Dei Energy News

Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το ΥΠΕΚΑ ψάχνει στη δόση 200 εκατ. για τη ΔΕΗ –πρόταση για «ομόλογο ΛΑΓΗΕ»

 Λύση στο νέο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ανακύψει στην αγορά ενέργειας μέσω των χρημάτων που έχουν εισρεύσει στη χώρα από τη δόση που εκταμιεύτηκε προ ημερών αναζητεί το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, το οποίο και έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στο ΥΠΟΙΚ. Όπως προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των φορέων της αγοράς και του υφ. ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, το υπουργείου που εποπτεύει την αγορά ενέργειας, έχει ζητήσει από το υπουργείο οικονομικών ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, από τη συνολική δόση των 34,3 δις ευρώ το οποίο εκτιμάται ότι θα απομάκρυνε τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με την πρόταση που έχει υποβληθεί, το ποσό αυτό είναι αρκετό ώστε η αγορά να συντηρηθεί έστω και με … «μηχανική υποστήριξη», μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και ξεκινήσει εκ νέου το τραπεζικό σύστημα να χορηγεί ρευστότητα και η αγορά ενέργειας να...
 επανέλθει κανονικούς ρυθμούς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σοβαρότητα της κατάστασης αναγνωρίζεται όχι μόνο από τους εμπλεκόμενους φορείς της ενεργειακής αγοράς και το ΥΠΕΚΑ αλλά και από το υπουργείο οικονομικών, γεγονός που ερμηνεύεται και ως ένδειξη ότι κάποιου είδους διευκόλυνση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς τελικά θα εγκριθεί.
Την ίδια στιγμή πάντως πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ένα ποσό από τα χρήματα της δόσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης αγοράς ενέργειας. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες αρχικές σκέψεις που κυοφορούνται κυρίως μεταξύ των φορέων των ΑΠΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για την περίπτωση των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ, ούτως ώστε σε συνδυασμό με την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για τα δομικά προβλήματα της αγοράς, να δοθεί λύση στη βραδυφλεγή βόμβα του χρέους του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού. Μια από τις πρώτες σκέψεις είναι να  δημιουργηθεί ένα ομόλογο, με τα χρήματα του οποίου θα καλυφθεί το έλλειμμα του Λειτουργού και το οποίο θα μπορεί να αποπληρωθεί σταδιακά εκτονώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πίεση που υπάρχει στο νευραλγικό τομέα της ενέργειας.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News