Dei Energy News

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

"Δεν πληρώνω ΥΚΩ": Φωτιά στα τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες

 Του Χάρη Φλουδόπουλου 

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ή αλλιώς ΥΚΩ είναι μια χρέωση στους λογαριασμούς του ρεύματος που στάθηκε αφορμή για να συγκρουστεί η ΔΕΗ με τους ιδιώτες προμηθευτές που έκλεισαν (Energa, Hellas Power). 
Η υπόθεση μάλιστα για τις ΥΚΩ πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, η οποία απεφάνθη ότι υπάρχουν προβλήματα και είναι άκυρες οι αποφάσεις επιμερισμού των χρεώσεων αυτών μεταξύ της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, οι δικαστικές αυτές αποφάσεις δεν αμφισβητούν την υποχρέωση του καταναλωτή να πληρώνει ΥΚΩ. Τι είναι οι ΥΚΩ; 
Καταρχάς, η χρέωση αυτή που περιλαμβάνεται στο λογαριασμό ρεύματος, δεν κατευθύνεται στα ταμεία του κράτους ή την ΔΕΗ. 
Οι ΥΚΩ είναι μια χρέωση στο λογαριασμό ρεύματος μέσω της οποίας επιδοτούνται συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας: οι πολύτεκνοι και κοινωνικά αδύναμοι αλλά και οι κάτοικοι των νησιών. Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, δηλαδή στους πολύτεκνους και τους κοινωνικά αδύναμους (σε τριτέκνους, ανέργους και ΑμΕΑ που πληρούν ταυτόχρονα και συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια) μέσω των ΥΚΩ επιδοτείται το φθηνό ρεύμα που απολαμβάνουν. Ταυτόχρονα όμως οι ΥΚΩ καλύπτουν τη διαφορά κόστους που υπάρχει μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας, ούτως ώστε οι κάτοικοι όλων των νησιών να έχουν ίδια τιμολόγια με όλους τους υπόλοιπους κατοίκους (σε διαφορετική περίπτωση το κόστος ρεύματος στα νησιά θα ήταν τετραπλάσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους απλούς πολίτες όσο και για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας). 
Και ενώ λοιπόν είναι προφανής η κοινωνική σημασία των ΥΚΩ, το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες που καλούν τους πολίτες να μην πληρώνουν τις ΥΚΩ και να καταθέτουν στη ΔΕΗ το ποσό που αναλογεί στον υπόλοιπο λογαριασμό. 
Καλούν δηλαδή τους καταναλωτές να εφαρμόσουν την μέθοδο «δεν πληρώνω» που εφαρμόστηκε κατά κόρον στην περίπτωση του λεγόμενου «χαρατσιού», ΕΕΤΗΔΕ. Μόνο που οι ΥΚΩ, έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ. Καταρχάς το ύψος τους είναι μικρότερο (από 0-1600 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ/KWh ή αλλιώς σε ένα τετραμηνιαία κατανάλωση 1600 KWh το κόστος στο διμηνιαίο λογαριασμό είναι 5,4 ευρώ). Δεύτερον πρόκειται για μια κοινωνική χρέωση που κατευθύνεται σε ευαίσθητες ομάδες συμπολιτών μας. Τρίτον οι ΥΚΩ αποτελούν υποχρέωση της κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθούν διάφοροι κοινωνικοί, περιφερειακοί και περιβαλλοντικοί στόχοι, σε αντίθεση με το ΕΕΤΗΔΕ, που προφανώς η συμπερίληψή του στους λογαριασμούς ρεύματος είχε αρκετά νομικά προβλήματα, όπως έδειξαν και οι δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν καταναλωτές. 
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να δικαιώνει καταναλωτή που αρνήθηκε να πληρώσει ΥΚΩ. 
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που μεταφέρεται από την πλευρά της ΔΕΗ είναι ότι το τελευταίο δίμηνο υπάρχει σημαντικός περιορισμός των ανεξόφλητων οφειλών που σημαίνει ανάκαμψη των εσόδων της επιχείρησης από τους λογαριασμούς ρεύματος (οι οποίοι δεν περιλαμβάνουν το ΕΕΤΗΔΕ). 
Ως εκ τούτου, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να έχουν βελτιωθεί οι χρηματοροές της εταιρείας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News