Dei Energy News

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΤΕ-ΔΕΗ: "Μπορούμε να σταματήσουμε τις πολιτικές επιλογές που υποθηκεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ"


Παρακολουθούμε από κοντά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη καταθέσει τις σκέψεις και τις προτάσεις μας προς την Ομοσπονδία.
 'Όπως συμβαίνει εδώ και 36  χρόνια, έτσι και τώρα είμαστε στη πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου να προασπίσουμε τα δίκαια των εργαζομένων.
Αγωνιζόμαστε, απαιτούμε, διεκδικούμε την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην Επιχείρηση και ιδιαίτερα των συναδέλφων μας στη Παραγωγή και  τα Ορυχεία  που βρίσκονται σε επισφαλή θέση λόγω των απαράδεκτων μνημονιακών  επιλογών, που προβλέπουν πώληση Μονάδων και Εγκαταστάσεων Παραγωγής.

·        Δεν χαρίζουμε σπιθαμή γης.
·        Δεν παραχωρούμε τίποτα.
·        Δεν αποδεχόμαστε  κανένα διαχωρισμό.
 
     Για την ΕΤΕ/ΔΕΗ η  ΕΝΟΤΗΤΑ των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. είναι βασική επιλογή και προτεραιότητα. ‘ Όλοι μαζί, με την ΕΝΟΤΗΤΑ και τον αγώνα μπορούμε να ανατρέψουμε το τερατούργημα του Μνημονίου.
Μπορούμε να σταματήσουμε τις πολιτικές επιλογές που υποθηκεύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. Μπορούμε να αναχαιτίσουμε τις επιταγές του μνημονίου, που χωρίς να υπολογίζουν τη δύναμή μας, παραγράφουν κεκτημένα δικαιώματα μας, που αποκτήθηκαν μέσα  από σκληρούς αγώνες χρόνων.     
 
ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ
Κάθε μέρα γίνεται πιο φανερό ότι η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, που κορυφώθηκε με την ψήφιση του Μνημονίου 2, δεν είναι μια πορεία διάσωσης και εξόδου, αλλά μια πορεία καταστροφική, βασισμένη στην κοινωνική αδικία.
Την κρίση δεν την υφίστανται όσοι εκμεταλλεύτηκαν το κράτος και το δημόσιο συμφέρον επί δεκαετίες, αλλά οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή επιχείρηση αναδιανομής πλούτου και ισχύος, που υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, δημιουργώντας ακραίες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες.
Απέναντι στον άκριτο και εντέλει ταξικό όλεθρο που μας επιβάλλουν, οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στα καθημερινά προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, που πλήττονται άδικα από την κρίση.
Με την σκέψη στα παραπάνω και διαισθανόμενοι την εισοδηματική λεηλασία και αφαίμαξη των συναδέλφων, το ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ, στην συνεδρίαση της Παρασκευής 6/4/2012, αποφάσισε ομόφωνα την μείωση της εισφοράς που καταβάλλουν τα μέλη μας, υπέρ του Σωματείου.
Η μείωση της εισφοράς, που θα ξεκινά από τα τέλη Μαΐου, θα ανέρχεται στο ποσό των 3ων  ευρώ (δηλ. 2 ευρώ από το Κεντρικό Ταμείο & 1 ευρώ από το Απεργιακό Ταμείο) και θα επικυρωθεί στο επικείμενο Γενικό Συμβούλιο που προβλέπεται να διεξαχθή την ίδια χρονική περίοδο.
Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει να συντάξει και να παρουσιάσει στο Γενικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένη πρόταση για αναλογική προσαρμογή της εισφοράς, με βάση την εισοδηματική κατάσταση και το μισθολογικό κλιμάκιο των μελών μας.
Συνάδελφοι: Το ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ δηλώνει πρόθυμο να εξετάσει προτάσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία του και θα την καταστήσουν ακόμα περισσότερο δημοκρατική.

Την εποχή του Μνημονίου, η συγκυρία κάθε άλλο παρά ιδανική είναι. Η αντεργατική μανία της κυβέρνησης και των δανειστών, καθιστούν το Σωματείο μας το βασικό εργαλείο που διαθέτουμε για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σίγουροι ότι πρέπει να επικρατήσει συσπείρωση στις τάξεις των συναδέλφων και να μπουν στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά και να υποστηρίξουν έμπρακτα τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές αποφάσεις που θα λάβει η ΕΤΕ/ΔΕΗ, σε επίπεδο Συλλογικών Οργάνων.

 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΤΕ-ΔΕΗ

Συνάδελφοι,
 Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τους εργαζό­μενους, για τα δικαιώματά μας, για το συνδικαλιστικό κίνημα.
 Η ασκούμενη πολιτική της τρόικας, της Κυβέρνησης και των ερ­γοδοτών, υπονομεύουν τα δικαιώματά μας και τις κατακτήσεις μας και επιδιώκουν να επιβάλλουν ένα μοντέλο εργασίας που στηρίζεται στην φθηνή εργασία, στην μείωση μισθών και συντάξεων, στην πλή­ρη ευελιξία στην αγορά εργασίας, στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.
Το νέο μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 12/2/2012 μαζί με τις επερ­χόμενες υπουργικές αποφάσεις θίγει στον πυρήνα του το εργατικό δίκαιο, ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και προσπαθεί να αποδομήσει το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η κατάργηση της μετενέργειας των Σ.Σ.Ε., η παρέμβαση στους Κα­νονισμούς εργασίας που διευκολύνει τις απολύσεις, η κατάργηση ου­σιαστικά του ΟΜΕΔ και του θεσμού της διαιτησίας διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στον μηχανισμό διαπραγμάτευσης και στο εργατικό δίκαιο, στα μέτρα και στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
 Παράλληλα οι παρεμ­βάσεις τους στην υγεία και στα επικουρικά ταμεία, ταυτόχρονα με τις μει­ώσεις στις κύριες συντάξεις και τη μείωση των εργοδοτικών εισφο­ρών απαλάσσουν το κράτος από τις κοινωνικές υποχρεώσεις του.
 Απέναντι σ΄ αυτήν την εξελισσόμενη και κλιμακούμενη επίθεση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα και τις ανατροπές που επιβάλλουν οι εφαρμοστικοί Νομοί του μνημονίου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕΤΕ/ΔΕΗ και αποφάσισε τα εξής:

Την εξουσιοδότηση της Ομοσπονδίας για άμεση υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με άξονες τα παρακάτω.

   I.            Διασφάλιση του συνόλου των κατακτήσεων και δικαιωμάτων, όπως αυτά περιγράφονται από τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες Σ.Σ.Ε και τον ΚΚΠ/ΔΕΗ.
     II.            Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων από το ενδεχόμενο ατομικών ή μαζικών απολύσεων, μετά και την μονομερή, αντισυνταγματική και παράνομη μετατροπή των Εργασιακών Συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου.
  III.            Διασφάλιση των μισθολογικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ. Α.Ε, ανεξαρτήτου κατηγορίας ή ειδικότητας.
-         Απαιτούμε, διεκδικούμε, την υπογραφή Σ.Σ.Ε στη βάση της αλληλεγγύης μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών.
 -         Απαιτούμε, διεκδικούμε, την υπογραφή Σ.Σ.Ε που να διασφαλίζει την Ενότητα του κινήματος και των εργαζομένων από λογικές συντεχνιακού κανιβαλισμού και ανθρωποφαγίας.
 -         Απαιτούμε, διεκδικούμε την υπογραφή Σ.Σ.Ε που να διασφαλίζει τα εισοδήματα μας από περεταίρω μειώσεις και δεν θα  νομιμοποιεί τις εισοδηματικές απώλειες που επέβαλλαν προγενέστεροι μνημονικοί Νόμοι.

Σχετικά με τα σχέδια για πώληση, παραχώρηση ή Ενοικίαση Μονάδων Παραγωγής.

        i.            Αγώνας μέχρις εσχάτων προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια των τοκογλύφων δανειστών για εκποίηση της ΔΕΗ και των μονάδων παραγωγής που φτιάχτηκαν από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη.
      ii.            Εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τις επιπτώσεις στην τιμή ρεύματος από το ενδεχόμενο παραχώρησης των φτηνών εγχώριων κοιτασμάτων και την πώληση των μονάδων παραγωγής, σε ιδιώτες.
    iii.            Προειδοποιητικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις κάθε μορφής και έντασης, με συντονισμό όλων των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ. Α.Ε.
 Συνάδελφοι,
 Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Ο αγώνας απέναντι σ΄ αυτή την πολιτική δεν θα είναι εύκολος, θα είναι μακρύς και επίπονος.
 ·        Οφείλουμε όλοι μαζί να κατανοήσουμε ότι στην επίθεση που δεχόμαστε από τρόικα, Κυβέρνηση και εργοδότες χρειάζεται να αντιπαραθέσουμε την ενότητα μας, την αποφασιστικότητά μας, την δύναμη όλων των εργαζομένων.
·        Οφείλουμε όλοι μαζί με σχέδιο, με στρατηγική, με αγώνες, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και το βιοτικό μας επίπεδο.
·        Οφείλουμε όλοι μαζί να αποτινάξουμε τον φόβο και την σύγ­χυση και να δώσουμε θετική διέξοδο στους αγώνες με γνώμο­να τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων σήμερα και στο μέλλον.

Ο εκβιασμός δεν θα περάσει, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, να μην αφήσουμε την Ελλάδα να μετατραπεί σε προτεκτοράτο με ένα εξαθλιωμένο λαό, πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στο κοινωνικό ολοκαύτωμα που μας ετοιμάζουν.

 Για την ΕΤΕ/ΔΕΗ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΒΛΑΣΤΟΣ ΑΓΓ.                                                                               ΚΑΡΡΑΣ ΑΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News