Dei Energy News

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΡΑΕ: Διαγωνισμός για τεχνική υποστήριξη σε θέματα πρόσβασης στα δίκτυα

http://www.energypress.gr/

Με στόχο τη βελτίωση των μεθοδολογιών υπολογισμού:
α) του επιτρεπόμενου εσόδου των Διαχειριστών του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής,
β) των χρεώσεων χρήσης των δικτύων αυτών, και γ) των χρεώσεων σύνδεσης των χρηστών στα δίκτυα, η ΡΑΕ έκρινε απαραίτητη τη συνολική επανεξέταση των σχετικών μεθοδολογιών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού του κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι χρήστες των δικτύων, και να παρέχονται επαρκή κίνητρα βελτίωσης της αποδοτικότητας των Διαχειριστών, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων από αυτούς υπηρεσιών προς τους χρήστες. Για το σκοπό αυτό, η ΡΑΕ προκηρύσσει τακτικό ανοικτό διαγωνισμό για την «Παροχή τεχνικής υποστήριξης σε θέματα κοστολόγησης, τιμολόγησης και πρόσβασης χρηστών στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας». Το αντικείμενο του διαγωνισμού αυτού έχει ως εξής
:
 1. Αξιολόγηση του επιτρεπόμενου εσόδου για τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Για αμφότερες τις δραστηριότητες μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σύμβουλος/Μελετητής θα πρέπει να παρέχει τα ακόλουθα:
 i. Επισκόπηση της διεθνούς πρακτικής και εμπειρίας Αναφορικά με δέκα (10) περιπτώσεις χωρών, εκ των οποίων τουλάχιστον οι οκτώ (8) πρέπει να είναι στην Ευρώπη, ο Σύμβουλος/Μελετητής θα πρέπει να αποτυπώσει αναλυτικά τα παρακάτω:
● Τις μεθοδολογίες προσδιορισμού του επιτρεπόμενου εσόδου για τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες των Δικτύων, καθώς και τις βασικές παραμέτρους που συνθέτουν το έσοδο αυτό (π.χ. μεθοδολογίες βασισμένες σε απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων, έναντι μεθοδολογιών παροχής κινήτρων βελτίωσης αποδοτικότητας).
 Καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους, κατ’ ελάχιστον αναφορικά με τα ακόλουθα: - Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (ΡΠΒ), συμπεριλαμβανομένων των μεθοδολογιών προσδιορισμού της αξίας και των αναπροσαρμογών αυτής - Λειτουργικά έξοδα - Κεφαλαιουχικές δαπάνες - Απόδοση κεφαλαίου ή/και συντελεστές βελτίωσης αποδοτικότητας (Χ) - Τεχνικές παράμετροι, όπως μέθοδοι απόσβεσης, ωφέλιμη διάρκεια ζωής των παγίων, κ.λπ.
● Τις τιμές των χρησιμοποιούμενων κατά περίπτωση βασικών παραμέτρων (π.χ. επιτρεπόμενη/εύλογη απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων, συντελεστής βελτίωσης της αποδοτικότητας), για τουλάχιστον τρεις (3) ρυθμιστικές περιόδους, όπου τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα.
● Τα κίνητρα για τη βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και ιστορικά στοιχεία για τουλάχιστον τρεις (3) ρυθμιστικές περιόδους, όπου τα στοιχεία αυτά είναι διαθέσιμα.
● Ρυθμιστικές πρακτικές και διαδικασίες που χρησιμοποιούνται μέσα σε μια ρυθμιστική περίοδο για την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων στοιχείων λειτουργικών εξόδων, κεφαλαιουχικών δαπανών και αποσβέσεων παγίων.
● Υποδείγματα εντύπων υποβολής στοιχείων, όπου είναι διαθέσιμα.
 ii. Εντοπισμός βέλτιστων πρακτικών Συγκριτική αξιολόγηση των διαθέσιμων και εφαρμοζόμενων από άλλες χώρες μεθοδολογιών, και υπόδειξη των πλέον κατάλληλων για τη χώρα μας βέλτιστων πρακτικών.
 iii. Προτεινόμενη μεθοδολογία προς εφαρμογή στην Ελλάδα Βάσει των ευρημάτων που παρουσιάζονται στις ενότητες i και ii, καθώς και της τρέχουσας κατάστασης της Ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσον αφορά ειδικότερα τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες των δικτύων, ο Σύμβουλος/Μελετητής θα πρέπει να παρέχει:
 ● Λεπτομερή καταγραφή της προτεινόμενης μεθοδολογίας προσδιορισμού του επιτρεπόμενου εσόδου των δραστηριοτήτων διαχείρισης των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων: - Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση (ΡΠΒ), συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων μεθοδολογιών προσδιορισμού της αξίας και των αναπροσαρμογών αυτής - Λειτουργικά έξοδα για κάθε ρυθμιστική περίοδο - Κεφαλαιουχικές δαπάνες για κάθε ρυθμιστική περίοδο - Συντελεστές βελτίωσης αποδοτικότητας (Χ) - Μέθοδος απόσβεσης, μέθοδος αποτίμησης παγίων, ωφέλιμη διάρκεια ζωής παγίων
 ● Κατευθυντήριες γραμμές, προδιαγραφές και διαδικασίες ως προς τη συλλογή των απαιτούμενων στοιχείων από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς και την αντιπαραβολή / αντιστοίχιση των στοιχείων αυτών με τις οικονομικές τους καταστάσεις.
● Προτάσεις μηχανισμών ελέγχου και παρακολούθησης των στοιχείων που υποβάλλονται από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας
 ● Προτάσεις για την τυποποίηση και διαφάνεια της όλης διαδικασίας.
 ● Πρόταση σχεδίου μετάβασης (roadmap) στη νέα μεθοδολογία (αν απαιτείται).
2. Χρεώσεις χρήσης δικτύων (Μεταφορά και Διανομή) Συγκριτική ανάλυση της διεθνούς και της τρέχουσας Ελληνικής πρακτικής, ως προς:
● Τις μεθοδολογίες (εφαρμοζόμενη τιμολογιακή διάρθρωση, επιμερισμός κόστους στις διάφορες κατηγορίες χρηστών -π.χ. παραγωγοί / καταναλωτές -, κατανομή ανά επίπεδο τάσης, κατανομή ανάλογα με την ισχύ ή την καταναλισκόμενη ενέργεια, κλείδες επιμερισμού μοναδιαίων χρεώσεων, κ.λπ.)

● Τα επίπεδα χρεώσεων και τι περιλαμβάνεται σε αυτές
● Προτάσεις για ενδεχόμενες βελτιώσεων των υφιστάμενων πρακτικών. 3. Χρεώσεις σύνδεσης παραγωγών στο Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Ο Σύμβουλος/Μελετητής θα πρέπει να παρέχει τις ακόλουθες πληροφορίες:
● Για κάθε περίπτωση χώρας που παρουσιάζεται στην παραπάνω ενότητα
1: - Το καθεστώς των χρεώσεων σύνδεσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στο Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - Τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των χρεώσεων σύνδεσης ενός παραγωγού στο Σύστημα Μεταφοράς και στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εν λόγω χώρας - Ανάλυση των χρεώσεων σύνδεσης που ισχύουν στις εν λόγω χώρες, με ειδική αναφορά στον εξοπλισμό και στις υπηρεσίες που παρέχονται από τον αντίστοιχο Διαχειριστή, κατά περίπτωση.

 ● Προτάσεις μηχανισμών ελέγχου και επισκόπησης των στοιχείων κόστους σύνδεσης που υποβάλλονται στη ΡΑΕ από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. 4. Μακροπρόθεσμη πρόσβαση και διαχείριση συμφόρησης στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας
 1. Περιγραφή, κριτική επισκόπηση και ανάλυση των εφαρμοζόμενων πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με το σχεδιασμό του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση και τα ζητήματα συμφόρησης που σχετίζονται με τη σύνδεση και λειτουργία νέας ισχύος (ανανεώσιμης ή συμβατικής).
 2. Κριτική επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα, αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση στο Σύστημα Μεταφοράς και στα ζητήματα συμφόρησης που σχετίζονται με τη σύνδεση νέας ισχύος (ανανεώσιμης ή συμβατικής). Δυνατότητα εφαρμογής της εμπειρίας της ΕΕ στο Ελληνικό πλαίσιο.
3. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα: α. Προσεγγίσεις από το μερικό προς το γενικό (bottom-up approach) και από το γενικό προς το μερικό (top-down approach), για το σχεδιασμό του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 β. Σχήματα προτεραιότητας για τη δέσμευση ισχύος μεταφοράς και σύνδεσης νέας ισχύος στα δίκτυα.
γ. Ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες (open-season procedures) σχεδιασμού και κατανομής της ικανότητας/χωρητικότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ζητήματα τιμολόγησης και κατανομής κόστους.
δ. Ενίσχυση Συστήματος Μεταφοράς, προκειμένου για σύνδεση ομάδας παραγωγών (π.χ. δέσμευση υποψήφιων χρηστών, μηχανισμοί χρηματοδότησης, επιμερισμός κόστους μεταξύ Διαχειριστή και παραγωγών, κ.λπ.)
ε. Εγγυημένη απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από κατανεμόμενους και μη κατανεμόμενους σταθμούς. στ. Βραχυπρόθεσμη διαχείριση της συμφόρησης στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΜΗΕ), μεθοδολογίες και πρακτικές Διαχειριστών ΣΜΗΕ, περικοπές σε περίπτωση συμφόρησης και αποζημίωση παραγωγών.
 ζ. Τεχνικές που χρησιμοποιούνται από τους Διαχειριστές ΣΜΗΕ για την αύξηση των βραχυπρόθεσμων ικανοτήτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ (π.χ. δυναμική εκτίμηση χωρητικότητας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, περιφερειακά κέντρα ελέγχου για αιολικά πάρκα, κ.λπ.)
η. Μεθοδολογίες και μηχανισμοί για τη συμμετοχή τρίτων, εκτός του Διαχειριστή ΣΜΗΕ, στη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία νέων επενδύσεων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News