Dei Energy News

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Πανευρωπαϊκή η τάση για αυξήσεις στις τιμές ρεύματος

Η προαναγγελία για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μια δυσάρεστη είδηση για τους καταναλωτές, που - όμως - ακούγεται όλο και πιο συχνά στις ευρωπαϊκές χώρες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευρωπαϊκή τάση, που πλήττει τους πάντες και που αποκτά ιδιαίτερη φόρτιση, καθώς συνδυάζεται με τη συγκυρία της κρίσης, αλλά και της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές.
Αναλυτικότερα, στη Γερμανία τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν μια αύξηση της τάξης του 12% την επόμενη χρονιά, ενώ θα συνεχιστεί περαιτέρω η τάση των αυξήσεων, είπε ο αρμόδιος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Frankfurter Allgemeine».
Στην Ιταλία πριν από μερικούς μήνες δημιουργήθηκε έντονο πολιτικό πρόβλημα εξαιτίας της αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος - κατά 5,8% στο δεύτερο τετράμηνο και κατά 4% για τις ανανεώσιμες πηγές - παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονταν ήδη σε υψηλό επίπεδο.
Το 2013 βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού έως τον Ιούνιο, με ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
Πάντως, αύξηση των τιμολογίων αναμένεται να υπάρξει και τον Ιανουάριο 2013. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της Eurostat του 2011, τα τιμολόγια της ΔΕΗ στην Ελλάδα βρίσκονταν σε χαμηλό επίπεδο σε σύγκριση με τις άλλες χώρες - είτε σε απόλυτα νούμερα, είτε σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη.

Ειδικότερα, υπολογίζοντας τη μέση τιμή 100 kW σε ευρώ, τα ακριβότερα τιμολόγια έχουν: οι Δανοί (29.8), οι Γερμανοί (25.3), οι Βέλγοι (21.2), οι Ιρλανδοί (20.9), οι Ισπανοί (20.9) και οι Ιταλοί (20.8). Στην Ελλάδα τα τιμολόγια βρίσκονταν στο 12.4, ενώ τις χαμηλότερες τιμές παρουσίαζαν οι Βούλγαροι (8.7), οι Εσθονοί (10.4), οι Ρουμάνοι (10.9) και οι Λιθουανοί (12.2). Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη διάρκεια ενός έτους παρουσίασαν τα τιμολόγια της Λετονίας (27.5), της Κύπρου (19.4), της Πορτογαλίας (12.9), της Βρετανίας (12.1).
 Στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα παρουσίασε αύξηση μόλις 2.2, ενώ στο Λουξεμβούργο σημειώθηκε μείωση τιμών κατά 4.9.
 Κατά τον δείκτη PPS, εξάλλου, που είναι ακριβέστερος καθώς συνυπολογίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα φτηνότερα τιμολόγια έχει η Φινλανδία (11.4 PPS ανά 100 kW), η Γαλλία (12.6), η Ελλάδα (13.5), το Λουξεμβούργο (13.8) και η Βρετανία (15.8). Τα ακριβότερα έχουν η Κύπρος (26.7), η Ουγγαρία (26.4), η Σλοβακία (24.9), η Γερμανία (24.2) και η Πολωνία (23.5). Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Le Monde», σε έναν ορίζοντα ως το 2030, τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη θα κοστίζουν 50% πιο ακριβά από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εγκαταλείπουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια, αυξάνοντας την κατανάλωση σε φυσικό αέριο, λιθάνθρακα και ανανεώσιμες πηγές.
Στην προοπτική αυτή, οι ΗΠΑ θα καταλάβουν την πρωτεύουσα θέση στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στην ίδια αγορά σημαντική θέση θα έχουν επίσης ο Καναδάς και το Ιράκ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News