Dei Energy News

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η Χαλυβουργία «άνοιξε την όρεξη» και στη Μέση Τάση

http://www.energypress.gr/
Την επιχειρηματολογία αλλά και το σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ για την υπόθεση της Χαλυβουργίας Ελλάδος, εξετάζουν ενδελεχώς βιομηχανικοί πελάτες της Μέσης Τάσης, προκειμένου να αμφισβητήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν από τη ΔΕΗ.
Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται οι βιομηχανικοί πελάτες της  Μέσης Τάσης είναι ότι πρόσφατα και εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που βασίστηκαν σε αμφισβητούμενη μεθοδολογία υπολογισμού καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του ενεργειακού προφίλ των επιχειρήσεων αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress ήδη μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις της μέσης τάσης έχουν αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο Μεταξάς και Συνεργάτες τη διερεύνηση της δυνατότητας νομικής τους προστασίας.
Αντισυναλλακτική συμπεριφορά
 
Τι υποστηρίζουν οι βιομηχανίες στη Μέση Τάση, μετά την πολύκροτη απόφαση για τη Χαλυβουργία;  Όπως λένε, η απόφαση της ΡΑΕ επιβεβαίωσε τη βασιμότητα των νομικών προβληματισμών ορισμένων επιχειρήσεων τόσο στην Υψηλή όσο και στη Μέση Τάση, οι οποίες εν μέσω της σοβούσας σοβαρότατης οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας λόγω των αυξήσεων που έχουν επιβάλει τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ  και, κυρίως, λόγω της μεθοδολογίας υπολογισμού τους, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ενεργειακού προφίλ των επιχειρήσεων αυτών (ιδίως την καμπύλη φορτίου και το συντελεστή χρήσης). Οι επιχειρήσεις αυτές θεωρούν, επομένως, ότι η ΔΕΗ έχει επιδείξει αντισυναλλακτική συμπεριφορά και έχει παραβιάσει τις σαφώς οριοθετημένες ως προς το ζήτημα της τιμολόγησης της πωλούμενης ηλεκτρικής ενέργειας ρυθμιστικές της υποχρεώσεις.
 
Διαπραγματεύσεις
 
Η ΡΑΕ στην απόφασή της αναφέρθηκε στην παραβίαση εκ μέρους της ΔΕΗ της υποχρέωσής της να προβεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη Χαλυβουργία, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές έπρεπε να περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ανταλλαγές απόψεων των ενδιαφερομένων για τη σύναψη συμβάσεως προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και παροχή ουσιωδών επεξηγηματικών πληροφοριών και εξηγήσεων σε σχέση με το αντικείμενο της σύμβασης. Στη συνέχεια, η ΡΑΕ διαπίστωσε τη μη τήρηση εκ μέρους της ΔΕΗ των Βασικών Αρχών Τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας και στην Απόφαση ΡΑΕ 692/2011.
 
Απόφαση
 
Οι διαπιστώσεις των παραβιάσεων των ρυθμιστικών υποχρεώσεων της ΔΕΗ οδήγησαν τελικά τη ΡΑΕ να συστήσει στη ΔΕΗ τη διενέργεια ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τη Χαλυβουργία Ελλάδος, με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας επί των χρεώσεων του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων προμήθειας, λαμβάνοντας υπόψη τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά φορτίου της αιτούσας. Σε περίπτωση, μάλιστα, που παρέλθει άπρακτη η σχετική προθεσμία η ΡΑΕ επιφυλάσσεται να εξετάσει αυτεπαγγέλτως τη λήψη προσωρινών μέτρων.
 
Έρχονται προσφυγές
 
Ενόψει των σημαντικών αυτών εξελίξεων, σύμφωνα πληροφορίες  του energypress, συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες της μέσης τάσης με υψηλές καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων το ιδιαίτερο ενεργειακό προφίλ μπορεί να στηρίξει τη διατύπωση συγκεκριμένης νομικής επιχειρηματολογίας έχουν ήδη αναθέσει στο δικηγορικό γραφείο «Μεταξάς & Συνεργάτες» τη διερεύνηση της δυνατότητας νομικής τους προστασίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News