Dei Energy News

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΠΑΜΕ-ΔΕΗ:Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να ηγηθεί αυτού του αγώνα

Συνάδελφοι 

Οι προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης (Ν∆, ΠΑΣΟΚ, ∆ΗΜΑΡ)ενσωματώνουν όλες τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και προωθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων. Ο στόχος γνωστός. H διέξοδος απότην κρίση να ευνοεί το κεφάλαιο. 
Οι αποφάσεις της Ε.Ε στις 28,29 ΙΟΥΝΗ ενισχύουν αυτή την κατεύθυνση και δεν αφήνουν χώρο για αυταπάτες, για το ρόλο της και για το «νέο αέρα» που κατά κόρο προεκλογικάακούσαμε. Τα μέτρα που θα παρθούν σε ΙΣΠΑΝΙΑ και ΙΤΑΛΙΑ δείχνουν ότι, με ή χωρίςμνημόνιο, τα μέτρα που παίρνονται στην Ε.Ε ευνοούν το κεφαλαίο και την ανάγκη διατήρησης της κερδοφορίας του.Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα έχει γίνειτραγική. 
Η ανεργία, η φοροκαταιγίδα και τα χαράτσια μας οδηγούν σε απόγνωση. To πρόβλημα με τα φάρμακα και την υγεία αποτελεί στην κυριολεξία πρόβλημα ζωής. 
Στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση τωνιδιωτικοποιήσεων, για τις oποίες διαπιστώνεται «καθυστέρηση» και ο περιορισμός του δημόσιου τομέα.Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται ο τομέας της Ενέργειας, ΕΛΠΕ, ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ, ∆ΕΗ.Ετοιμάζουν την πώληση μονάδων παραγωγής (ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ-ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ-ΥΗΕ κλπ) και λιγνιτικής ενέργειας και βέβαια παραμένει ανοικτό τοζήτημα της παραπέρα μετοχοποίησης της και η απόσχιση των θυγατρικών στηΜεταφορά και ∆ιανομή.  
Ετοιμάζουν καινούργιες αυξήσεις που δεν θα είναι και οι τελευταίες. Στόχος είναι οι τιμέςνα είναι σε τέτοιο ύψος που να εξασφαλίζουν την επιθυμητή κερδοφορία στους επενδυτές.  
Το πρόβλημα για τα λαϊκά νοικοκυριά θα επιδεινωθεί. 
Ήδη πάνω από 500.000 νοικοκυριάαδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ∆ΕΗ, αλλά και το ίδιοτο ρεύμα. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η κερδοφορία όσων επενδύουν στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες ΠηγέςΕνέργειας). Οι ιδιώτες παραγωγοί πωλούν κατά προτεραιότητα με εγγυημένες τιμές, πουεπιβαρύνουν όλους τους καταναλωτές μέσω του τέλους των ΑΠΕ. Η ∆ΕΗ χρησιμοποιείται σαν το ποιο αποτελεσματικό όπλο για την είσπραξη φόρωνΦορολόγηση των καυσίμων παραγωγής ενέργειας την είσπραξη χαρατσιών.Οι εργαζόμενοι στην ∆ΕΗ και συνολικά στην Ενέργεια πλήρωσαν και πληρώνουν το δικό τους μερίδιο στο βωμό της κερδοφορίας. ‘Έχουν συνολική μείωση των αποδοχών τουςκατά 35% σε σχέση με το μισθό του 2009, που βεβαίως είναι πολύ μεγαλύτερη ανσυνυπολογιστεί η αύξηση της φορολογίας, τα χαράτσια, ο πληθωρισμός.  
Η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της ενέργειας και τα αποτελέσματα του,βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα,ποιον εξυπηρετεί η Ε.Ε και η πολιτική της. 
Η καπιταλιστική ανάπτυξη που έχει στο επίκεντρο της το καπιταλιστικό κέρδος όχι μόνο δεν συνδέεται με την εξυπηρέτησητων αναγκών των εργαζόμενων αλλά είναι πράγματα αντίθετα.Σήμερα δεν χρειάζεται καμιά αναμονή στην επίθεση που ετοιμάζεται. 
Χρειάζεται να προβληματιστούμε και να βγάλουμε συμπεράσματα για τις επιλογές που κάναμε στιςεκλογές αλλά ταυτόχρονα να οργανώσουμε την πάλη για να μην περάσει αυτή η λαίλαπαπου θα κάνει την ζωή μας ακόμα χειρότερη. Σε αυτό τον αγώνα μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να πρωτοστατήσει.Σχετικά με την πολυσέλιδη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η ΓΕΝΟΠ οφείλουμε ορισμένα σχόλια. 
Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, δηλαδή οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, ∆ΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εγκλήματος δηλαδή την υπογραφή των ΣΣΕ (ΜΗΤΡΙΚΗ-∆ΕΗ, Α∆ΜΗΕ και∆Ε∆∆ΗΕ) με ένα πολυσέλιδο κείμενο (μοιάζει περισσότερο με απολογία) προσπαθούν ναδικαιολογήσουν την στάση τους.  
1. Αφού υπέγραψαν ΣΣΕ που αποτελεί εφαρμογή του μνημονίου (μειώσεις μισθών, απολύσειςκλπ) γράφουν: «Εμείς ως ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/∆ΕΗ με σεμνότητα και ήσυχη την συνείδησημας.....» Εργατική συνείδηση δεν έχουν, αυτό είναι σίγουρο.  
2. Μας κάνουν μαθήματα ταξικού συνδικαλισμού, όταν έβαλαν την υπογραφή τους στηνκατάπτυστη ΣΣΕ, έβαλαν πλάτη να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ με τονδιαχωρισμό της ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ και ∆ΙΑΝΟΜΗΣ, όταν συνεχίζουν να προπαγανδίζουν το μονόδρομο της ΕΕ, δηλαδή το δρόμο που οδηγεί στο ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος τωνεργαζόμενων και υπέρ των μονοπωλίων. ∆ιαθέτουν απύθμενο θράσος.
 3. Η ταξικότητα του κινήματος καθορίζεται πριν από όλα από τους στόχους που βάζει. ∆ηλαδή αν με τις θέσεις του υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζόμενων καιταυτόχρονα δίνει όραμα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμάτης εκμετάλλευσης. 
4. Η στήριξη σταθερά και αταλάντευτα του εργοδότη ∆ΕΗ και η υποταγή των στόχων τουκινήματος στις επιδιώξεις του, είναι ταξική πολιτική υπέρ των εργαζόμενων; Η αποδοχή της κεντρικής πολιτικής της Ε.Ε και του κεφαλαίου στην Ελλάδα είναι ανατροπή;5. Η εργατική τάξη της χώρας μας μπορεί να διακρίνει τον συμβιβασμό από την αγωνιστικήπροοπτική γιατί έχει πείρα ταξικών αγώνων. 
Στις σημερινές συνθήκες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν τέτοια δείγματα πάλης υπογράφοντας ΣΣΕ χωρίςμειώσεις και εφαρμογή των αντεργατικών εφαρμοστικών νόμων, όπως έγινε στον κλάδο τωνποτών, όπως είναι ο ηρωικός αγώνας των ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΏΝ, της ΦΟΝ-ΜΑΡΚΕΤΙΝ που αποτελούν ορόσημα.Από αυτό και μόνο μπορεί να γίνει κατανοητό ότι πρόκειται για επικίνδυνη ηγεσία για τασυμφέροντα των εργαζόμενων που έχει συγκεκριμένη αποστολή.
Η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ από τις θέσεις που έχει και από την στάση που κράτησε όλο το
προηγούμενο διάστημα δεν μπορεί να ηγηθεί αυτού του αγώνα όσες μεταλλάξεις και αν
κάνουν ορισμένα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στην ΓΕΝΟΠ και τα σωματεία.
Yπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού.
Βρίσκεται στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής, στη γραμμή της λαϊκής αντεπίθεσης.
Με οργάνωση της πάλης από τα κάτω, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα καυτά λαϊκά προβλήματα,( το φάρμακο, τη φοροεπιδρομή,τα χαράτσια)για να μην προχωρήσει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News