Dei Energy News

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Δεν υπάρχει θέμα αυξήσεων στα τιμολόγια για φέτος

«Δεν πρόκειται να αυξηθούν για δεύτερη φορά φέτος τα τιμολόγια του ρεύματος, δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα», διαβεβαιώνουν κύκλοι της νέας ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στο ρεύμα για φέτος, η απάντηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου είναι κατηγορηματικά αρνητική.
Είχε προηγηθεί χθες συνάντηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, ο οποίος και την ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί τόσο στην επιχείρηση όσο και την αγορά ηλεκτρισμού. «Όπως είπα και χθες (σσ : τη Τρίτη), εγώ δεν θα προτείνω αυξήσεις. Αυτό είναι θέμα της ηγεσίας του υπουργείου», είπε στις δηλώσεις του ο κ. Ζερβός, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και επισκέφθηκε τα γραφεία της ΔΕΗ.
Στο περιθώριο της αναβληθείσας γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ την Τρίτη, ο πρόεδρός της κ. Ζερβός είχε δηλώσει ότι κατανοεί πως φέτος για προφανείς κοινωνικούς λόγους δεν μπορούν να γίνουν άλλες αυξήσεις, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να ζητήσει κάτι τέτοιο από το νέο υπουργό.
Άλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να μειωθεί το έλλειμμα της ΔΕΗ και της αγοράς, όπως η αποφορολόγηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος (σσ: φόροι και τέλη καλύπτουν το 35% της τελικής αξίας ενός λογαριασμού), η μείωση του ΕΦΚ που επιβαρύνει το φυσικό αέριο ή το να καταργηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους, που όπως έχει υπολογίσει ο κ. Ζερβός, επιβαρύνει τη ΔΕΗ με περίπου 220 εκ. ευρώ το χρόνο.
Βέβαια το θέμα των αυξήσεων κατά 5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Ιούλιο, μαζί με μια συνολική αναθεώρηση του μοντέλου στήριξης των ΑΠΕ, είχαν σύμφωνα με τις πληροφορίες τεθεί προ μηνών από την ίδια την τρόικα στις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση του δανείου από το Παρακαταθηκών. Το σκεπτικό της τρόικας ήταν πως δεδομένου ότι το πρόβλημα της αγοράς δεν είναι συγκυριακό χρειάζονται δομικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητάς της, μεταξύ των οποίων και τα δύο παραπάνω. Διαφορετικά το όποιο δάνειο από το Παρακαταθηκών θα κατευθυνόταν σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο».
Μείγμα μέτρων
Ενημέρωση ωστόσο από την τρόικα για τέτοια θέματα, ακόμη η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν έχει. Η τελευταία επιμένει πάντως ότι η αύξηση των τιμολογίων «θα είναι το τελευταίο μέτρο στο οποίο θα καταφύγει», και αφού πρώτα θα έχει εξαντλήσει μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που εξετάζει αυτή την περίοδο, τις οποίες όταν θα έχει σχηματίσει πλήρη εικόνα, μετά και από τις συναντήσεις της με τη ΡΑΕ και τον ΛΑΓΗΕ, θα ανακοινώσει.
Ποια μπορεί να είναι τα μέτρα αυτά ; Καταρχήν εκείνα που έχει προτείνει εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο η ΡΑΕ για τη μείωση του ελλείμματος των ΑΠΕ. Όπως για παράδειγμα η συνέχιση των δημοπρασιών ρύπων, καθώς και μέρος από τα έσοδα του τέλους ΕΡΤ να κατευθυνθεί στον λογαριασμό των ΑΠΕ, μαζί ενδεχομένως με καινούργια που θα αφορούν αλλαγές στο σύστημα στήριξης των Ανανεώσιμων, χωρίς ωστόσο –όπως τουλάχιστον όλα δείχνουν- αναδρομική μείωση στις ταρίφες αφού νομικά κάτι τέτοιο δεν στέκει.
«Σκέψεις υπάρχουν και δικές μας, δεν θέλουμε ωστόσο να ανακοινώσουμε μεμονωμένα μέτρα για την αναδιάταξη του χώρου. Θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο, μόλις θα είμαστε έτοιμοι», λένε κύκλοι του ΥΠΕΚΑ.
Η επιστολή
Στο μεταξύ αποστέλλεται εντός των προσεχών ημερών προς την Κομισιόν απαντητική επιστολή της Γ.Γ. Ενέργειας με αναλυτικές εξηγήσεις για κάθε ένα από τα ερωτήματα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στην ελληνική πλευρά σχετικά με το κατά πόσο τα δάνεια του Παρακαταθηκών προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις ή όχι.
Στην επιστολή της η ελληνική πλευρά θα απαντά για τα ποσά που εκταμιεύθηκαν, τους όρους κάτω από τους οποίους εγκρίθηκαν, το αν δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως κρατικές ενισχύσεις, το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στις δύο εταιρείες, ενώ θα διαβεβαιώνει ότι τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, και δεν θα διοχετευθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News