Dei Energy News

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Προς κατάργηση τα «δώρα» στο Δημόσιο

Προς κατάργηση τα «δώρα» στο Δημόσιο
Σε κατάργηση των δώρων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει συμπεριλάβει το μέτρο της εξάλειψης των δώρων στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις που θα λάβουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Να σημειωθεί πως μετά τις περικοπές των δώρων εντός του 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν έκτοτε 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ ως επίδομα αδείας. Το συνολικό ύψος των δώρων φθάνει στα 1.000 ευρώ μικτά τον χρόνο. Στην περίπτωση που κοπούν το δημοσιονομικό όφελος για τον προϋπολογισμό είναι ιδιαίτερα υψηλό καθώς φθάνει στα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Όμως εκφράζεται η ανησυχία ότι η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει αντιδράσεις με το σκεπτικό ότι πρόκειται για οριζόντια παρέμβαση. Αφενός αφορά αφορά όλους τους υπαλλήλους και αφετέρου δεν προβλέπεται κλιμάκωση κατά την εφαρμογή του ανάλογα με το ύψος των αποδοχών.
Με την υλοποίηση του, ένας υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 800 ευρώ θα χάσει 1.000 ευρώ τον χρόνο και το ίδιο ποσό θα χάσει και ένας υπάλληλος με αποδοχές 1.550 ευρώ τον μήνα.
Στο οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ένα δύσκολο μέτρο προσθέτουν όμως πως η τρόικα επιμένει ότι πρέπει να γίνει σημαντική μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο.
Τονίζουν ότι αναζητείται φόρμουλα για «ήπια μείωση» ώστε να μην κοπούν εκ νέου (μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου) οι μισθοί.
Από το 2010 οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν μειωθεί μεταξύ 30% και 48%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News