Dei Energy News

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Επιστολή- απάντηση σε Κομισιόν με "εξηγήσεις" για τα δάνεια σε ΔΕΗ-ΔΕΠΑ

Επιστολή –απάντηση στην Κομισιόν με αναλυτικές εξηγήσεις για κάθε ένα από τα ερωτήματα που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες στην ελληνική πλευρά σχετικά με το κατά πόσο τα δάνεια του Παρακαταθηκών προς ΔΕΗ και ΔΕΠΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις ή όχι, ετοιμάζει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Στην επιστολή της η ελληνική πλευρά θα απαντά για τα ποσά που εκταμιεύθηκαν, τους όρους κάτω από τους οποίους εγκρίθηκαν, το αν δόθηκαν κρατικές εγγυήσεις που μπορούν να ερμηνευθούν ως κρατικές ενισχύσεις, το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια στις δύο εταιρείες, ενώ θα διαβεβαιώνει ότι τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, και δεν θα διοχετευθούν για να καλύψουν άλλες ανάγκες της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ. Παράλληλα, επανεξετάζονται οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη χορήγηση του δανείου προς το ΛΑΓΗΕ, και το οποίο φαίνεται να έχει "μπλοκάρει" στην παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο.
Κύκλοι της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, με βάση και την ενημέρωση που μέχρι τώρα είχαν από τα στελέχη του υπουργείου, εκτιμούν ότι "μετά και την αποστολή της επιστολής θα πάψει να υφίσταται ο κίνδυνος εμπλοκής με την Κομισιόν αφού οι εξηγήσεις που θα δοθούν, θα αίρουν τις όποιες επιφυλάξεις περί κρατικής ενίσχυσης. Πόσο μάλλον όταν στην επιστολή θα περιγράφονται κια μια σειρά από μέτρα αναδιάταξης του χώρου".
Τα μέτρα αναδιάταξης της αγοράς ηλεκτρισμού είναι το δεύτερο στοίχημα του νέου υπουργού ΠΕΚΑ. Μόλις διασφαλισθεί και οριστικά ότι η ελληνική αγορά ενέργειας, δεν θα αντιμετωπίσει ζήτημα επάρκειας στη διάρκεια του καλοκαιριού, η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα αρχίσει να ασχολείται με τις δομικές δυσλειτουργίες του χώρου : Δηλαδή το έλλειμμα της αγοράς ΑΠΕ, τις ταρίφες, τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια, και όλα όσα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της "μαύρης τρύπας" του ΛΑΓΗΕ στα σημερινά επίπεδα των 400 εκ. ευρώ.
Προηγείται ωστόσο η διασφάλιση της επάρκειας της χώρας σε αέριο, ηλεκτρισμό και πετρέλαιο, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απάντηση στην Κομισιόν.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News