Dei Energy News

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Προσωρινά μέτρα για Energa και Hellas Power που ζητούν συμψηφισμό με τις ΥΚΩ

Σκληρό πόκερ, με νομικές και άλλες κινήσεις εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power, με αφετηρία την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση της υπουργικής απόφασης καθορισμού των ΥΚΩ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την Παρασκευή οι δύο εταιρείες έστειλαν εξώδικο με «δήλωση συμψηφισμού» προς τον ΔΕΣΜΗΕ με την οποία ζητούν να συμψηφιστούν στις οφειλές τους προς το Διαχειριστή τα 80 εκατ. ευρώ που «κέρδισαν» από την απόφαση του ΣτΕ. Ζητούν μάλιστα από το ΔΕΣΜΗΕ μέσα σε 24 ώρες να έχει εκδώσει το πιστωτικό τιμολόγιο των χρεώσεων ΥΚΩ. Ο ΔΕΣΜΗΕ ζητά με τη σειρά του τα χρήματα αυτά από τη ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητά από τις δύο εταιρείες την καταβολή υψηλών εγγυήσεων ως «προσωρινά μέτρα» μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης για την καταγγελία της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία της χρωστούν (ως διαχειρίστριας του δικτύου δεκάδες εκατ. ευρώ).
Ο συμψηφισμός
Η κίνηση των Energa και Hellas Power να ζητήσουν τον συμψηφισμό των χρεών τους με τα 80 εκατ. των ΥΚΩ ήταν
μεν αναμενόμενη, ωστόσο έχει δημιουργήσει τεράστιο θέμα στη ΔΕΗ, καθώς η απόφαση, όταν δημοσιευθεί, θα είναι άμεσα εκτελεστή.
Βεβαίως ετοιμάζεται ήδη νομοθετική διάταξη που θα καθορίζει σωστά τη μεθοδολογία των ΥΚΩ, αλλά αυτή θα ισχύει προφανώς για τα επόμενα χρόνια, οπότε το άμεσο ζήτημα για τη ΔΕΗ θα συνεχίσει να υφίσταται, ενώ διατυπώνονται φόβοι ότι θα υπάρξει διεκδίκηση των ποσών που έχουν καταβληθεί για YKΩ από διάφορες άλλες κατηγορίες καταναλωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και η αναδρομικότητα της νέας νομοθετικής διάταξης, θεωρείται ωστόσο ότι δεν θα μπορέσει να «σταθεί» σε δικαστικό επίπεδο.
Η αποζημίωση που παίρνει η ΔΕΗ για τις Yπηρεσίες Kοινής Ωφέλειας (YKΩ) που αφορούν κατά κύριο λόγο την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών όπου είναι εγκατεστημένοι πανάκριβοι, όσον αφορά τη λειτουργία τους, πετρελαϊκοί σταθμοί, υπολογίζεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ για το 2012 και για τα έτη 2009-2011 ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ!
H πρόσφατη απόφαση του ΣτE ακυρώνει την υπουργική απόφαση καθορισμού των ΥΚΩ, καθώς η αγορά των νησιών δεν έχει ανοίξει και η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι μονοπωλιακός πάροχος, ενώ δεν έχει υπάρξει αίτηση παρέκκλισης εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ όπως ζητούσε η ΔΕΗ για να «ξεπεράσει» τις προτάσεις της ΡΑΕ για άνοιγμα της αγοράς παραγωγής και εμπορίας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Προσωρινά μέτρα
Από την άλλη, οι δύο εταιρείες Energa και Hellas Power με απόφαση της ΡΑΕ βρίσκονται υποχρεωμένες να καταβάλλουν μεγάλα ποσά ως εγγύηση, τα οποία, εάν βεβαίως τα είχαν, δεν θα είχαν βρεθεί εκτός αγοράς… Συγκεκριμένα η ΡΑΕ αποφάσισε την επιβολή μετρητών ή εγγυητικής επιστολής σε ποσοστό 25% επί των οφειλών που υποστηρίζει η ΔΕΗ ότι έχουν προς αυτήν. Οι εγγυήσεις αποτελούν «προσωρινά μέτρα» μέχρι την λήψη οριστικής απόφασης για την καταγγελία της ΔΕΗ.
Η ΡΑΕ θεώρησε ότι δεν αποδεικνύονται οι ενστάσεις εκ μέρους των Energa και Hellas Power σύμφωνα με τις οποίες τα ποσά που οφείλουν είναι μικρότερα και αφού έλαβε υπόψη την καταγγελία της διαχειρίστριας του δικτύου ΔΕΗ περί μη καταβολής ληξιπρόθεσμων βεβαιωμένων χρεώσεων χρήσης δικτύου, αποφάσισε να υποχρεώσει τις εταιρείες σε παροχή εγγυοδοσίας για ποσό ίσο με το 25% επί της οφειλής, που η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι είναι περί τα 70 εκατ. ευρώ ευρώ.
Το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί είτε με κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, είτε με εγγυητική επιστολή αξιόχρεης Τράπεζας. Το γραμμάτιο της κατάθεσης, ή η εγγυητική επιστολή, θα πρέπει να κατατεθούν στη ΡΑΕ εντός δέκα εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η ΡΑΕ στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «διαπιστώνεται κατά σοβαρή πιθανολόγηση ότι τα αναφερόμενα στη σχετική καταγγελία ποσά δεν έχουν καταβληθεί, με ενδεχόμενη συνέπεια να προκαλούνται οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα στη διαχειρίστρια του δικτύου, ιδίως λόγω του ότι το οφειλόμενο ποσό φαίνεται να είναι υψηλό σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της καταγγέλλουσας εταιρείας κατά την παρούσα συγκυρία»...

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News