Dei Energy News

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Το «όπλο» των αποκοπών ρεύματος βάζει και πάλι μπροστά η ΔΕΗ...

Επαναφέρει σε εφαρμογή το "όπλο" των αποκοπών η ΔΕΗ που είχε στην ουσία καταργηθεί από την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα, και από το Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση σε περίπου 45.000 καταναλωτές με μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Το θολό τοπίο γύρω από το χαράτσι, οι αντιδράσεις που προκάλεσε σε συνδυασμό με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη διακοπή του ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής του τέλους, είχαν προκαλέσει ένα πολύμηνο "πάγωμα" των αποκοπών, που διήρκεσε στην ουσία από το τέλος του 2011 μέχρι και τους δύο πρώτους μήνες του 2012.
Τα συνεχώς επιδεινούμενα ωστόσο οικονομικά της ΔΕΗ από την διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα των τελευταίων μηνών που "πάγωσε" την επιβολή του τέλους στους λογαριασμούς, είχαν ως συνέπεια η επιχείρηση να επαναφέρει σταδιακά το μέτρο των αποκοπών. Η αρχή έγινε το Μάρτιο με 21.000 αποκοπές, τον Απρίλιο διεκόπη το ρεύμα σε 19.000 καταναλωτές, κατά το α’ 15νθήμερο του Μάιου είχαμε επιπλέον 5.000 αποκοπές, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται περίπου άλλες 5.000.
Σε ποιους όμως κόβει το ρεύμα η ΔΕΗ ;
Κατά κύριο λόγο σε όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές πολλών μηνών, όσους έχουν ενταχθεί σε διακανονισμούς αλλά δεν τους έχουν κατ’ επανάληψη τηρήσει, καθώς και σε όσους προβαίνουν σε σοβαρές και συνεχείς παραβιάσεις του ρολογιού τους, φαινόμενο που όπως επεσήμανε και σε χθεσινή του ανακοίνωση ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), παίρνει διαστάσεις : Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις όσων ενώ τους έχει αφαιρεθεί η ασφάλεια από το ρολόι, πηγαίνουν και την επανατοποθετούν ή τραβούν ρεύμα κατευθείαν από την γειτονική κολόνα, ενώ έχει αναφερθεί μέχρι και περιστατικό που κάποιος… "τσιμέντωσε" το ρολόι του, έκτισε δηλαδή μπροστά του ένα τοίχο για να μην του το σφραγίσει το συνεργείο!
Καθημερινά το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ εκδίδει ένα τεράστιο αριθμό εντολών αποκοπής (2.000-3.000 την ημέρα), και εν συνεχεία οι υπηρεσίες της επιχείρησης ξεκινούν το "φιλτράρισμά" τους, που έχει να κάνει με το προφίλ του κάθε πελάτη. Εξαιρούν δηλαδή καταναλωτές που ανήκουν σε ευπαθείς και οικονομικά αδύνατες ομάδες, πελάτες με μικρές καταναλώσεις, και άτομα με ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιώντας το αρχείο που διαθέτουν με όλους όσους είχαν ζητήσει στο τέλος του 2011 να εξαιρεθούν από το χαράτσι.
Όπως πάντως εξηγούν στελέχη της επιχείρησης, υπάρχουν συχνά περιπτώσεις πελατών που ανήκουν στους "έχοντες" αλλά δεν πληρώνουν, και φέρνουν σαν παράδειγμα καταναλωτές που διαμένουν στη Πεντέλη ή στην Ερυθραία με καταναλώσεις της τάξης… 1.500 ευρώ το μήνα.
Το ιστορικό…
Η εκτίμηση πάντως είναι ότι παρ’ ότι το μέτρο των αποκοπών έχει τεθεί δυναμικά σε εφαρμογή, και πάλι σε σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή ο αριθμός τους είναι μικρότερος. Η αιτία μάλλον βρίσκεται στο γεγονός ότι στην εποχή πριν το "χαράτσι" - είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο του 2011 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – η ΔΕΗ προχωρούσε πιο εύκολα σε αποκοπές.
Η υποχρέωσή της ωστόσο να το συμπεριλάβει στους λογαριασμούς, και το εν συνεχεία κλίμα που δημιουργήθηκε από τις αντιδράσεις και το κίνημα "δεν πληρώνω", την έκαναν ιδιαίτερα προσεκτική. Σαν συνέπεια όταν το μέτρο έκανε "πρεμιέρα" στις αρχές του 2012, οι διακοπές ρεύματος ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, επικεντρώθηκαν σε όσους διαμένουν σε ακριβές περιοχές με υψηλή δηλαδή τιμή ζώνης, ενώ ειδικά μετά την απόφαση του ΣτΕ, σε μεγάλο βαθμό ατόνισαν.
Τώρα, μετά και την "άτυπη" αποσύνδεση του χαρατσιού από τους λογαριασμούς μέχρι τις εκλογές και το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, το μέτρο επανέρχεται, με τη ΔΕΗ να εκτιμά ότι τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Ιουνίου το "φόβητρο" της αποκοπής θα τη βοηθήσει να αυξήσει την εισπραξιμότητά της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News