Dei Energy News

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Ίδρυση νέας εταιρείας

Νέα εταιρεία στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή ενεργειακών συμβουλών έλαβε άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Πρόκειται για την εταιρεία «EnSCo SA», η οποία ελέγχεται από τον κ. Ηλία Καρυδογιάννη, πρώην επικεφαλής της ελβετικής EGL στην Ελλάδα και με μακρά θητεία στον ενεργειακό τομέα.
Η άδεια εμπορίας των 300 μεγαβάτ που έλαβε η EnSCo, θα αξιοποιηθεί για την άσκηση διασυνοριακού εμπορίου, με εισαγωγές και εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.
Αντίστοιχη δραστηριότητα ασκούσε και ως επικεφαλής της EGL στην Ελλάδα, έως ότου η ελβετική εταιρεία μετέφερε τη δραστηριότητά της στην έδρα της στη Ζυρίχη.
Ωστόσο όπως επισημαίνει ο κ. Καρυδογιάννης, ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στις ενεργειακές υπηρεσίες και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και γενικότερα μείωσης του ενεργειακού κόστους (third party financing).
Σύμφωνα με τον ίδιο, η δραστηριότητα αυτή στο άμεσο μέλλον έχει προοπτικές ανάπτυξης, με δεδομένη την αύξηση στις τιμές ηλεκτρικού και συμβατικών καυσίμων. Σύμμαχος στην προοπτική αυτή, είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών που επιτρέπουν σε μία επιχείρηση να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της για κίνηση, θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό από νέες πηγές, όπως είναι το φυσικό αέριο και το πέλετς (βιομάζα).
Ήδη το νομοθετικό πλαίσιο που έχει εισαχθεί, προβλέπει τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη χρηματοδότηση από τρίτους επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και την αποπληρωμή τους με τα ποσά που προκύπτουν από την εξοικονόμηση.

Ωστόσο αγκάθι συνεχίζει να παραμένει η προβληματική χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, η οποία είναι απαραίτητη για παρόμοιες δράσεις, όπως και τα υψηλά επιτόκια που ισχύουν στην ελληνική αγορά.
Όπως επισημαίνει στο euro2day, ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, το πρόβλημα για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, εστιάζεται κυρίως στη στενότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στα υψηλά επιτόκια που επικρατούν στην Ελλάδα.
Η εταιρεία του, λέει ο ίδιος, στην παρούσα φάση διαθέτει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαχείρισης ενέργειας και μικρές παρεμβάσεις, μέχρι και τη χρηματοδότηση μικρών μονάδων συμπαραγωγής.
Ο ίδιος θεωρεί ότι μεγάλες προοπτικές έχει η εφαρμογή αντίστοιχων μοντέλων στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, όπου μπορεί να αξιοποιηθεί η χρήση βιομάζας και πέλετς. Σήμερα η αγορά στο συγκεκριμένο τομέα είναι εντελώς «καθισμένη» λόγω της συγκυρίας, Ωστόσο όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι στο άμεσο μέλλον, θα υπάρξει σημαντικός αριθμός σοβαρών μεσαίων επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις μείωσης του ενεργειακού του κόστους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον τομέα ενεργειακών υπηρεσιών δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Helesco στην οποία συμμετέχουν πρωην στελέχη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Πρόσφατα επίσης , η Elpedison Trading, η οποία είναι ανεξάρτητος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, προχώρησε σε συμφωνία με τη γαλλική Schneider Electric, για την παροχή υπηρεσιών αποτελεσματικής διαχείρισης της ενέργειας, όπως παρεμβάσεις και τοποθέτηση συστημάτων που καταλήγουν σε μακροχρόνια εξοικονόμηση ενέργειας.

Μιχάλης Καιταντζίδης
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News