Dei Energy News

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Σαμαράς:Δεν μπορούμε να σκοτώνουμε «για ένα κομμάτι ψωμί» μονάδες της ΔΕΗ

Απόσπασμα από την Ομιλία του Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο
Παρουσίαση του Κυβερνητικού Σχεδίου για την Οικονομία
"...Αλλά το χτύπημα της σπατάλης θα το προχωρήσουμε πολύ περισσότερο: Δραστηριότητες του δημοσίου, ή ζημιογόνων ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν πολύ το φορολογούμενο, ενώ προσφέρουν μικρό ή ελάχιστο δημόσιο όφελος, θα δοθούν άμεσα για ιδιωτικοποίηση.
Δεν γίνεται να κόβονται συντάξεις, όταν συνεχίζεται η σπατάλη σε ΔΕΚΟ που παράγουν περισσότερα ελλείμματα παρά δημόσιο όφελος. Άλλωστε, μόνον έτσι θα σωθούν τελικά θέσεις εργασίας.
Ασφαλώς τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του δημοσίου. Αλλά η λειτουργία τους μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο.
 Ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, θα ιδιωτικοποιηθεί. Και πολλοί εκφράζουν ενδιαφέρον σήμερα. Γάλλοι, Ρώσοι, Κινέζοι και άλλοι.
Κι ό,τι έλλειμμα μπορεί να κοπεί από ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα κοπεί. 
Για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση πρέπει να αλλάξει η διάρθρωση ορισμένων ΔΕΚΟ. Άλλες να διαχωριστούν σε διαφορετικές εταιρίες, κι αλλού θυγατρικές να συνενωθούν. Μόνον έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας.
Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τέτοια ελλείμματα, όταν κόβονται συντάξεις που τις έχουν πληρώσει οι δικαιούχοι κι όταν κόβονται μισθοί που είναι ήδη άδικα πετσοκομμένοι. Μετά την 6η Μαΐου τέρμα όλα αυτά…
Από την άλλη πλευρά, να πούμε κι αυτό: όταν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ ή αξιοποίηση περιουσίας ΔΕΚΟ, δεν εννοούμε εκποίηση παραγωγικών μονάδων όσο-όσο.
Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να σκοτώνουμε «για ένα κομμάτι ψωμί» μονάδες της ΔΕΗ, επιλεγμένες μάλιστα με κομματικά ή μικροκομματικά κριτήρια.
Εδώ είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος… 
Το είπα και πέρσι από το χώρο αυτό, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η ιδιωτικοποίηση ιδιαίτερα της ενέργειας, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό. Που θα υπάρξει άμεσα. Χωρίς αυτό, ό,τι τώρα δίνουμε, αύριο θα το μετανιώσουμε! Ή θα το πληρώσουμε πολλαπλάσια…

1 σχόλιο:

  1. Δεν πήρε ξεκάθαρη θέση. Ότι και να κάνει, θα μπορεί να λέει ότι ήταν προγραμματική μας θέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News