Dei Energy News

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές μεταθέσεις στη ΔΕΗ, μέσω της νέας σύμβασης…

Δυνατότητα για μαζικές μεταθέσεις προσωπικού από τις μονάδες της ΔΕΗ που θα κλείσουν σταδιακά στο διάστημα 2012- 2023 σε όσες θα παραμείνουν ή στις καινούργιες, δίνει η νέα 3ετής συλλογική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε τη Πέμπτη η ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της εταιρείας.
Εννοείται ότι για όσους δεν δεχθούν τις μεταθέσειςή τη μετεκπαίδευση σε άλλη ειδικότητα , απομένουν οι απολύσεις, όπως ωστόσο είναι σαφές ελάχιστοι από το πλεονάζον προσωπικό θα προτιμήσουν κάτι τέτοιο.
Με τη νέα σύμβαση, εναρμονίζεται ο κανονισμός εργασίας προσωπικού της ΔΕΗ (ίσχυε από το… 1973) με την κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, και τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου που είναι σήμερα (έως τα 60,62 ή 65 έτη ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης κάθε εργαζόμενου) σε αορίστου, όπως ακριβώς προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο.
Το τελικό κείμενο προβλέπει στο επίμαχο άρθρο 35, ότι σε περίπτωση κατάργησης θέσεων εργασίας - είτε για λόγους αναδιοργάνωσης, είτε για λόγους οικονομικούς- πριν την απόλυση του εργαζόμενου θα εξετάζεται, η δυνατότητα μετάθεσής του σε αντίστοιχη κενή θέση με βάση την ειδικότητά του εντός του ίδιου νομού. Μετά θα εξετάζεται η δυνατότητα κάλυψης άλλης ειδικότητας πάλι εντός νομού, και εφόσον δεν υπάρχουν θέσεις, θα εξετάζεται η μετάθεσή του σε άλλους νομούς όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες της εταιρείας, με τελευταία επιλογή την μετεκπαίδευσή του, εφόσον αυτή είναι εφικτή.
Πρώτο τεστ το Αλιβέρι…
Πρώτο τέστ για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας θα γίνει σε μερικούς μήνες από τώρα, όταν προς τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του 2012, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, με προσωπικό γύρω στα 68-70 άτομα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει η παλαιά μονάδα μαζούτ της επιχείρησης στο Αλιβέρι, και ένα μεγάλο μέρος από τα 143 άτομα που απασχολεί, θα απορροφηθούν στην καινούργια. Τι θα γίνει όμως με τους 70 πλεονάζοντες ;
Προφανώς και θα επιλέξουν να μετατεθούν κάπου άλλου στην επικράτεια (σσ : εντός του νομού Ευβοίας η ΔΕΗ δεν έχει άλλη μονάδα), παρά να απολυθούν. Ένας τεχνικός σε ατμοηλεκτρικό σταθμό που καίει μαζούτ, μπορεί για παράδειγμα να μετατεθεί σε παρόμοιας τεχνολογίας σταθμούς (π.χ. Κερατσίνι, Κρήτη) ή και να μετεκπαιδευθεί για 1-1,5 μήνα ώστε να μπορεί να δουλέψει σε μονάδα φυσικού αερίου ή λιγνιτική.
Από ποιες μονάδες θα περισσέψει προσωπικό
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το σύνολο των 16 παλαιών μονάδων της ΔΕΗ που έχει προγραμματιστεί να κλείσουν σταδιακά μέχρι και το 2023. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2019 έχει προγραμματιστεί να κλείσουν οι μονάδες Αμύνταιο 1 και 2, Καρδιά 1,2,3,4, Μεγαλόπολη 2, 3, Πτολεμαΐδα 2,3,4, ενώ μέχρι και το 2023 πρόκειται να κλείσει ο Άγιος Δημήτριος 1,2,3,4. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι λογικά "παγώνουν" σε μεγάλο βαθμό για τα επόμενα χρόνια οι προσλήψεις, αφού το πλεονάζον προσωπικό προφανώς για να μη χάσει τη δουλειά του, θα επιλέγει να απορροφηθεί είτε σε άλλες υφιστάμενες μονάδες όπου δημιουργούνται κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων, είτε στις 3-4 καινούργιες μονάδες που πρόκειται να ενταχθούν στο δυναμικό της επιχείρησης, είτε να μετεκπαιδευθεί σε άλλη ειδικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι οι καινούργιες μονάδες της ΔΕΗ, είναι οι φυσικού αερίου σε Αλιβέρι (έναρξη λειτουργίας εντός του 2012) και Μεγαλόπολη (2013), η λιγνιτική της Πτολεμαΐδας 5, και εφόσον αποφασιστεί να γίνει, της Μελίτη.
Ανοικτό το θέμα των απολύσεων
Φυσικά το θέμα των απολύσεων παραμένει ανοικτό, παρά τα όσα περί του αντιθέτου μπορεί να ισχυρίζεται η ΓΕΝΟΠ. Από τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας απουσιάζει εντελώς το παλαιό άρθρο 34, που μιλούσε για τα όρια συνταξιοδότησης (έως τα 60, 62 ή 65, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης κάθε εργαζόμενου). Στη νέα σύμβαση δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, αφού κάτι τέτοιο θα καταρριπτόταν αυτόματα από το γεγονός ότι πλέον σύμφωνα με το νόμο 4046 (Μνημόνιο ΙΙ) οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετατρέπονται σε αορίστου. Εντούτοις, μέσα στις γενικές ρυθμίσεις της σύμβασης, έχει προστεθεί (σσ : ίσως για λόγους εντυπώσεων) ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης για οικονομοτεχνικούς λόγους, παρά μόνο αν συντρέχει σπουδαίος λόγος. Το συγκεκριμένο ωστόσο άρθρο αντίκειται στη γενική πρόβλεψη του Μνημονίου ΙΙ για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Διότι με τη μετατροπή αυτή, ισχύει για τα εργασιακά της ΔΕΗ ο νόμος 2112/1920. Τι λέει ο εν λόγω νόμος ;  Ότι όταν καταγγέλλεται μια σύμβαση αορίστου χρόνου, η καταγγελία μπορεί να γίνει χωρίς αιτιολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News