Dei Energy News

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αναβαθμίζεται το δίκτυο της ΔΕΗ Κομοτηνής

http://www.xronos.gr/detail.php?ID=86527
Στις οδούς Μ. Καραολή, Φιλίππου και Αχαιών.Ανάλογες εργασίες θα γίνουν και σε άλλες γειτονιές της Κομοτηνής όπου υπάρχει εναέριο δίκτυο, σημείωσε ο διευθυντής της ΔΕΗ Γιάννης Γεωργαντάς

Στη Ροδόπη εκτιμάται ότι έχουμε αύξηση περίπου 100% της μέγιστης ζήτησης


Σε αναβάθμιση των δικτύων όπου αυτό είναι δυνατό, προχωρά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη Ροδόπη. Η ανάγκη αυτή προέκυψε από την αδυναμία της επιχείρησης τοπικά αλλά και πανελλαδικά, να καλύψει την αυξημένη ζήτηση του φετινού χειμώνα, λόγω της στροφής των καταναλωτών από το πετρέλαιο σε άλλες μορφές ενέργειες, προκειμένου να θερμάνουν τις κατοικίες τους. Μέσα από τις σελίδες του «Χ»  ο διευθυντής της ΔΕΗ Κομοτηνής Γιάννης Γεωργαντάς, είχε προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα περίπου τους καταναλωτές για το χειμώνα που έρχεται. 
Μάλιστα τόνισε ότι σημαντικά αυξημένη είναι η ζήτηση του νυχτερινού ρεύματος, με τις αιτήσεις να «πέφτουν βροχή» στα αρμόδια γραφεία της επιχείρησης. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, όπως είχε δηλώσει, είχαν εξαφανιστεί και οι μετρητές του νυχτερινού ρεύματος και δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Ο ίδιος ενημέρωσε πως οι μετρητές καθυστερούσαν καθώς, έρχονταν σταδιακά από τα εργοστάσια και διανέμονταν σε όλα τα υποκατάστημα της επιχείρησης στην Ελλάδα με σειρά προτεραιότητας. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα «δε θα αφορά τους μετρητές, αλλά την υπερφόρτωση του δικτύου, στη διάρκεια του βαρύ χειμώνα που αναμένεται», είχε τονίσει τότε. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι λόγω της υπερφόρτωσης θα υπάρξουν και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς η παραγόμενη ενέργεια δε θα μπορεί να καλύπτει την τεράστια ζήτηση της αγοράς. Τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με κάποιο φορτίο και από μία στιγμή στην άλλη, αυτό το φορτίο θα υπερδιπλασιαστεί, κατά τον κ. Γεωργαντά. 
ΆΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 

Σχεδόν ένα μηνά μετά επιβεβαιώθηκε, αφού τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες γειτονιές της Κομοτηνής, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, λόγω της αδυναμίας του δικτύου να καλύψει τη ζήτηση.  Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΔΕΗ εφαρμόζει συγκεκριμένη τακτική και, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Γεωργαντάς «όπου μπορούμε, όπου είναι το δίκτυο εναέριο και μπορούμε να το αναβαθμίσουμε, το κάνουμε». Το πρόβλημα αφορά κυρίως την πόλη της Κομοτηνής, ενώ στους οικισμούς εκτιμάται ότι θα καλυφθεί η ζήτηση, τουλάχιστον προς το παρόν. 

«Οφείλεται στη μη χρήση του πετρελαίου και  στη  χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε αντικατάσταση αυτού, η οποία είναι υπέρμετρη, δεν την είχαμε ποτέ σε τέτοια έκταση». 
Η κατανάλωση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ τοπικά έχει..
διπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, «έχουμε αύξηση περίπου 100% της μέγιστης ζήτησης». Η αύξηση αυτή παρατηρείται από τις μεσημεριανές ώρες και μέχρι το βράδυ, οπότε και οι πολίτες καλούνται να κάνουν ορθολογική χρήση των ηλεκτρικών τους συσκευών, έστω των υπολοίπων που δεν τους θερμαίνουν. «Έχουμε όλοι το πρόβλημα ότι πρέπει να ζεσταθούμε, κανένας δεν προσέχει την κατανάλωση που κάνει. Θα ήταν ευχής έργον όλοι μας να φροντίσουμε να μειώσουμε λίγο την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν το τηρεί κανένας και βάζω και τον εαυτό μου μέσα». 

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ

Όσον αφορά στις περιοχές όπου έγινε μέχρι στιγμής αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΗ, είναι οι γειτονιές Μιχαήλ Καραολή, Φιλλίπου, Αχαιών, όπου συνεργεία προχώρησαν σε μετατροπές που αναμένεται να  αυξήσουν την ισχύ. Ανάλογες εργασίες θα γίνουν και σε άλλες περιοχές, ενώ τα αποτελέσματα αυτών των επεμβάσεων θα είναι εμφανή το επόμενο διάστημα. 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Εν τω μεταξύ, παρά τις κοινωνικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και την στροφή των καταναλωτών στην ηλεκτρική ενέργεια, η ΔΕΗ ζητά νέες αυξήσεις. Οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ΔΕΗ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα.  Οι αυξήσεις, το ύψος των οποίων θα αποφασίσει το  υπουργείο Περιβάλλοντος μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, θα εφαρμοσθούν σε τρεις φάσεις, την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαΐου και την 1η Ιουλίου.

«Οι αιτιάσεις, από πλευράς διοίκησης της ΔΕΗ, για καινούριες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων και η σπουδή του υπουργού Οικονομικών να αξιώσει την είσπραξη του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αγνοώντας την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά με το πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτή η κυβέρνηση δεν 'έχει ούτε ιερό ούτε όσιο'» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

«Οι μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, το οποίο όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν για θέρμανση λόγω του ακριβού πετρελαίου, καθιστούν τις σκέψεις και μόνο για νέες αυξήσεις ως προκλητικές και απαράδεκτες. Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το μετατρέψει σε «είδος πολυτελείας» πρόσθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι αυξήσεις αυτές σε συνθήκες διογκωμένης ανεργίας και σε συνδυασμό με την νέα φοροαφαίμαξη, τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση για φάρμακα, ιατρικές υπηρεσίες, τις σπουδές και τη μόρφωση, οδηγούν κυριολεκτικά στην εξόντωση τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Περισσότερες ακόμη οικογένειες θα χάσουν τις όποιες δυνατότητες για να έχουν μια υποτυπώδη θέρμανση στα σπίτια τους, ενώ θα αυξηθούν εκείνοι που δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και θα αποκλείονται έτσι από την ηλεκτροδότηση» ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ, το οποίο, διά της Αλέκας Παπαρήγα, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τις «νέες εξοντωτικές αυξήσεις» που δρομολογεί η ΔΕΗ. 

Διαφωνίες εκφράστηκαν και από το ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Μανιάτης και ο εισηγητής του αρμόδιου ΚΤΕ Βασίλης Κερκέρογλου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «αιτήματα για αυξήσεις μέσα στο 2013 του ηλεκτρικού ρεύματος έως και 48% βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, απαιτείται να υπάρξει αμφίπλευρη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, που εφαρμόζεται από το 2011 και σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται μειώσεις έως και 30% στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά. Η διεύρυνση αυτή πρέπει να αφορά τόσο στα ίδια τα εισοδηματικά κριτήρια, όσο και στο ύψος των καταναλώσεων».

Αντίθετη στις αυξήσεις δήλωσε και η ΓΕΝΟΠ, δηλώνοντας μάλιστα ότι «θα συνεχίσουμε να παρανομούμε, δεν θα κόβουμε και θα συνεχίσουμε να επανασυνδέουμε» (τους καταναλωτές στους οποίους γίνεται διακοπή λόγω χρεών).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε σχετικά και η Δημοκρατική Αριστερά. Όπως αναφέρεται σε αυτή: «Η κοινωνία σηκώνει τεράστια βάρη. Η όποια προσαρμογή στα τιμολόγια της ΔΕΗ οφείλει να λάβει υπόψη αυτή την κατάσταση. Η μέριμνα για τους ανέργους, τις ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και γενικά τις ειδικές κοινωνικές ομάδες, πρέπει να ενισχυθεί και αυτό να αποτυπωθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ».

Όλγα Τσιούλφα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News