Dei Energy News

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Που έβαλε το «πλαφόν» στο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ για το 2013 η ΡΑΕ…

Από το http://www.energypress.gr/

Στα επίπεδα των 3,1 -3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο που δικαιούται να έχει η ΔΕΗ από τα τιμολόγια χαμηλής τάσης για το 2013.
Το ποσό αυτό μαζί με το ποσοστό 13% ως μέση αύξηση για τα τιμολόγια στη ΧΤ, αποτελούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα δύο πιο σημαντικά νούμερα στην εισήγηση που κατέληξε την Πέμπτη η ολομέλεια της Αρχής, την οποία και απέστειλε την Παρασκευή προς το ΥΠΕΚΑ.
Το τελευταίο, αφού αξιολογήσει την πρόταση της ΡΑΕ, τόσο για το ανταγωνιστικό σκέλος όσο και για το τέλος ΑΠΕ και τις άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που τοποθετείται πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες για μετά την Πρωτοχρονιά, με την πρώτη δόση των αυξήσεων να ισχύει αναδρομικά από την πρώτη του έτους.
Η 1η αυτή δόση θα είναι μονοψήφια, και θα συνοδευτεί από γενναία διεύρυνση των κριτηρίων του Κοινωνικού Τιμολογίου ώστε οι δικαιούχοι να απολαύσουν την έκπτωση 30%-35% για το σύνολο της κατανάλωσής τους, και όχι μόνο για τις πρώτες 800 KWh όπως ισχύει σήμερα.
Το σκεπτικό της απόφασης...
Στο σκεπτικό της η ΡΑΕ για να προσδιορίσει ποιο πρέπει να είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ από τη χαμηλή τάση για το 2013, αφαίρεσε όχι μόνο τα 600 εκατ. ευρώ που θεώρησε ως μη εύλογα και υπερβολικά από τα κοστολογικά στοιχεία που της πρότεινε η τελευταία, αλλά και το σκέλος των εσόδων πού αναφέρονταν στη μέση και την υψηλή τάση. Κάπως έτσι προέκυψαν το 3,1- 3,2 δισ. ευρώ.
Διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αίτημα της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ για το 2013 έκανε λόγο για ένα συνολικό έσοδο της τάξης των 4,2 δισ. ευρώ. Σε αυτό η επιχείρηση είχε συμπεριλάβει τα προσδοκώμενα έσοδα για του χρόνου τόσο από τη χαμηλή τάση όσο επίσης και εκείνα, από τη μέση και υψηλή τάση, όπου όμως τα τιμολόγια έχουν απελευθερωθεί..
Και από που έκοψε
Τώρα στο σκέλος του κόστους, τα 600 εκατ. ευρώ που πλεονάζουν κατά τη ΡΑΕ, προήλθαν από περικοπές σε όλη την αλυσίδα της ΔΕΗ, (ορυχεία, μονάδες, εμπορία, κλπ).
Χαρακτηριστικό είναι για παράδειγμα ότι η Αρχή περιόρισε σύμφωνα με τις πληροφορίες το περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ στην εμπορία σε μόνο 1% έναντι 5% που προέβλεπε το αίτημά της. Σε ένα άλλο κεφάλαιο, την απόδοση των κεφαλαίων της επιχείρησης επί των παγίων της, η ΡΑΕ εισηγήθηκε να είναι γύρω στο 6% έναντι του ζητούμενου 8%.
Όσο για τη μεσοσταθμική αύξηση 13% στα τιμολόγια, οι πληροφορίες λένε ότι η ΡΑΕ δεν το "έσπασε" σε δόσεις, αφού αυτό είναι δουλειά του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News