Dei Energy News

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Στα άκρα η κόντρα ΔΕΗ – Ιδιωτών

www.energypress.gr



Χοντραίνει η διαμάχη μεταξύ της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, με τους τελευταίους να κατηγορούν την κρατική εταιρεία ότι εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση προκειμένου να οδηγήσει τους ιδιώτες σε οικονομική καταστροφή και την αγορά ηλεκτρισμού σε «κλείσιμο». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την απαντητική επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ Α. Καλλιτσάντσης στον πρόεδρο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη, κοινοποιώντας μάλιστα το περιεχόμενό της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, τον υφ.ΠΕΚΑ Μ.Παπαγεωργίου, τον πρόεδρο της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκο, την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ (Αθανασόπουλος, Εμίρης), του ΑΔΜΗΕ και του ΛΑΓΗΕ.
Η επιστολή Καλλιτσάντση, αναφέρεται στο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ανακύψει στην αγορά της ενέργειας και έρχεται μετά το αίτημα της ΔΕΠΑ να βρεθεί λύση με το ποσό που οφείλουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί προς την εταιρεία. Με αφορμή λοιπόν την έκκληση της ΔΕΠΑ ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ «ξεσπαθώνει» εναντίον των πρακτικών που ακολουθεί η ΔΕΗ στις πληρωμές της προς τους διαχειριστές του συστήματος υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε άμεση οικονομική καταστροφή τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, σε κλείσιμο την αγορά ηλεκτρισμού και σε κατάρρευση τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Ταυτόχρονα αφήνει υπόνοιες για ανοχή ή και ενδεχόμενη σύμπραξη του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ στην «καταχρηστική» - όπως αναφέρεται – συμπεριφορά της ΔΕΗ.
Τα βασικά επιχειρήματα της επιστολής του προέδρου του ΕΣΑΗ είναι:

1)      Το ποσό των 393 εκατ. ευρώ αποτελεί έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τη μη πληρωμή των οφειλών της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ  και από την πρακτική της ΔΕΗ με την ανοχή των συνδεδεμένων εταιρειών ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ να συμψηφίζουν τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ με τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς αυτούς.
2)      Με αυτόν τον τρόπο μετακυλύεται το σύνολο του ελλείμματος στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ.
3)      Η ΔΕΗ καθυστερεί επί  μήνες τις οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ και δεν εξοφλεί κατά προτεραιότητα τις οφειλές της προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΛΑΓΗΕ και έτσι το όποιο έλλειμμα δεν κατανέμεται στο σύνολο του παραγωγικού δυναμικού
4)      Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ αντλεί άτοκα κεφάλαια από τους ανταγωνιστές της και τη ΔΕΠΑ
5)      Το πραγματικό έλλειμμα εάν η ΔΕΗ δεν ακολουθούσε αυτή την πρακτική, θα ήταν μειωμένο κατά τουλάχιστον 60% αφού θα επιβάρυνε το σύνολο της παραγωγής και όχι μόνο το φυσικό αέριο
6)      Η πρακτική της ΔΕΗ στοχοποιεί παράνομα τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς καθιστώντας τους αποκλειστικούς οφειλέτες της ΔΕΠΑ και υπερδιπλασιάζει το έλλειμμα που επιβαρύνει τελικώς τη ΔΕΠΑ
Ο κ. Καλλιτσάντσης τονίζει ότι ο ΕΣΑΗ και τα μέλη του δεν πρόκειται να ανεχθούν περαιτέρω την παραπάνω κατάσταση η οποία οδηγεί άμεσα στην οικονομική τους καταστροφή, στο κλείσιμο της αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και στην κατάρρευση του ενεργειακού εφοδιασμού της Χώρας.
Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΕΣΑΗ τονίζει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια περιλαμβανομένης και της καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News