Dei Energy News

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ η ελληνική ενεργειακή αγορά...

Στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ βρίσκεται η ελληνική αγορά ενέργειας, καθώς τα στελέχη του πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες γύρο επαφών με φορείς του χώρου και ιδιώτες, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος είναι συγκυριακά και ταμειακά ή δομικά, επομένως χρειάζονται επειγόντως ριζικές παρεμβάσεις.
Την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα μαζί με την ομάδα του, συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΑΔΜΗΕ όπου ζήτησαν να ενημερωθούν για το αν έχει ταμειακό έλλειμμα, και για τον τρόπο λειτουργίας του (από ποιόν πληρώνεται και ποιόν πληρώνει), ώστε να διαπιστώσουν αν το πρόβλημα της αγοράς σχετίζεται με την κρίση ή είναι δομικό. Είχαν προηγηθεί επαφές με το ΛΑΓΗΕ (πιθανώς και με τη ΔΕΗ) και όπως ανέφερε στην ηγεσία του ΑΔΜΗΕ ο κ. Τράα ενδεχομένως η συνάντηση να επαναληφθεί, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο γύρος των συνομιλιών που έχει με το σύνολο των εμπλεκομένων στο χώρο.
Εννοείται ότι αν η εικόνα από τον ΑΔΜΗΕ είναι ικανοποιητική αφού η ΔΕΗ έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της απέναντί του (κι εκείνος με τη σειρά του τα όσα όφειλε προς τους ηλεκτροπαραγωγιύς, δεν ισχύει το ίδιο με το ΛΑΓΗΕ. Το έλλειμμά του, υπολογίζεται γύρω στα 400 εκ. ευρώ, αποτελούμενο κατά το μεγαλύτερό του μέρος από αυτό του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ (γύρω στα 200 εκ. ευρώ) με τα υπόλοιπο να αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δύο εταιρειών που έκλεισαν (Energa-Hellas). Για να έχει κανείς μια συνολική εικόνα του χρέους της αγοράς, το τελικό ύψος των οφειλών προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ανέρχεται σε περόιπου 180-200 εκ. ευρώ, έναντι των 258 εκ. ευρώ που ήταν αρχιά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Ότι το "άνοιγμα" της αγοράς έχει μειωθεί μόλις κατά 25%, και ότι εκτός θεαματικού απροόπτου, σταδιακά το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα διογκωθεί και πάλι, αφού ένας μεγάλος αριθμός φωτοβολταικών πάρκων εντάσσεται κάθε ημέρα στο σύστημα.
Ουδέν νεότερο με το δάνειο
Και με το δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών τι γίνεται ; "Ουδέν νεότερο", λένε οι γνωρίζοντες. Άλλωστε εδώ και καιρό, η τρόικα έχει δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά στους προκατόχους των σημερινών υπηρεσιακών υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ ότι για να δώσει την έγκρισή της, η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα ώστε η αγορά να πάψει να είναι «βαρέλι δίχως πάτο», κάτι που θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια αν δεν αλλάξουν όσα είχε επισημάνει η ΡΑΕ (μέσω της μελέτης της Price Waterhouse Coopers)…

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News