Dei Energy News

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Εξαίρεση των ευπαθών ομάδων από τις διακοπές ρεύματος ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ



Νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των ευπαθών κατηγοριών καταναλωτών από τις διακοπές ρεύματος λόγω αδυναμίας εξόφλησης των λογαριασμών της ΔΕΗ, ζητούν με ερώτησή τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, παρ' όλο που η Πολιτεία έχει θεσπίσει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για να προστατεύει τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οι απαραίτητες εκείνες πρόνοιες (π.χ. απαγόρευση διακοπής ρεύματος, μεγαλύτερη προθεσμία εξόφλησης λογαριασμών κ.ά.) στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επειδή εκκρεμεί ακόμη η έγκριση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ
Στο κείμενο της ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν επίσης, ότι οι διακοπές ρεύματος έχουν αυξηθεί κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, έχοντας εκτοξευτεί σε σχέση με το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2012, με τις ανεξόφλητες οφειλές -κυρίως λόγω του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, παρά τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 1972/2012) για τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει εσωτερικές ερμηνευτικές και διευκρινιστικές εγκυκλίους προς τη ΔΕΗ, σχετικά με την «εκκαθάριση του ΕΕΤΗΔΕ 2011 στους λογαριασμούς ρεύματος», υποχρεώνοντας τους πελάτες - καταναλωτές της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα να απευθυνθούν στις ΔΟΥ.
Έτσι, σημειώνουν, «σε περίπτωση διακοπής ρεύματος η ΔΕΗ αρνείται παρανόμως να προχωρήσει σε επανασύνδεση αν δεν εξοφληθεί και το ΕΕΤΗΔΕ εκβιάζοντας τους καταναλωτές παρά την απόφαση του ΣτΕ», ενώ ακόμα κι αν οι καταναλωτές καταβάλλουν το ποσό που αναλογεί στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αφού αφαιρέσουν το ΕΕΤΗΔΕ, «η ΔΕΗ προχωρά σε παράνομο και αυθαίρετο συμψηφισμό αποδίδοντας μέρος του καταβαλλόμενου ποσού ως ΕΕΤΗΔΕ, με αποτέλεσμα να θεωρεί τον λογαριασμό ρεύματος ανεξόφλητο και να απειλεί ή να πραγματοποιεί διακοπές ρεύματος».

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2255025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News