Dei Energy News

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Νέο μοντέλο πώλησης ενέργειας θέλει η ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός
 
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός
Yπέρ των διμερών συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας και τις δημοπρασίες για «εικονικές μονάδες παραγωγής» (VPP) στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού τάσσεται η ΔΕΗ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υφυπουργού Ενέργειας για την αναστολή αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός στην ομιλία του στο συνέδριο του ΙΕΝΕ τάχθηκε κατά του γαλλικού μοντέλου απελευθέρωσης «ΝΟΜΕ» με τις δημοπρασίες ενέργειας, που φαίνεται να προωθεί η ΡΑΕ για την Ελλάδα και ζήτησε την εφαρμογή του μοντέλου VPP, με ελάχιστο κατώφλι στην τιμή των δημοπρασιών λιγντικής ενέργειας, η οποία θα εξασφαλίζει ότι ο παραγωγός δεν πωλεί κάτω του κόστους συν ένα εύλογο κόστος.
Αλλη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημοπραττούμενη ενέργεια να καταλήγει σε τελικούς καταναλωτές εντός της χώρας. Επίσης ο κ. Ζερβός ζήτησε να καταργηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης του μεταβλητού κόστους, ένας μηχανισμός αμοιβής των μονάδων παραγωγής, που επιβαρύνει το σύστημα με περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Τέλος όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι η αναστολή της έκδοσης νέων αδειών ευνοεί το παραεμπόριο αδειών και αφήνει ανέγγιχτους τους μεγάλους επενδυτές που εντάσσονται στο νόμο φαστ τρακ σε αντίθεση με τους χιλιάδες μικρομεσαίους επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στον κλάδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News