Dei Energy News

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ:Η αύξηση τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας εξυπηρετεί την ιδιωτικοποίησή της



Οι ενεργειακές πολυεθνικές και οι ντόπιοι πράκτορές τους τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας τις νέες αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και την νέα απορρύθμιση στην χώρα μας που θα αυξήσει τα κέρδη τους και θα μεγαλώσει την επιρροή τους εις βάρος του έλληνα καταναλωτή και του δημόσιου πλούτου που λέγεται ΔΕΗ. Στην υπηρεσία των συμφερόντων τους δραστηριοποιούνται πολλές τρόικες όπως η τρόικα εξωτερικού (ΕΚΤ, ΔΝΤ & ΕΕ ) η τρόικα εσωτερικού ( ΝΔ,ΠΑΣΟΚ & ΔΗΜΑΡ) και η τρόικα του συνδικαλιστικού κινήματος στην ΔΕΗ ( ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ & ΣΑΔ). 
Οι αυξήσεις αποφασίστηκαν μόνο και μόνο για να καλυφτεί  1) το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί από την υπερβολική τιμολόγηση της παραγωγής από ΑΠΕ, 2) η ανάγκη απόσβεσης των –άχρηστων όπως φαίνεται –μονάδων που κατασκεύασαν οι έλληνες κερδοσκόποι ( συν την δημιουργία κέρδους ) και 3) το κόστος  των δικαιωμάτων ρύπανσης που πλέον θα αγοράζονται στο σύνολό τους.  
Το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων πρόκειται να το σηκώσουν οι οικιακοί καταναλωτές με αυξήσεις μεγαλύτερες του 30 % (σε 3 δόσεις ) αλλά και εμείς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ καλούμαστε να σηκώσουμε μεγάλο βάρος μια και πέραν της αύξησης που μας αναλογεί στην τιμή του ρεύματος, θα κληθούμε να καταβάλλουμε και φόρο - με βάση τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή - για το μη καταβληθέν ποσό λόγω «μειωμένου».
Η τιμή της οικιακής κιλοβατώρας από τότε που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίησή της έχει διπλασιασθεί από 0,05 στο 0,10 € ( στις προ φόρων τιμές) και προβλέπεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ώστε να συγκλίνει με τον μέσο όρο των τιμών στην ΕΕ ( 0,15 €). Ουδείς ενδιαφέρθηκε να μελετήσει το φαινόμενο της χαμηλής τιμής της κιλοβατώρας στην χώρα μας και αυτό γίνεται σκόπιμα ώστε να μην φανεί με τον πιο πειστικό τρόπο η οικονομικότητα του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αλλά και η τεράστια συμβολή της ασφαλιστικής μας περιουσίας.
Ταυτόχρονα με τις αυξήσεις θα αποφασίσουν και την μείωση των τελών Μεταφοράς και Διανομής στοχεύοντας 1) στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του περιθωρίου κέρδους των ιδιωτών παραγωγών και 2) στην χρεοκοπία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να πουληθούν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις. Η αντιλαϊκότητα της πολιτικής της κυβέρνησης δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας μας.
Η ΔΕΗ δεν ωφελείται από την αύξηση που θα ανακοινωθεί όπως δεν ωφελήθηκε από καμιά αύξηση του ρεύματος τα τελευταία 10 χρόνια. Όλες πήγαν για την κάλυψη του κόστους που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.  Η ΔΕΗ ωφελήθηκε μόνο από τις μειώσεις των μισθών μας κατά 700 εκ €. Με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτείται το πρόγραμμα επενδύσεων που περιλαμβάνει τον Ιλαρίωνα, την Νο5 του Αλιβερίου και την Νο5 της Μεγαλόπολης. Το έχει η μοίρα μας να χρηματοδοτούμε τα νέα έργα της ΔΕΗ είτε με την ασφαλιστική μας περιουσία όπως γινότανε έως το 1999 είτε -όπως τώρα - με την μείωση των μισθών μας.
Η καταστροφική αυτή πορεία για την ΔΕΗ και για ολόκληρη της χώρα μας δεν θα σταματήσει από μόνη της.  Εμείς θα την σταματήσουμε, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Όλοι μαζί αλλά και ο καθένας στον χώρο του. 
Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ πρέπει:

1.      Να διατυπώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαίτησή μας για ΔΕΗ Δημόσια 100% με αποκλειστικότητα στην ηλεκτρική ενέργεια.

2.      Να συγκροτήσουμε εργατικά συμβούλια σε κάθε μονάδα της ΔΕΗ ούτως ώστε να συμμετάσχουμε στις αποφάσεις που θα παρθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν το μέλλον της ΔΕΗ και το δικό μας.

3.      Να απαιτήσουμε εκλογές στα συνδικάτα μας και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε ταξική και αγωνιστική κατεύθυνση.

4.      Να συμβάλλουμε στην αλλαγή των συσχετισμών σε υψηλότερα επίπεδα του κινήματος μαζί με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

5.      Να συμβάλλουμε στην ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της επιβάλλοντας περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.


Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία που έχουν γράψει οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, απέναντι στην τάξη μας και απέναντι στην νέα γενιά που θα παραλάβει στο μέλλον την ΔΕΗ και την χώρα μας.
ΑΣΣΕ/ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News