Dei Energy News

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ερχεται μείωση του εφάπαξ

«Σήμα» για τη μείωση των εφάπαξ σε όσα Ταμεία καταβάλλουν ποσά τα οποία δεν αντιστοιχούν με τις εισφορές τις οποίες συνολικά έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου «ανάβει» η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Την υποχρέωση (που απορρέει από το Μνημόνιο) για την «αναπροσαρμογή» των εφάπαξ επισημαίνει η γενική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων με έγγραφο που απέστειλε σε επτά Ταμεία, ζητώντας να υποβάλλουν σε χρόνος-εξπρές (εντός πέντε ημερών) πλήρη στοιχεία για τους ασφαλισμένους, τις εισφορές και τα ποσά.
Οπως τονίζεται στο έγγραφο, στόχος είναι «να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών μέσα στο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται από την Αναφορά Προόδου Μνημονιακής Δράσης».
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία τα οποία καταθέτουν τα Ταμεία και θα επεξεργαστεί η Εθνική Αναλογιστική Αρχή έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις -που όπως έχει πει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης μπορεί να περιλαμβάνουν και αυξήσεις εισφορών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους - αφορούν στα έτη 2010 και 2011, και ειδικότερα:
Τη μέση προϋπηρεσία.
Το μέσο τελευταίο μισθό εξόδου από την ασφάλιση που λήφθηκε υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς για εφάπαξ βοήθημα.
Το μέσο όρο αποδοχών που λήφθηκαν υπόψη για τον υπολογισμό εφάπαξ βοηθήματος.
Το μέσο ποσό εφάπαξ βοηθήματος.
Τη μέση ηλικία κατά την έξοδο.
Το συνολικό ποσοστό εισφορών για λήψη εφάπαξ βοηθήματος για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους, όπως αυτό ίσχυε κατά τα τελευταία σαράντα έτη, να δοθεί η τιμή και η χρονική περίοδος κατά την οποία ίσχυε.
Το πλήθος ατόμων ανά κατηγορία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοήθημα.
Τον αριθμό μηνών καταβολής εισφορών μέσα στο έτος, όπως ίσχυαν κατά τα τελευταία σαράντα έτη (τιμή και χρονική περίοδος κατά την οποία ίσχυαν).
Οι μειώσεις το 2010 και το 2011
Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που αποχώρησαν από τις 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010 το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 15% και 25% αντίστοιχα. Από 1/1/2011 και μετά οι μειώσεις διαμορφώθηκαν σε ποσοστά 20% και 30%, αντίστοιχα.
Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ το εφάπαξ καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%.

«Ακτινογραφία» σε επτά Tαμεία
Τα επτά Ταμεία που καλούνται να υποβάλουν σήμερα τα σχετικά στοιχεία για τους τομείς πρόνοιας που έχουν ενταχθεί σε αυτά είναι τα Ταμεία Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Προσωπικού Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (για κλάδους εργαζομένων που έχουν ενταχθεί και δικαιούνται εφάπαξ).


 http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News