Dei Energy News

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ζερβός : Αλλάζει τους όρους της απελευθέρωσης η ευρω-απόφαση για ΔΕΗ

Στις επιπτώσεις της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε τη ΔΕΗ για το θέμα της αποκλειστικής χρήσης του λιγνίτη αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός, λέγοντας ότι πλέον αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.
«Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί περί κατάχρησης από τη ΔΕΗ δεσπόζουσας θέσης, και διαφοροποιούνται οι όροι με τους οποίους θα γίνει η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός από το βήμα του συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ, αποφεύγοντας πάντως να χρησιμοποιήσει τον όρο ιδιωτικοποίηση.
Αν και δεν έγινε πιο συγκεκριμένος, προφανώς ο πρόεδρος της ΔΕΗ εννοεί ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησής της θα γίνει με την επιχείρηση να έχει πλέον καλύτερη θέση, να είναι πιο ελκυστική ενόψει της διάθεσης μονάδων της ή και μετοχών της, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητας για μια επιτυχημένη πώληση, με συμφέρον τόσο για το Δημόσιο όσο και για την ίδια.
Στρεβλώσεις
Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στη ΡΑΕ, λέγοντας ότι το έργο που έχει αναλάβει για την αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας είναι κομβικής σημασίας, και καλώντας την να δώσει έμφαση στις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής.
«Δύο ειδών είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός και οι ρυθμιστικές στρεβλώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιχείρησης.
Υπενθυμίζουμε, ότι στο πλαίσιο των προτάσεων που είχε καταθέσει η ΔΕΗ για την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά, μιλάει για «προβληματική λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ (αλλά και άλλων φορέων της αγοράς), σε σημείο μάλιστα που να απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης και, ως εκ τούτου, του συνόλου του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός στις διάφορες δραστηριότητες της αγοράς είναι η πλήρης και ουσιαστική, απελευθέρωση των τιμολογίων προμήθειας σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και σε όλες τις τάσεις (δηλ. χωρίς ρυθμιστικές παρεμβάσεις, παρά μόνο για τις ειδικές κατηγορίες “ευάλωτων” καταναλωτών οι οποίες καλύπτονται από τις ΥΚΩ)».
Επίσης, η ΔΕΗ έχει προτείνει αν δεν προχωρήσει η απελευθέρωση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η τρόικα, να υπάρξει μεταβατικό στάδιο με την παραχώρηση ισχύος/ ενέργειας μονάδων της σε τρίτους προμηθευτές, μέσα από διαφανείς «μηχανισμούς αγοράς», όπως είναι οι δημοπρασίες «εικονικών σταθμών παραγωγής» (VPPs) και να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες υποβολής προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην ημερήσια αγορά ρεύματος, αλλά και άμεση κατάργηση της προσαύξησης που εισπράττουν οι παραγωγοί με μονάδες φυσικού αερίου (κυρίως ιδιωτικές) για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News