Dei Energy News

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ένα... «κύκλωμα» όπου κανένας δεν πληρώνει

*ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΛΟΓΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ  

http://www.iapopsi.gr/
Ο φαύλος κύκλος του κυκλώματος ενέργειας –όπου κανένας δεν πληρώνει κανέναν– είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας πολιτικών της διοίκησης της ΔΕΗ και ενός σαθρού μοντέλου απελευθέρωσης. Κι αν αυτό δεν διορθωθεί αναμένεται να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς η ΔΕΗ ελλείψει ρευστότητας άρχισε να βγάζει εκτός συστήματος τις δικές της μονάδες φυσικού αερίου.

Ξένος αμερικανικός οίκος (Citigroup) προειδοποίησε ακόμη και για οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι η επιχείρηση θα βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής του δολαριακού κόστους πετρελαίου και ρύπων, αν η Ελλάδα οδηγηθεί βίαια στη δραχμή.

Τα προβλήματα για τη ΔΕΗ ξεκίνησαν καθώς η διοίκησή της δεν λειτουργούσε ως εταιρεία, αλλά σαν ένας δημόσιος οργανισμός εξαρτώμενος από τις αποφάσεις των πολιτικών προϊστάμενων. Οι κ.κ. Αρθούρος Ζερβός και αργότερα ο Κωνσταντίνος Θέος ήταν πολιτικά εξαρτημένοι, ο πρώτος από την πρώην υπουργό περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη και ο δεύτερος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η ΔΕΗ δέχθηκε να προχωρήσει στην είσπραξη του τέλους ακινήτων για λογαριασμό του δημοσίου, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα 1,2 δισ. απλήρωτους λογαριασμούς και έντονο πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο έλυσε το δημόσιο με έκτακτο δάνειο 350 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις του (300 εκατ. ευρώ) προς τους παραγωγούς ρεύματος με συνέπεια οι τελευταίοι να μην πληρώνουν τη ΔΕΠΑ – η διοίκηση της οποίας προειδοποίησε με διακοπή της τροφοδοσίας σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προειδοποίηση δεν θα γίνει ακόμη πραγματικότητα, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για οτιδήποτε αν φθάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο. «Τρύπες» στο κύκλωμα αποτελούν και τα φέσια που άφησαν στην αγορά και οι πάροχοι ρεύματος που βγήκαν εκτός αγοράς (Energa, Hellas Power κ.ά.), αλλά και οι οφειλές της ΔΕΗ προς τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παίζουν... άμυνα

Η αναστροφή των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ είναι πολύ δύσκολη, καθώς η παρούσα διοίκηση (ένας καθηγητής, κι ένας προστατευόμενος του κ. Παπακωνσταντίνου) αδυνατεί να καταλάβει ότι η ανόρθωση της χώρας περνά πρωτίστως από την ηλεκτρική ενέργεια. Άλλωστε, ένας από τους δείκτες τον οποίο κοίταξαν οι ξένοι τιμωροί των ομολόγων ήταν η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν δεν αυξηθεί αυτός ο δείκτης, η χώρα θα παραμένει σε ύφεση. Προς το παρόν, η διοίκηση περιορίζεται σε αμυντικές ενέργειες με διακοπή της λειτουργίας των μονάδων ενέργειας, καθώς δεν διαθέτει επαρκή ρευστότητα. Ως μονοπώλιο, όμως, η ΔΕΗ δύναται να περιορίσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια επιθετικά –στο μέτρο του δυνατού– προκειμένου να επανέλθουν οι συνδέσεις των ιδιωτών και να τακτοποιηθούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις ώστε να διευθετηθούν οι υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες και οι τελευταίοι να προχωρήσουν σε πληρωμές με τη ΔΕΠΑ. Ένα άμεσο μέτρο επίσης που τώρα πλήττει τη βιομηχανική παραγωγή είναι η μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο, μια απόφαση η οποία πρέπει ληφθεί άμεσα από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 18ης Ιουνίου. Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό της εταιρείας, το κοινοπρακτικό δάνειο συζητείται με ελληνικές τράπεζες (επικεφαλής Alpha Bank) και αποτελεί ζωτικής σημασίας εν όψει των δανείων που ωριμάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News