Dei Energy News

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ:Θα λογοδοτήσουν για την λεηλασία

Απόσπασμα από την Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης, από όσα ακούσαμε, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνησή σας δεν είναι  κυβέρνηση εθνικού σκοπού, όπως σας αρέσει να αυτοαποκαλείστε, αλλά κυβέρνηση ειδικού σκοπού, που δεν είναι άλλος από την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την εκχώρηση του δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Και σας ερωτώ βάσει ποιου σχεδίου, ποια ανάγκη, ποιο είναι  το κέρδος  για τη χώρα αν εκποιήσουμε και μάλιστα  στις τρέχουσες  εξευτελιστικές χρηματιστηριακές τιμές, κερδοφόρους οργανισμούς και βασικά εργαλεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Ποιο το κέρδος αν ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, τον κερδοφόρο ΟΠΑΠ, την Αγροτική Τράπεζα όπου είναι εγγεγραμμένες όλες οι Αγροτικές γαίες και μαζί με αυτήν την κερδοφόρο Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης  και τη Συνεταιριστική  Δωδώνη, τους αιγιαλούς και τα νερά,  τα λιμάνια και  τα αεροδρόμια, το Ελληνικό - ή μάλλον ποιο Ελληνικό – χθες μιλήσατε για όλη την παράλια ζώνη από το Φάληρο ως το Σούνιο.
Και όλα αυτά με τον ιδεολογικό μανδύα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης.
Και με τον γνωστό τρομοκρατικό μανδύα, αν δεν τα πουλήσουμε θα αναγκαστούμε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις.
Και σας ερωτώ.  Ποιος το ορίζει αυτό;
Μήπως αυτοί οι κύριοι οι περισπούδαστοι της τρόικα που δεν έχουν ιδέα ακόμα και για το ποιος είναι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει σε μια  χώρα την οποία επί δυόμιση χρόνια  κατακρεουργούν;
Ας μας πουν σε ποια από τις δικές τους χώρες  έχουν προχωρήσει σε τέτοιες επιλογές για να τις προτείνουν σε εμάς και αν αυτές οι επιλογές όπου έγιναν έχουν αποδώσει;
Δεν γνωρίζετε ότι όποια χώρα είχε πρόβλημα χρέους και προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε έσοδα σοβαρά απέκτησε, ούτε την χρεοκοπία γλύτωσε;
Μόνο διαφθορά επιπλέον αποκόμισε και πανάκριβα τιμολόγια για τους πολίτες .
Δεν γνωρίζετε ότι  αυτό το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εισήγαγε η κα Θάτσερ την δεκαετία του ’80 απέτυχε παντού παταγωδώς;
Κάνετε πως δεν το γνωρίζετε, ότι  επανακρατικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι στην Αγγλία.
Ότι επανακρατικοποιήθηκε η ύδρευση σε Ιταλία και Γαλλία.
Δεν αποτελεί όμως όρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ιταλίας να ακυρώσουν την επανακρατικοποίηση του νερού που μάλιστα αποφασίστηκε και σε δημοψήφισμα.
Εσείς εδώ γιατί μας λέτε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, που βεβαίως εδώ τις ονομάζεται αποκρατικοποιήσεις, αλλά στις επιστολές που στέλνετε στο εξωτερικό τις λέτε ιδιωτικοποιήσεις, γιατί αυτό είναι. Γιατί μας λέτε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών κερδοφόρων οργανισμών, εργαλείων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας  αποτελούν όρο του προγράμματος και μάλιστα όρο σωτηρίας της οικονομίας.
Σας θυμίζουμε λοιπόν ότι τη δεκαετία των ιδιωτικοποιήσεων που έγιναν στη χώρα μας, 2000-2010 το χρέος τριπλασιάστηκε από €140 δις το 2000 σε €370 δις το 2010.
Σκαραμαγκάς και όλη σχεδόν η ναυπηγική βιομηχανία, το «φιλέτο» του ΟΛΠ, των ΕΛΠΕ, η Ολυμπιακή, ο ΟΤΕ είναι παραδείγματα, για να μην πω το πρόσφατο με την απελευθέρωση της ενέργειας. Με τις περίφημες αυτές ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες καταχρέωσαν το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα βάρεσαν κανόνι παίρνοντας και τα χρήματα που είχαν αποκομίσει  από το χαράτσι που μπήκε στο λογαριασμό του ρεύματος.
Δεν είναι όρος λοιπόν σωτηρίας της οικονομίας οι ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι όρος λεηλασίας της οικονομίας προς όφελος της διεθνούς τοκογλυφίας και της εγχώριας διαπλοκής.
Τις ιδιωτικοποιήσεις προσπαθείτε να τις περιβάλλετε με έναν  μανδύα ευρωπαϊσμού.
Καμία απολύτως βάση δεν έχει αυτό. Σας θυμίζω μόνο το άρθρο 345 της συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ το οποίο λέει καθαρά.
«Οι Συνθήκες δεν προδικάζουν με κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη μέλη».
Συνεπώς είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή.
Είναι δική σας επιλογή και δική σας ευθύνη  όπως επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει στη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας που καμία σχέση δεν είχε με τη σωτηρία της οικονομίας.
Δική σας ευθύνη.
Αναρωτιέμαι βεβαίως πως σ’ αυτή την ευθύνη, δεν έχω καμία επιφύλαξη για το πώς εσείς οι της ΝΔ που εν πάση περιπτώσει έχετε αυτήν την ιδεολογία, την νεοφιλελεύθερη, τη σκληρά νεοφιλελεύθερη από την εποχή της κας Θάτσερ, ούτε επιπλέον μπορεί να έχω αυταπάτες γιατί το ΠΑΣΟΚ προσχωρεί, εδώ και δεκαετίες έχει προσχωρήσει. Αναρωτιέμαι αν οι κύριοι και οι κυρίες βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς μπορεί να συμφωνούν με αυτήν την ακραία  νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που θα αφήσει τη χώρα μας χωρίς εργαλεία για την ανάπτυξη  και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Δική σας λοιπόν η ευθύνη.
Να ξέρετε όμως ότι σε αυτή σας την επιλογή δεν θα έχετε απέναντί σας τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Ελληνικό λαό.
Έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι θα κερδίσει και κυρίως τι θα χάσει από την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου.
Και έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να μην αναγνωρίσει συμφωνίες που εκποιούν τη δημόσια περιουσία και την εκχωρούν έναντι πινακίου φακής.
Αυτό  θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι.
Όσοι μέσα στη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων δεν υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον θα είναι υπόλογοι έναντι του ελληνικού λαού.
Θα λογοδοτήσουν για την λεηλασία.
Και αυτό δεν πρόκειται για προειδοποίηση ούτε για απειλή. Είναι το αυτονόητο και προειδοποιούμε κυρίως τους ριψοκίνδυνους αετονύχηδες αγοραστές.
Όσοι τολμήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας για να βάλουν στο χέρι δημόσια περιουσία, θα χάσουν τα λεφτά τους.
Στον αντίποδα του ξεπουλήματος που επιλέγει η σημερινή τρικομματικη μνημονιακή συγκυβέρνηση εμείς έχουμε τη δική μας στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας
·         Τη δημιουργία ειδικού ταμείου που θα ανήκει στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στο οποίο θα αποδοθεί δημόσια περιουσία, ώστε οι πρόσοδοι να γίνονται συντάξεις,
·         Με διακρατικές συμφωνίες διεθνείς κοινοπραξίες ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη ανταποδοτικότητα για το δημόσιο και για την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News