Dei Energy News

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Θρυαλλίδα για απεργίες από ΓΕΝΟΠ


Ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποβάλει στην τρόικα το τελικό σχέδιο με βάση το οποίο θα «τεμαχίσει» τη ΔΕΗ για να πουλήσει τα φιλέτα της σε ιδιώτες, ένα ακόμη «σκάνδαλο» διασπάθισης χρήματος από συνδικαλιστές έρχεται στο φως της δημοσιότητας, απειλώντας να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη ΓΕΝΟΠ.

Αυτή τη φορά «δακτυλοδεικτούμενη» είναι η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ, η οποία μπαίνει στο στόχαστρο σε μια περίοδο που το εργατικό κίνημα βάλλεται πανταχόθεν, ενώ οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αναζητούν ερείσματα για να στηρίξουν τον αγώνα τους ενάντια στο προωθούμενο ξεπούλημα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και καθώς τα σωματεία των εργαζομένων της ΔΕΗ πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια αποδυνάμωσης τους, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που συνεδρίασε εκτάκτως, πήρε χθες απόφαση για νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την «Καθημερινή της Κυριακής», στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου από το οποίο προκύπτουν βαρύτατες καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες πολλών χιλιάδων ευρώ σε βάρος των τριών μελών του πρώην προεδρείου της ΕΤΕ-ΔΕΗ.

Οι καταγγελίες αφορούν την περίοδο 2010-2011 και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι καταβολές των μελών της ΕΤΕ-ΔΕΗ κατέληγαν στα χέρια του ταμία και καταγράφονται πολύ μεγάλα ποσά ως δαπάνες περιοδειών (215.640 ευρώ το 2010 και 197.943 ευρώ το 2011), χωρίς να συνοδεύονται από ανάλογα παραστατικά. Επίσης υπάρχει μεγάλος αριθμός με αποδείξεις δαπανών άσχετων με τις δραστηριότητες της Ενωσης (κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, τσιγάρα, καύσιμα, ποτά κ.ά.), εικονικές εκδόσεις περιοδικών κ.ά.

Η σημερινή διοίκηση της ΕΤΕ ΔΕΗ, με την οποία επικοινώνησε η «Εφ.Συν.», όχι μόνο γνώριζε το περιεχόμενο του πορίσματος, αλλά επισημαίνει εμφατικά ότι τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν και παραδόθηκαν στις Αρχές από την ίδια την Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ, στο πλαίσιο της «αυτοκάθαρσης» που επιχειρείται εντός των συνδικαλιστικών οργανώσεων της επιχείρησης.

«Μας προξενεί μεγάλη απορία γιατί ενώ το θέμα ήταν γνωστό από πέρυσι, όταν και παραδώσαμε τα στοιχεία, βγαίνει σε αυτή τη συγκυρία στη δημοσιότητα ενώ βρίσκεται μπροστά μας η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο νέος πρόεδρος της ΕΤΕ ΔΕΗ Αγγελος Βλαστός, ο οποίος, όπως και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, θεωρεί πως όλα γίνονται στο πλαίσιο δημιουργίας εντυπώσεων με στόχο τον στιγματισμό του συνόλου των εργαζόμενων και τη φίμωσή τους ενόψει της ιδιωτικοποίησης.

Ανάλογη προσπάθεια αποδυνάμωσης των συνδικαλιστών της ΔΕΗ είχε επιχειρηθεί και τον Νοέμβριο του 2010, όταν με αφορμή τις πρώτες αντιδράσεις των εργαζομένων στα σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και τις μισθολογικές μειώσεις, είχε «διαρρεύσει» το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζή για τις επιχορηγήσεις που είχε λάβει η ΓΕΝΟΠ την περίοδο 1999-2010.


ΔΕΗ «με το κομμάτι»

Η πολεμική ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την κυβέρνηση αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα. Μέσα στην εβδομάδα, το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει και παραδώσει στην τρόικα το μοντέλο «διάσπασης» της ΔΕΗ, με τη δημιουργία μίας ή δύο μικρότερων εταιρειών, οι οποίες θα «προικοδοτηθούν» με λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος έως 3.000 μεγαβάτ, ώστε στη συνέχεια να βγουν στο σφυρί μαζί με τους εργαζόμενους σε αυτές.

Προς πώληση θα βγει ώς το τέλος του έτους από το ΤΑΙΠΕΔ και το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενώ σε ιδιώτες προγραμματίζεται να δοθούν μέσω δημοπρασιών και πακέτα «φτηνής» υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας.
Εφ. Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News