες των εταιρειών. Δεν θέλησαν να κάνουν ωστόσο άλλο σχολιασμό καθώς η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση.
Για την καταγγελία στη ΡΑΕ: προέρχεται από συγκεκριμένη ελβετική εταιρεία που σταμάτησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα
Γιατί επένδυσαν στην Ελλάδα: υπάρχουν στρεβλώσεις που τις γνωρίζαμε, επενδύσαμε γιατί πιστεύουμε ότι θα αρθούν και θα υπάρξουν μεγάλα κέρδη

Στρεβλώσεις
Μεταξύ των στρεβλώσεων της αγοράς που καταγγέλθηκαν ήταν:
• Αύξηση των Ρυθμιζόμενων Χρεώσεων, που αντιπροσωπεύουν μέρος του κόστους των ιδιωτών προμηθευτών κατά 400%.
• Επιβολή των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): οι ιδιωτικές εταιρείες δεν είχαν τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, για την ηλεκτροδότηση των οποίων «πήγαινε» το μεγαλύτερο μέρος των ΥΚΩ, καθώς η ΔΕΗ δεν είχε προχωρήσει στο άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς. Επίσης οι εταιρείες αμφισβητούν τον τρόπο καθορισμού των χρεώσεων για την παροχή των ΥΚΩ, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού του κόστους για τις χρεώσεις αυτές.
• Αύξηση της χρέωσης που αφορά στα Πιστοποιητικά Διαθεσιμότητας από 35.000€/MW σε 45.000€/MW τον Οκτώβριο 2010. Η συγκεκριμένη χρέωση επιβλήθηκε από το Υπουργείο με στόχο να χρηματοδοτηθεί η δραστηριότητα των παραγωγών.
• Μεταβλητό κόστος μονάδων παραγωγής: Και η συγκεκριμένη χρέωση επιβλήθηκε από το Υπουργείο με στόχο να ενισχυθούν οι παραγωγοί ενέργειας. Μέσω της χρέωσης αυτής εξασφαλίζεται κέρδος 10% στους παραγωγούς ανεξάρτητα από την πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος.
Απαίτηση του ΔΕΣΜΗΕ οι Προμηθευτές να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους εντός 28 ημέρων από την ημερομηνία αγοράς του ρεύματος, όταν η αγορά εν γένει δουλεύει με πίστωση 6 μηνών.
• Υπερχρέωση της κατανάλωσης ενέργειας των πελατών των δυο εταιρειών, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να υπερτιμολογεί τις εταιρείες και να προεισπράττει τα αντίστοιχα ποσά.
• Επιβολή ΕΦΚ που εκτόξευσε την Οριακή Τιμή Συστήματος χωρίς να υπάρχει τρόπος να μετακυληθεί στην κατανάλωση
• Μη υπολογισμός παραγωγής ΑΠΕ στον Ημερήσιο Προγραμματισμό
Προκαταβολική χρέωση προμηθευτών για ΥΚΩ, χρήση συστήματος τέλος ΑΠΕ
• Παράνομες και αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές ΔΕΗ


 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News