Dei Energy News

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Εν αναμονή των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών στην αγορά ενέργειας

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει μέχρι στιγμής εκταμιευθεί από τα τρία δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών προς ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, και ΛΑΓΗΕ προκειμένου να ενισχυθεί η ενεργειακή αγορά, μια από τις «καυτές πατάτες» για τη νέα κυβέρνηση, που– μετεκλογικά- συνεχίζει να ασφυκτιά, μέσα σε ένα όλο και πιο αβέβαιο τοπίο.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο δάνεια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ από το ΤΠΔ (130 και 100 εκ. ευρώ αντίστοιχα) έχουν δρομολογηθεί και θα εκταμιευθούν μέσα στις προσεχείς ημέρες, εντούτοις αυτό μένει να αποδειχθεί, ενώ το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι γίνεται με την ενίσχυση της εταιρείας που αποτελεί το αυτό καθ’ ευαυτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς, δηλαδή το ΛΑΓΗΕ.  
Τα 350 εκ. ευρώ που επρόκειτο αρχικά να πάρει από το ΤΠΔ, έχουν «συρρικνωθεί» σε περίπου 100 εκ. ευρώ, (με άγνωστη την ημερομηνία εκταμίευσης) τα οποία ωστόσο αποτελούν «ψίχουλα» μπροστά στο συσσωρευμένο έλλειμμά του (400 εκ. ευρώ +) , και σε αυτό που δημιουργείται κάθε μήνα (+20-30 εκ. ευρώ ).
Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου να «σπάσει» στα τρία το δάνειο του ΤΠΔ, και να δοθεί η μερίδα του λέοντος σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα λάθη». Αφενός γιατί τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν απλώς στο να «βουλώσουν» προσωρινά κάποιες τρύπες των δύο εταιρειών –πόσο μάλλον όταν οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 630 εκ. ευρώ- αφετέρου όμως που είναι και το κυριότερο δεν αντιμετωπίζεται, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μείζον ζήτημα, που είναι η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ.
Δομικά μέτρα για ΑΠΕ, λιγνίτες- νερά
Και ένα από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να θέσει η ΡΑΕ στον νέο υπουργό Ενέργειας θα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή η δομική αναδιάταξη της αγοράς με μέτρα όπως εκείνα της μελέτης της Price Waterhouse Coopers (π.χ. ρυθμίσεις για το μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ), που αν γλιτώσει τη κατάρρευση μέσα στο καλοκαίρι, θα βρεθεί στο ίδιο και χειρότερο σημείο από το φθινόπωρο.
Το δεύτερο θέμα που θα θέσει η ΡΑΕ στο νέο υπουργό, θα αφορά το δομικό πρόβλημα της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλο από το ότι μέχρι σήμερα έχει στην ουσία αποκλειστεί η πρόσβαση σε ιδιώτες στα λιγνιτικά αποθέματα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που παραμένουν αποκλειστικά στα χέρια της ΔΕΗ.
Όσο οι ιδιώτες δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η αγορά ηλεκτρισμού θα παραμένει προβληματική και η απελευθέρωση θα αποτελεί μια πατέντα «αλά ελληνικά».
Το τι τώρα θα γίνει όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, σε ποιο βαθμό δηλαδή θα ανοίξει ξανά το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, πόσο θα πιέσει η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση (σσ: που έχει εδώ και καιρό έτοιμο σχέδιο για τουλάχιστον 4 μονάδες) και τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός, είναι θέματα που μένουν να φανούν.
 
Πίεση από Κομισιόν για ΑΠΕ
 
Εκείνο πάντως για το οποίο φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση και από τη Κομισιόν για να αναθεωρηθεί, είναι το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ. Είναι πασιφανές ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα αυξάνονται, και οι προμηθευτές μικροί και μεγάλοι θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν στην ώρα τους το ΛΑΓΗΕ, που από του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 660 εκ. ευρώ για τα φωτοβολταικά και 320 εκ. ευρώ για τα αιολικά !
 
Τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ειδικά για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το 2013, από τα 5,4 ευρώ, στα 13- 18 ευρώ η μεγαβατώρα.
 
«Είναι άραγε δυνατόν να αντέξει για καιρό ακόμη ο λειτουργός της αγοράς χωρίς πρόσθετα μόνιμα έσοδα, με τις σημερινές καθυστερήσεις πληρωμών από τους προμηθευτές ή χωρίς να αυξηθεί στα ύψη το τέλος ΑΠΕ ;», διερωτώνται άνθρωποι του χώρου.
 
Τι έλεγε η μελέτη της PWC
 
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο και πάλι τις προτάσεις της μελέτης της Price Waterhouse Coopers, όπου όπως επεσήμαινε το δάνειο από Ταμείο Παρακαταθηκών δεν αρκεί για να μην καταρρεύσει η αγορά, αφού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στις αυξημένες επισφάλειας της προμήθειας και στις οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power. Πέραν του δανείου, η μελέτη επεσήμαινε μεταξύ άλλων την ανάγκη να γίνουν άμεσα τα εξής :
• Να δημιουργηθεί μηχανισμός κάλυψης των υποχρεώσεων ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους Παραγωγούς βάσει της αρχή της αναλογικότητας.
• Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος, ώστε ο ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απ’ ευθείας από τις εταιρείες προμήθειας το τέλος ΑΠΕ.
• Να υποστηριχθεί η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ και των υπόλοιπων προμηθευτών με τη θέσπιση υποχρέωσης να καταβάλλουν μόνον τα εισπραχθέντα ποσά που αφορούν τις πέραν της ενέργειας χρεώσεις, όπως το Τέλος ΑΠΕ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
• Και να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί Energa και Hellas Power ώστε να καταβληθούν τα σχετικά ποσά στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.


 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News