Dei Energy News

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Αυξάνουν αντί να μειώνονται τα ληξιπρόθεσμα προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ

www.energypress.gr

Προς νέα ταμειακή ασφυξία οδηγούνται σύμφωνα με πληροφορίες ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, με την κατάσταση να επιτείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αδυναμίας όλο και περισσότερων καταναλωτών να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ να ξεπερνούν το 1,2 δις ευρώ, λοιπόν και με δεδομένη την πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία να συμψηφίζει τις απαιτήσεις που έχει ως παραγωγός με τα ποσά που εισπράττει από την προμήθεια, το «άνοιγμα» προς ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, αντί να μειώνεται διευρύνεται.
Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα φτάνουν σε σύνολο τα 300 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο κατά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δεν παρατηρείται δηλαδή κάποια βελτίωση μετά από τη δόση των περίπου 150 εκατ. ευρώ που δόθηκε στη ΔΕΗ από παλαιότερα δάνεια της ΕΤΕΠ για ήδη εκτελεσμένα έργα (πρόκειται δηλαδή για άμεση ανάσα ρευστότητας που πήρε η εταιρεία).
Την ίδια στιγμή καθυστέρηση παρατηρείται και στην άλλη πηγή ρευστότητας, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την εικόνα, δηλαδή στην αποπληρωμή των οφειλών ύψους 170 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Από τις οφειλές αυτές περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από το στενό δημόσιο τομέα και τα υπόλοιπα προέρχονται από δήμους και άλλους φορείς. Η περίπτωση ωστόσο της ΕΥΔΑΠ, η οποία βρέθηκε στο εδώλιο όταν διεκδίκησε χρέη από τους δήμους, μάλλον δημιουργεί απαισιοδοξία ως προς την έκβαση το όλου εγχειρήματος.
Σε αυτό το σκηνικό και υπό τις παρούσες συνθήκες  το ντόμινο χρεών στην αγορά όπου όλοι χρωστούν σε όλους και στο τέλος η ΔΕΠΑ καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα με τους ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου, συνεχίζεται και οξύνεται. Με απλά λόγια η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάρρευσης και οι ισορροπίες να κρέμονται από μία…κλωστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News