Dei Energy News

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις ΔΕΗ βιομηχανίας για το ρεύμα στην υψηλή τάση

Η τιμολόγηση της ενέργειας στους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν ΡΑΕ και ΔΕΗ καθώς επηρεάζει άμεσα τόσο την ίδια τη ΔΕΗ όσο και την ανταγωνιστικότητα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.
Μετά λοιπόν τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τις υποθέσεις της Αλουμίνιον και της Χαλυβουργίας Ελλάδος, η ΔΕΗ κινητοποιήθηκε στην κατεύθυνση της συμμόρφωσης των υποδείξεων που περιλαμβάνονται στο σκεπτικό των αποφάσεων, με πρώτο βήμα την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους συγκεκριμένους πελάτες της. Ενδιαφέρον βεβαίως παρουσιάζει το γεγονός ότι πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο επικεφαλής της ΡΑΕ Δρ. Ν. Βασιλάκος με επιστολή του προς τον Α. Ζερβό, με ημερομηνία 8 Μαΐου, ζητεί από τη ΔΕΗ κατά τις διαπραγματεύσεις που θα έχει πρώτον να προσπαθήσει να αποφύγει δυσάρεστα αποτελέσματα όπως η έξοδος μεγάλων πελατών με δυσμενή αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, δεύτερον να ληφθούν υπόψη στις διαπραγματεύσεις οι αποφάσεις και κατευθυντήριες γραμμές της ΡΑΕ και τρίτον να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ορθολογικής τιμολόγησης και επιμερισμού του κόστους.
Προσκλήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energy Press λοιπόν, τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν σε μεγάλους πελάτες υψηλής τάσης , προσκλήσεις από την ΔΕΗ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι περίφημες διαπραγματεύσεις για την τιμολόγηση των μεγάλων πελατών. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες η διαπραγμάτευση θα γίνει με κάθε εταιρεία ξεχωριστά και δε...
θα υπάρχει εμπλοκή του συλλογικού οργάνου εκπροσώπησης της βιομηχανίας (ΕΒΙΚΕΝ). Οι προσκλήσεις έχουν έρθει σε πελάτες όπως η Βιοχάλκο, ο Τιτάνας, η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργική αλλά και οι βιομηχανίες Χάρτου, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα, να έχουν πραγματοποιηθεί τα ραντεβού με όλους τους πελάτες.
Η κάθε βιομηχανία αναμένεται να θέσει τα θέματά που την απασχολούν ξεχωριστά, ανάλογα με το προφίλ της, ωστόσο από τις μέχρι τώρα συζητήσεις και την αλληλογραφία που έχει ανταλλαγεί τα βασικά ζητήματα αφορούν στις ζώνες τιμολόγησης και ειδικότερα στο νυχτερινό ρεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energy Press έχουν ήδη γίνει κάποιες άτυπες συζητήσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων χωρίς βεβαίως να υπάρχει κάποια δέσμευση. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με κάποιους πελάτες καρποφορήσουν δεν αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα ραντεβού ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Όχι σε δυσμενές αποτέλεσμα
Ένα σαφές περίγραμμα προσδοκιών από τις επαφές που ξεκινούν, πάντως, δίνει η επιστολή του προέδρου της ΡΑΕ προς τον Α. Ζερβό, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, κατά την οποία ο κ. Βασιλάκος υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο που υφίσταται για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση εξόδου σημαντικών βιομηχανικών πελατών. Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:
"η ΡΑΕ όχι απλώς αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που η ΔΕΗ διαδραμάτισε όλα αυτά τα χρόνια, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει έναν ακόμη σημαντικότερο ρόλο που έχει πλέον η επιχείρησή σε συνθήκες ανταγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τον ιστορικό της ρόλο, όσο και τη δύναμη αγοράς (market power) που συνεχίζει να κατέχει στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Εκ των δύο αυτών παραγόντων, η ΔΕΗ οφείλει, ως εκ της θέσεώς της, να έχει το ρόλο του διαμορφωτή (market maker) τόσο στις μακροχρονίως ορθολογικές τιμολογήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, όσο και της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού, από τον οποίο, ως κυρίαρχος παίκτης, θα καρπωθεί τα άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα.
Συνεπώς η ΔΕΗ ακριβώς επειδή έχει, και θα συνεχίσει να έχει τα αμέσως επόμενα έτη, τον τόσο σημαντικό αυτό ρόλο, πρέπει να προωθήσει την ορθολογική τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε μακροχρόνια βάση, διατηρώντας την κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδα που θα επιτρέψουν και την ανάπτυξη της εγχώριας ηλεκτρικής αγοράς, και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών και την χρησιμοποίησή τους με υψηλούς συντελεστές χρήσης, προς όφελος τελικά και της ίδιας της ΔΕΗ η οποία, ούτως ή άλλως, είναι και ο σημαντικότερος φορέας ενεργειακών επενδύσεων στη χώρα μας.
Τυχόν τιμολογήσεις που θα οδηγούσαν σε έξοδο σημαντικό μέρος των εγχώριων καταναλωτών ενέργειας, θα είχε δυσμενές αποτέλεσμα ακόμα και για την ίδια τη  ΔΕΗ, καθιστώντας, επί της ουσίας, ανενεργές τις νέες επενδύσεις που η επιχείρηση σχεδιάζει, ή ήδη πραγματοποιεί".
Να εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα
Η επιστολή συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ορθολογικής τιμολόγησης:
"(...) Σας καλούμε να προχωρήσετε στις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις σας με τους βιομηχανικούς καταναλωτές, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Αρχής, χωρίς βέβαια να θίγονται τα συμφέροντα της επιχείρησής σας, ιδίως τα μακροχρόνια, τα οποία, ούτως ή άλλως, ταυτίζονται εν πολλοίς με τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας, εξαντλώντας όμως, κάθε δυνατότητα ορθολογικής τιμολόγησης και επιμερισμού του κόστους παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε η εγχώρια ηλεκτρική αγορά να μην οδηγηθεί σε συρρίκνωση, ενδεχόμενο που ο καθένας μας απεύχεται".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News