Dei Energy News

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

"Χάριζαν τις δημόσιες επιχειρήσεις σε αρπαχτικά και λύκους των σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων"




Της ΝΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΟΥ
Φτάσαμε πλέον μπροστά στην πιο κρίσιμη εκλογική μάχη στην ιστορία της Ελλάδας με δεδομένο πως ανάλογο κλίμα αμφισβήτησης της επί δεκαετίες κατεστημένης τάξης από την κοινωνία δεν έχει υπάρξει ποτέ, πιθανότατα από ιδρύσεως του κράτους.
Τα μέχρι κι εχθές «φέουδα» τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ καταρρέουν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα παρασύροντας και τους αρχηγούς τους οι οποίοι δεν φτάνει που διέλυσαν χώρα και λαό, σήμερα μοιάζουν να βρίσκονται σε συντεταγμένο παραλήρημα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τον χωρίς επιστροφή πολιτικό αφανισμό τους.
Τα δύο αυτά κόμματα, αλλά και οι συνεργάτες τους, ντόπιοι και ξένοι, αδύνατοι να βρεθούν στο δρόμο δίπλα στο λαό, κρύβονται πίσω από αμφιβόλου εγκυρότητας δημοψηφιστικές αναλύσεις και επιδίδονται συντεταγμένα σε επιθέσεις χωρίς ειδικό βάρος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ,απλά και μόνο για να σηκώνουν τηλεοπτική σκόνη. Καμία βάση ,καμία σοβαρότητα, απλά επίθεση για την επίθεση.
Έτσι γινόταν πάντα στην ιστορία με τους γυμνούς Βασιλείς που σήμερα καθαρά πια με την στάση τους αποδεικνύουν στο λαό μιας και ο λαός αντιλαμβάνεται περισσότερα από όσα οι ίδιοι νομίζουν και το απέδειξε πρόσφατα, πως η 17η του Ιούνη θα είναι η αρχή των πολύ μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.
Το Μνημόνιο, το οποίο φόρεσαν ως εφιάλτη σε αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της, ως πρόγραμμα δεν είναι μόνο αδιέξοδο, αλλά έχει κλονιστεί θανάσιμα.
Είναι προφανές πως έχει εκπνεύσει, όσο και αν συνεχίζουν να προσπαθούν να το μοσχοπουλήσουν μέσω απειλών και εκβιασμών, εκ νέου, τόσο οι ντόπιοι όσο και ευρωπαίοι εκφραστές του.
Την επομένη των εκλογών η χώρα θα βρεθεί σε μια ριζική αλλαγή όχι μόνο του πολιτικού τοπίου αλλά και του οικονομικού και του κοινωνικού.
Την επόμενη μέρα λοιπόν μια νέα σταθερότητα θα κάνει την εμφάνιση της και θα φέρει τη σφραγίδα της Αριστεράς.
Μιας Αριστεράς που είναι έτοιμη να φέρει το Αισιόδοξο, το Νέο, το Προοδευτικό, Ιστορικό εγχείρημα διεξόδου και αναζωογόνησης λαού και κοινωνίας.
Μίας κοινωνίας που επί σειρά ετών βλέπει την δημόσια περιουσία της να διαλύεται και να πωλείται έναντι πινακίου φακής, σε ντόπια και ξένα συμφέροντα.
Μιας κοινωνίας η οποία έβλεπε να χαρίζονται οι δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας, ακόμη και αυτές που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας (ΟΤΕ-ΔΕΗ- ΟΣΕ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ-ΛΙΜΑΝΙΑ) σε ένα κράτος, σε αρπαχτικά και λύκους των σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων .
Ενός λαού που μάτωσε για τις δημόσιες επιχειρήσεις του, στηρίζοντας τες και περιμένοντας κι εκείνες να ανταποκριθούν ανταποδοτικά με έργο κοινωφελές.
Αντί γι' αυτό όμως βρέθηκε με την δημόσια περιουσία του κατά - λεηλατημένη.
Κι όχι μόνο λεηλατημένη, μα να μεταμορφώνεται σε τιμωρό του μέσα από ληστρικά, ανήθικα ''χαράτσια'' από διακοπές ρεύματος, στερώντας το πολύτιμο αυτό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και σε χρόνια πάσχοντες και χρόνιους ανέργους, σε οικογένειες πολυτέκνων που δεν μπορούν κάτω από τον ζυγό της υποδούλωσης της τρόϊκα να τα βγάλουν πέρα από κάθε εργαζόμενο και κάθε οικογενειάρχη, και μάλιστα με τρόπο που πέραν της ανηθικότητας φλερτάρει και με την παρανομία του εγχειρήματος στιγματίζοντας βάναυσα την ελληνική κοινωνία καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια του λαού.
Οι δημόσιες επιχειρήσεις δεν φτιάχτηκαν για να παράγουν προϊόντα ,αλλά για να προσφέρουν αγαθά στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος για το λαό που τα έχει ανάγκη.
Δεν είναι προϊόν το ρεύμα, δεν είναι προϊόν το νερό ούτε η επικοινωνία, ούτε η μεταφορά.
Οι δημόσιες επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της χώρας .
Πως όμως ξεπουλούν τα πάντα ; Με ποιόν τρόπο ;
Θα δώσω ένα παράδειγμα
Σήμερα παζαρεύονται προς πώληση 4 μονάδες της ΔΕΗ, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δηλαδή, στον ίδιο δρόμο βρίσκονται λιγνιτωρυχεία και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής.
Παράλληλα έχει προετοιμαστεί το έδαφος και για την πώληση του δικτύου Μεταφοράς της Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά και του Δικτύου διανομής.
Θα μου πείτε πως η ΔΕΗ είναι τεράστια και ανυπολόγιστης αξίας και δικαίως θα αναρωτηθείτε.
Πως έφτασε ως εκεί αυτός ο κολοσσός που λέγεται ΔΕΗ ;
Μα με τον από αρχής του χρόνου διαχωρισμό η κατακερματισμό πιο σωστά της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια ένα εκείνο της παλαιάς μητρικής επιχείρησης που όλοι γνωρίζαμε έως τώρα και δύο θυγατρικών ,αυτών που προανέφερα - μεταφορά - διανομή.
Έτσι τα κομμάτια μίκρυναν ,η πίττα χωρίστηκε και οι σκύλοι που περιμένουν είναι έτοιμοι να χορτάσουν πια.
Και όταν μιλάμε για διαχωρισμούς βεβαίως μιας τέτοιας επιχείρησης δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβει κανείς ,όχι μόνο ποια είναι τα συμφέροντα που εργάζονται σε αυτή την κραυγαλέα επίθεση κατά του δημόσιου πλούτου αλλά και τι καθεστώς θα ακολουθήσει για τους εργαζόμενους είτε στις θυγατρικές είτε στη μητρική .
Ακολουθούν απολύσεις, περισσότερες μειώσεις μισθών, αλλαγή και όχι βέβαια προς το καλύτερο των εργασιακών σχέσεων στους εναπομείναντες και τα λοιπά . Μια μητρική εταιρεία που στην ουσία δεν είναι καθόλου μητρική πλέον αλλά καθ' όλα ακόμη μια θυγατρική .
Γιατί πως αλλιώς να ονομάσει κανείς μια εταιρεία η οποία είναι ήδη ΑΕ, είναι ήδη κατά το ένα τρίτο μικρότερη από αυτό που ήταν και μετοχοποιημένη κατά 49% και που στα αμέσως επόμενα άμεσα σχέδια θα απολέσει ακόμη 17% αυτών των μετοχών που βρίσκονται ακόμη στο κράτος και που χωρίς αυτό το ποσοστό το κράτος θα φτάσει στο 34% του συνόλου ;
Μάλιστα θα χάσει ακόμη 17%.
Άρα κανένας δημόσιος στην ουσία έλεγχος, απλώς συνέταιρος και αυτό προς το παρόν.
Αυτά είναι τα σχέδια που υπήρχαν και υπάρχουν έως σήμερα και αυτό θέλουν να συνεχίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Εξάλλου και ο αρχηγός της ΝΔ ήταν περίσσια ξεκάθαρος σε αυτό.
Και αυτά δεν αφορούν μόνο τη ΔΕΗ, είναι το μοντέλο που χρησιμοποιούν, με μικρές διαφορές κατά περίσταση ,σε όλο το φάσμα ιδιωτικοποιήσεων εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Στην Αριστερά και μάλιστα στην Ριζοσπαστική αριστερά και στο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό το εγκληματικό ξεπούλημα της χώρας και των εργαζομένων της, γιατί περί αυτού πρόκειται μη γελιόμαστε, αλλά αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια ενάντια σε αυτό τον ξεπεσμό ιδεών και ηθικής που στόχο έχει κυρίως το λαό και την μετατροπή του σε φτηνό ευέλικτο εργατικό προσωπικό, σε τσάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα για ένα κομμάτι ψωμί προς όφελος ιδιωτικών πολυεθνικών εταιριών .
Τα έχουμε δει και στις γειτονικές μας χώρες να συμβαίνουν αυτά , ειδικότερα της Βαλκανικής.
Μας είναι γνωστό.
Για το μέλλον της χώρας ένας δρόμος υπάρχει.
Αυτός που λέει πως πρέπει άμεσα :
* Να επανέλθουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο όλες οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί στους τομείς της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των Υδάτινων πόρων - ύδρευσης και Μεταφορών. Να ιδρυθεί κοινωνικός φορέας ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους.
* Να ανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος και η ιδιοκτησία των υποδομών της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, δρόμοι, τουριστικές εγκαταστάσεις κλπ) και των συμβάσεων παραχώρησης, μέσω των οποίων το ιδιωτικό κεφάλαιο διεισδύει ακόμη και στην καρδιά του στενού δημόσιου τομέα (υγεία, παιδεία, κλπ).
* Να συγκροτηθεί κρατικός πόλος παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα, με πυλώνες την Εθνική Τράπεζα, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που θα περάσουν σε απόλυτο δημόσιο έλεγχο και ιδιοκτησία.
 
Οι δημόσιες επιχειρήσεις οφείλουν να υπηρετούν 5 βασικά κριτήρια και με βάση αυτά να αξιολογούνται.
. Πρώτο, ικανοποιητική ποιότητα, αλλά και ταχύτητα προσφερόμενων υπηρεσιών.
. Δεύτερο, τιμές των προσφερόμενων υπηρεσιών, προσιτές στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Για τις δημόσιες επιχειρήσεις δεν μπορεί να είναι καθοριστικό και αποκλειστικό κριτήριο λειτουργίας και αξιολόγησης η κερδοφορία τους.
. Τρίτο, ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών (πχ ποιότητα νερού, ασφάλεια στις συγκοινωνίες αεροπορικές, ακτοπλοϊκές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές μεταφορές κλπ).
. Τέταρτο, συμβολή στην απασχόληση.
. Πέμπτο, συμβολή στην τεχνολογική και γενικότερη ανάπτυξη.
Η ώρα της ανατροπής ήρθε και είναι τώρα, όχι αργότερα.
Η Ιστορία δεν περιμένει.
Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ φεύγουν και παίζουν τα ρέστα τους που δεν υπάρχουν ούτε κι αυτά ...
Τώρα η Αριστερά χτυπά τη πόρτα της Ελλάδας , τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζωγραφίζει το μέλλον με τα χρώματα της Ελπίδας ...

http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News