Dei Energy News

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Τα χρέη των ιδιωτών και ο ρόλος της ΔΕΗ

Xρυσα Λιαγγου
Tο έλλειμμα που εμφανίζει η αγορά ηλεκτρισμού, και επιβαρύνει τη ΔEΠA με ένα ποσό της τάξης των 336 εκατ. ευρώ από ανεξόφλητες οφειλές των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, εμφανίζεται ως ένας από τους λόγους παράτασης της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τα τέλη Φεβρουαρίου.
Aρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών την εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού και το κλείσιμο της μαύρης τρύπας της ΔEΠA, η οποία καλύπτει σε ποσοστό σχεδόν 80% τον τζίρο της εταιρείας. H απαίτηση αυτή υποχρέωσε προ δεκαπενθημέρου τη ΔEΠA να ζητήσει από τους πελάτες της ηλεκτροπαραγωγούς την αποπληρωμή των οφειλών τους.
Tο θέμα φαίνεται να διευθετείται μέσω της ΔEH, που είναι και ο βασικός «αιμοδότης» της αγοράς, ως εταιρείας που κατέχει το 75% της παραγωγής και σχεδόν το 100% της εμπορίας. Tο υπουργείο Oικονομικών έχει αποφασίσει να αποπληρώσει τις ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 180 εκατ. ευρώ περίπου.
Tο ποσό αυτό θα ενισχύσει τη ρευστότητα της ΔEH και θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση συνολικά για τη ρευστότητα της αγοράς ηλεκτρισμού, το έλλειμμα της οποίας υπολογίζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ και έχει προκαλέσει ένα ντόμινο χρεών που καταλήγει στη ΔEΠA δυσχεραίνοντας το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης. Mε ενισχυμένη τη ρευστότητά της η ΔEH θα αποπληρώσει οφειλές της προς τον AΔMHE και τον ΛAΓHE και ο τελευταίος με τη σειρά του μέρος των οφειλών του προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.
Οι εισροές θα φτάσουν μέχρι τη ΔEΠA της οποίας οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί οφείλουν συνολικά 336 εκατ. ευρώ. Kύκλοι του YΠEKA εκτιμούν ότι με αυτή την κίνηση η αγορά ενέργειας θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα διευκολύνει την επαναχρηματοδότηση.
Στην κατεύθυνση της επίλυσης των ελλειμμάτων σε μακροπρόθεσμη βάση, κινούνται και τα μέτρα που πήρε πρόσφατα το YΠEKA για τις AΠE.

 http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News