Dei Energy News

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σε αναζήτηση «ενεχύρων» και δανείων η ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει εγγυήσεις και οφειλές προς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ

Τη ναυαρχίδα του ηλεκτρικού συστήματος, φαίνεται ότι έχει χτυπήσει η … «τορπίλη» των ελλειμμάτων της αγοράς ηλεκτρισμού, οδηγώντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα εντός της εβδομάδας η ΔΕΗ να πρέπει να καταβάλει ποσό που κυμαίνεται στα 80 έως 90 εκατ. ευρώ προς το ΛΑΓΗΕ για τις τρέχουσες αγορές ενέργειας της προμήθειας,. Ταυτόχρονα, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι  το  «τελεσίγραφο» που έχει δοθεί προς όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά προκειμένου να καλύψουν τα ανοίγματά τους και να καταβάλουν τις εγγυήσεις που οφείλουν για το διάστημα μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, ακουμπά και τη ΔΕΗ. Μάλιστα η ΔΕΗ φέρεται να έχει το οξύτερο πρόβλημα υπό την έννοια ότι οι οφειλές και οι εγγυήσεις που πρέπει να καταβάλει είναι οι μεγαλύτερες στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ήδη αναζητούνται φόρμουλες ώστε να βρεθεί λύση και να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει κατατεθεί πρόταση από τον ΑΔΜΗΕ και εξετάζεται από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις, πάγια περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης. Η λύση αυτή προκρίνεται καθώς η ΔΕΗ δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια μοίρα με μικρότερες εταιρείες προμήθειας, που δε διαθέτουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία, είναι μικρές σε μέγεθος και διαχειρίζονται καθημερινά ενέργεια αξίας αρκετών χιλιάδων ή ακόμη και εκατομμυρίων ευρώ.
Όσο για το πρόβλημα της ρευστότητας, πληροφορίες θέλουν το περίφημο δάνειο από το Παρακαταθηκών να βρίσκεται σε διαδικασία «αξιολόγησης» από την Τρόικα και την Ε.Ε. Ένα θέμα που φαίνεται να έχει ανακύψει αφορά στο γεγονός ότι έχει προβλεφθεί η χορήγηση ενός ποσού όχι μόνο για το ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ αλλά και για τη ΔΕΗ, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παράνομη κρατική ενίσχυση (για την περίπτωση της ΔΕΗ). Ωστόσο κύκλοι της αγοράς εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικώς το δάνειο «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» τελικώς θα πάρει το πράσινο φως της τρόικας, η οποία φαίνεται και εκείνη να αρχίζει να κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ φαίνεται να πλήττεται σημαντικά τόσο από το γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας και τα ελλείμματα στην αγορά αλλά και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει καταφέρει να κλείσει την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της (το περίφημο κοινοπρακτικό έχει καταρχήν εγκριθεί ωστόσο όσο διαρκούν οι διεργασίες στο τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να κλείσει και να προχωρήσει η εκταμίευση των κεφαλαίων). Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.
Εγγυήσεις
Όπως αποκάλυψε χθες το EnergyPress τόσο η ΡΑΕ όσο και οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ, ακολουθούν πλέον πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στις εκκρεμότητες που υπάρχουν από τους συμμετέχοντες στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε εντάσσεται και η ανάγκη εξεύρεσης από την πλευρά της ΔΕΗ κεφαλαίων που θα καλύψουν τα ανοίγματα αλλά και τις απαιτούμενες από τον κανονισμό εγγυήσεις. Απόρροια εξάλλου της αυστηρής πολιτικής που ακολουθείται μετά την υπόθεση Energa και Hellas Power, είναι και το γεγονός ότι τέθηκε εκτός αγοράς η Vivid Power, ενώ μέχρι τις 15 Μαΐου καλούνται όλες οι εταιρείες να καλύψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους αλλά και τις εγγυήσεις τους.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News